Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-23

Az emberek és a művészet szolgálatában – Lázár Zsuzsa, kerületünk új díszpolgára

Az emberek és a művészet szolgálatában – Lázár Zsuzsa, kerületünk új díszpolgára

A Hegyvidék méltán büszke az itt élő, közvetlen szomszédságban alkotó művészekre, tudósokra, gondolkodókra, akik közül többen már kerületünk díszpolgárai is lettek. E kitüntető cím legújabb viselője, Lázár Zsuzsa porcelántervező művész harminc éve vezet egy olyan iskolát, ami a kiváló minőség fogalmát jelenti a művészetért rajongók szemében.


Felelősségteljes feladat magas színvonalon működtetni és vezetni egy olyan oktatási intézményt, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a művészet iránt érdeklődő felnőttek is elmélyíthetik a tudásukat, és akár szakmát is tanulhatnak.

A rendszerváltást követően rengeteg új lehetőség tárult fel. A Magyar Iparművészeti Főiskola három egykori hallgatója úgy döntött, hogy él a kínálkozó lehetőséggel, és közös erővel megteremtették a Budai Rajziskolát. Ez az intézmény azóta is működik, és három különböző oktatási szinten kínál képző-, illetve iparművészeti képzést. Lázár Zsuzsa alapító tag irányítása alatt nagy hangsúlyt fektettek a tehetséggondozó pályázatokra, a művészeti programok és a kiállítások szervezésére. Mivel a művészeti ismereteket szerették volna a lehető legszélesebb közönséghez eljuttatni, ezért az iskolarendszerű képzés mellett tanfolyamokat is kínáltak és kínálnak mind a mai napig.
 
Nagyszerű művész, remek pedagógus

Lázár Zsuzsa 2021 szeptemberében kapta meg a Hegyvidék díszpolgára címet. A Kossuth-díjas Schrammel Imre tanítványa kerületünkben kezdte meg felsőfokú tanulmányait, miután kerámia szakon elvégezte a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolát. Schrammel keze alatt 1979-től tanult a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jogelődjén, a Zugligeti úti Magyar Iparművészeti Főiskolán. A rendszerváltást követően döntötték el Formanek Zsuzsannával és Hajdú Zsófiával, hogy Budán, nem messze egykori főiskolájuktól, létrehozzák a saját műhelyüket, ahol az elképzeléseiknek megfelelően tudnak foglalkozni a tehetséges fiatalokkal és a művészetek iránt nyitott érdeklődőkkel. További fontos célkitűzésüknek számított a művészeteket értő közönség kinevelése. Így ez a három porcelánművész is hozzájárult ahhoz, hogy a kerületünknek ilyen pezsgő kulturális élete legyen.

Az intézmény a Budai Rajziskola – Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium nevet viseli. Már az elnevezés is mutatja, hogy milyen sokrétű oktatási tevékenység folyik a „rajziskolában”. Emiatt elengedhetetlen volt, hogy Lázár Zsuzsa tovább képezze magát. A Magyar Iparművészeti Főiskolán, majd a Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett menedzseri és vezetői ismereteket.

Emellett jutott ideje az alkotásra is. Jó néhány csoportos és egyéni kiállításon tekinthettük meg az alkotásait. A műveit nem csupán itthon, de Szerbiában, Németországban és Finnországban is bemutatták. Elnyerte a Fiatal Iparművészek Stúdiójának díját, a Design Center-díjat, a III. Szilikátipari Formatervezési Triennálé fődíját, oktatási munkája elismeréseként pedig a Bonis Bona Kiváló Tehetségsegítő Díjat.

Közben férjhez ment, és született három lánya. A díszpolgári cím átadásakor tartott ünnepségen elmesélte, milyen nagyszerű dolog az a rengeteg támogatás és türelem, amit a gyermekeitől és a férjétől kapott a hosszú évtizedek során. Így ugyanis nem jelentettek akkora próbatétételt az iskolavezetéssel járó terhek.

Kerületünk új díszpolgárával nem csupán az Alkotás utcai intézményben lehetett találkozni. A Magyar Iparművészeti Főiskolán is tanított tanársegédként. Művészeti és oktatói tevékenységéért több ösztöndíjat is elnyert, például a Kozma Lajos Kézműves, Iparművészeti Ösztöndíjat vagy a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat. 1991-ben fiatal művészként különleges megtiszteltetés érte. Ekkor ugyanis a szülővárosában, Mezőkövesden is kiállították izgalmas műveit, példát mutatva ezzel az ott élő, a képzőművészetek iránt nyitott művészek számára.
 
A negyedik gyermek

Ahogy említettük, Lázár Zsuzsának három lánya van, ám a barátai és a tisztelői szerint a Budai Rajziskolával is úgy foglalkozik, mintha a gyermeke lenne. Az alkalmazott többszintű és egyedi oktatási programot az ő alapelvei szerint dolgozták ki. Sikerült egy rendkívül ütőképes csapatot felépítenie maga körül. Körülbelül negyven művészetpedagógus várja a gyerekeket, a fiatalokat és a felnőtteket.

A Budai Rajziskola ugyanis három oktatási szinten kínál képzést. Az iskolába felvételi vizsga nélkül lehet jelentkezni. Az alsó korhatár a hat év, vagyis az iskolásokat várják, felső korhatár viszont nincs, tehát akár a nyugdíjasok is beiratkozhatnak, ha úgy döntenek, hogy valóra váltják életük nagy álmát, és megtanulnak rajzolni vagy festeni. Emellett portré-, akt- és mintázástanfolyamok, ékszerkészítés, kalligráfia és 3D grafikai tervezés tanfolyam is szerepel a kínálatban.

A művészpedagógusok Lázár Zsuzsa alapelveinek megfelelően odafigyelnek a gyerekek és a tizenévesek életkori sajátosságaira. Ebben a korban hatékonyan lehet fejleszteni a tanulók esztétikai érzékenységét, miközben szabadon szárnyalhat a fiatalok fantáziája, magasabb szintre jut az igényességük, az ízlésük és a látásuk. Lehetőség nyílik művészeti gyakorlat megszerzésére is.

Azok, akik megfordultak a Budai Rajziskola falai között, a tanulást követően érettebb és műveltebb személyiségként léphetnek ki az életbe.

Sikereikkel megerősítik, hogy az alkotótevékenység és a művészet, hogyan tud hozzájárulni a személyiségünk kialakulásához. Pontosan azt a szerepet tölti be, amit Lázár Zsuzsa és pedagógustársai szántak neki, amikor három évtizeddel ezelőtt létrehozták a Hegyvidék különleges, a mai napig sikeres művészeti iskoláját.

Magazinunk nevében őszinte tisztelettel gratulálunk kerületünk új díszpolgárának!

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...