Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-07

Nyilasi Tibor – egy örökös bajnok a Hegyvidéken

Nyilasi Tibor – egy örökös bajnok a Hegyvidéken

Az elmúlt három évtized során a Normafa környékén sétálva gyakran találkozhattunk a magyar sportélet egyik legkiemelkedőbb személyiségével, Nyilasi Tiborral, az FTC örökös bajnokával, hetvenszeres magyar válogatott labdarúgóval. Az egyik legismertebb magyar sportoló ugyanis a Hegyvidéken talált otthonra.


Az emberek többsége az élete végéig emlékszik az első szerelmére. Sokan azt is meg tudják mondani, hogy mikor és hol lobbant fel a szívükben a láng. Nyilasi Tibor is közéjük tartozik. Még tízéves sem volt, amikor az édesapja társaságában ellátogatott a Népstadionba. A szurkolók tömege előtt két nagyszerű csapat mérte össze a tudását.

A kis Tibit lenyűgözték a pályára lépő, zöld-fehér mezt viselő játékosok. Egyetlen pillanat alatt megértette a Fradi sajátos szellemiségét, és örökre beleszeretett ebbe a csapatba. A kisfiúból nem csupán a ferencvárosiak örökös bajnoka lett, de nevét jól ismerik és tisztelik a futballrajongók.
 
Terem a Diana utcában

2016-ban a Diana utcai iskolában Nyilasi Tibor nevét kapta a magyar labdarúgás terme. Igazi különlegesség, ami ebben a hegyvidéki oktatási intézményben történt: időről időre előfordult ugyanis, hogy nem egyetlen, hanem három Nyilasi is ellátogatott ide. A kiváló labdarúgó reggelente a gyermekeit hozta, és szülőként eljárt a fogadóórákra, szülői értekezletekre, mivel a két fia itt koptatta az iskolapadot.

Az egykori bajnok nagyon fontosnak tartja, hogy az utánunk következő nemzedékeket az egészséges élet, a sportolás és a labdarúgás szeretetére neveljük. Nincs jobb érzés annál, mint amikor egy focista az egész nemzetét képviselve vesz részt nemzetközi megmérettetéseken, világbajnokságokon, olimpián, vagy eljut a fontosabb európai erőpróbák fináléjába, mint 1975-ben a Kupagyőztesek Európa-kupájának döntőjébe. A sikernek azonban megvan a maga előfeltétele: ilyen a kitartás, az elszántság, az önfegyelem és a szorgalom.
 
Bajnokok között

Nyilasi Tibor 1955-ben, Várpalotán született, a családja azonban hamar felköltözött Budapestre. A kis Tibit a Medve utcai általános iskolába íratták be. A tanulás mellett természetesen jutott ideje a labdarúgásra is. Ebben az időben a foci nagyon népszerű volt.

A gyerekek nem csupán az iskolai pályákon, hanem a bérházak közötti üres telkeken, a grundokon is rengeteget játszottak. A kapusoknak komoly gondjaik támadtak, ha a másik csapatban ott játszott az ifjú Nyilasi Tibor, aki mire befejezte az általános iskolát, már elérte a száznyolcvan centis magasságot.

Az édesapja nem csupán a Népstadionba vitte el, hanem a tízéves fiúval beállított a Margit-szigetre, Sepsi Attila edző labdarúgószakkörébe. Tibor attól kezdve hetente kétszer eljárhatott edzeni az Úttörő Stadionba. 1967. április 14-én léphetett pályára első alkalommal tétmérkőzésen. Azon a napon kezdetét vette sikeres pályafutása.

Hamarosan már igazi sztárnak számított az Úttörő Stadion csapatában. Alig akadt olyan mérkőzés, ahol ne lőtt volna legalább két gólt. Ekkoriban került sor egy sorsdöntő találkozásra.

A Nyilasi család otthonától nem messze élt Sebes Gusztáv, az Aranycsapat szövetségi kapitánya. A mestert lenyűgözte a tizenéves Tibi kombinatív készsége, cselező- és gólszerzőtudása. Egy magyar labdarúgónak nincs nagyobb elismerés annál, minthogy Sebes Gusztáv szerint alkalmas lenne arra, hogy az Aranycsapatban játsszon. A legendás szövetségi kapitány éppen ezt állapította meg Nyilasiról.
 
Irány a Fradi!

Tibor nagy álma 1970-ben vált valóra. Kertész János edző megnézte, mire képes a pályán, és felajánlotta neki, hogy menjen át az Üllői útra. Bár a Fradi ifjúsági csapatában jó néhány tehetséges játékos lépett pályára, hamarosan Nyilasit tartották a legjobbnak.

Komoly szerepet játszott abban, hogy egy évtizednyi kihagyás után újra a zöld-fehérek nyerték meg az ifjúsági bajnokságot. Ügyességére a felnőttek is odafigyeltek, és megengedték neki, hogy az első csapat mérkőzésein is szerepeljen. 

1973-ban térhetett vissza a Népstadionba, viszont már nem szurkolóként biztatta a Fradit, hanem a Ferencváros labdarúgójaként bajnoki mérkőzésen játszhatott. A hetvenes években aztán az egész ország megismerte a nevét. 1975-ben döntőt játszott csapatával a Kupagyőztesek Európa-kupájában, három évvel később pedig a világbajnokságra is kijutott. 

A sikerei a nyolcvanas években is folytatódtak. Azon magyar labdarúgók közé tartozott, akik külföldön is kipróbálhatták magukat. A lila-fehér érzelmű bécsi szurkolók a mai napig emlegetik, hogy Nyilasi az Austria Wien színeiben háromszor is bajnoki címet szerzett.
 
Új szerepben

A kilencvenes években már vezetőedzőként irányította a csapat játékát, kétszázötvenhárom mérkőzésen vezette a Fradit. A 21. század hajnalán sportvezetőként dolgozott, többek között a magyar válogatott mellett.

Sikeres sportvezetőként és elismert játékosként talált új otthonraa Hegyvidéken. Nyilasi Tibort lenyűgözte a XII. kerület. Örömmel indult sétákra a jó levegőn a csodálatos hegyvidéki erdőkben. Szívesen beszélget a fiatalokkal, akiket arra biztat, hogy éljenek egészségesen, sportoljanak és küzdjenek a legnagyobb álmaik valóra váltásáért.

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...