Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-05

Egy lenyűgöző példakép – díszpolgárunk Taróczy Balázs

Egy lenyűgöző példakép – díszpolgárunk Taróczy Balázs

Minden idők legsikeresebb magyar teniszjátékosa, a Wimbledonban, a Roland Garroson, Ausztráliában és az USA-ban is nagyszerűen szereplő, tornagyőzelmek tucatjait megszerző Taróczy Balázs közel fél évszázada itt él közvetlen szomszédságunkban, a XII. kerületben. Sikereivel, sportszerűségével, kitartásával több nemzedéknyi fiatalnak mutatott példát. A hegyvidéki lokálpatrióta élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy 24 éves korában ideköltözött a magyar főváros egyik legszebb részére.


1978-ban egy magas, dinamikus mozgású fiatalember járta be kerületünk utcáit. Igen fontos dologra készült: szerette volna megvenni élete első otthonát. Bár akkor még csak lakást keresett magának, annál jóval többre, egy nagyszerű közösségre talált, amelynek a mai napig a része.

Ma már hihetetlennek tűnik, de ötven éve viszonylag kevesen ismerték Taróczy Balázs arcát, ám ez gyorsan megváltozott, mert a hetvenes évek közepétől kezdve a lenyűgöző győzelemsorozatát követően felkerült a legnagyobb világlapok címlapjára, és mind gyakrabban találkozhattunk vele a Magyar Televízióban.
 
Nagyszerű mesterek remek tanítványa

Taróczy Balázs 2014-ben lett a Hegyvidék Díszpolgára. A díj átvételekor elmesélte, miért érzi annyira otthonosan magát a kerületünkben. Akik követték a sokszoros bajnok pályafutását, nem lepődtek meg azon, hogy tiszteletteljes hangon méltatta mindazokat a magyar edzőket és sportszakembereket – példaképeit és barátait –, akik lehetővé tették és elősegítették a magyar teniszsport történetének talán legragyogóbb pályafutását.

A félelmetes egykezes fonákjai miatt világszerte ismert sportoló 1954. május 9-én született Budapesten. Sportpályafutása a Feneketlen-tó partján kezdődött. Míg a negyvenes és ötvenes években a teniszező Asbóth József és Körmöczy Zsuzsa szép eredményeket ért el, a magyarok hosszú évtizedekre háttérbe szorultak a nemzetközi versenyeken. Mivel a tenisz 1945 előtt az előkelők és a gazdagok sportágának számított, a második világháborút követően csökkent a népszerűsége.

A hatvanas években azonban az ország sportvezetősége nagy hangsúlyt fektetett a tömegsport megerősítésére. Minden korábbinál több gyermek és fiatal próbálhatta ki a neki leginkább tetsző sportágakat. Taróczy Balázs visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy ekkoriban a BLKE Sportegyesületben több nagyszerű szakember is dolgozott. Első mesterei közé tartozott a tenisz történelmének kiváló ismerője, Szőke Pál, aki életcéljának tekintette, hogy minél több gyermeknek megmutassa, milyen csodálatos ez a sportág. Ráadásul e kis közösségben arról is gondoskodtak, hogy az iskolások ne csak nyáron, hanem télen is aktívan mozoghassanak.

A hatvanas és a hetvenes években  Taróczy Balázs nemcsak korcsolyázott, de jégkorongozott is. Egy remek közösségben találta magát, és az edzői megszerettették vele a rendszeres testedzést, a mozgást, a sportot. Még ma is hálásan tekint vissza Bíró Jánosra, Komáromi Ferencre és Zentai Ferencre, akik meglátták benne a tehetséget, és a kamasz fiú hamarosan már a Vasasban játszott.
 
A nagyvilág meghódítása
 
Elég lelkes és tehetséges volt ahhoz, hogy bekerüljön a magyar Davis-kupa-csapatba. Szereplésével felhívta magára a külföldi szakemberek figyelmét is, és hamarosan már profi versenyeken indulhatott. A hetvenes években kivételnek számított, hogy a szocialista tábor egyik állampolgára szabadon utazhatott a nyugati világban. A sportért felelős tisztviselők megengedték ezt Taróczy Balázsnak, de továbbra is gyanakodva figyelték minden lépését.

Ez volt az oka annak, hogy Franciaországban csak titokban edzhetett a világhírű Ádám András testvérével, Stolpa József teniszedzővel. A sok edzés és versenyzés meghozta az eredményét. Tíz éven keresztül Taróczy Balázs neve ott szerepelt az ötvenes egyéni tenisz-világranglistán. Összesen 26 páros és 16 egyéni tornát nyert meg.
 
Otthon a Hegyvidéken

Az immár nyugdíjas bajnok ma is ugyanúgy imádja a Hegyvidéket, mint amikor ideköltözött. Ebben szerepet játszik az is, hogy a kerületünkben ismerte meg feleségét, Köves Nóra teniszbajnokot.

Akik ismerik, jól tudják, hogy Taróczy Balázsnak ma is kiváló az erőnléte. Rendszeresen mozog, szeret futni, úszni és kirándulni. A sport szeretetére nevelte a gyermekeit is: a fia focizott és kosárlabdázott, a lányai röplabdáznak és kosárlabdáznak, és természetesen az egész család otthonosan mozog a teniszpályákon. Életműve elismeréseként 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével, 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Abban az esztendőben került be kerületünk díszpolgárai közé is.

Ajánló
Ajánló
A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A Városmajor utca 54-es számú ház falán márványtábla hirdeti több nagyszerű hegyvidéki...

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...