Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-11

Az egész ország kedvence volt – Sztankay István

Az egész ország kedvence volt – Sztankay István

Herskó János rendező 1969-es sorozata, a Bors egy csapásra igazi sztárt csinált több színművészből, közöttük a címszereplőt alakító Sztankay Istvánból. Rajongói három évtizeden keresztül szinte minden nap találkozhattak vele kerületünkben.


A múlt század hatvanas éveiben a magyar filmgyártás több izgalmas tévésorozattal ajándékozta meg a nézőket. A tizenöt részes Bors a korszak talán legkiforrottabb műalkotása volt. Akiknek már akkor is volt tévéjük, 1969 elején kóstolhattak bele az első világháborús hadifogolytáborból megszökő katonák kalandjaiba.
 
A múlt titkai

Sztankay András görögkatolikus pap sosem gondolta volna, hogy 1936-ban született kisfia harminchárom évvel később az ország egyik legnépszerűbb színművésze lesz. Bár Sztankay Istvánt sokan leghíresebb szerepével, Bors Máté alakjával azonosították, kettőjük életútja a legcsekélyebb hasonlóságot sem mutatja fel. Már gyermekkorában nyilvánvaló volt, hogy tehetsége van a színjátszáshoz. Beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színitanodájába.

1945 után új rendszer nem sok jót ígért egy pap gyermekének. A fiú sikeresen leérettségizett, ám 1954 után sokáig hiába próbálkozott azzal, hogy bejusson a felsőoktatásba. Osztályidegennek, sőt, a szocialista rend lehetséges ellenségének számított. Három éven át küzdött azért, hogy valóra válthassa élete álmát. A nővére férje, Kibédi Ervin révén némi bepillantást kaphatott a színházak lenyűgöző világába, ám nem állhatott rivaldafénybe, hanem kénytelen volt fizikai munkát végezni. Építkezéseken és anyagmozgatóként is dolgozott. Csupán 1956-ot követően juthatott be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a múltját azonban ekkor is el kellett titkolnia.
 
A képernyő sztárja

Az egykori kifutófiú, csillés és földmunkás 1957-ben újra felvételizett a főiskolára. A jó megjelenésű, kellemes hangú fiatalember gyorsan bebizonyította a vizsgáztatóinak, hogy nagyon is alkalmas a színészi mesterségre. Csakhogy ekkor jött az ideológiai megbízhatóságának a kivizsgálása. Amikor rákérdeztek arra, hogy mi az apja foglalkozása, István Bors Máténak is dicsőségére váló nyugalommal azt állította, hogy Sztankay András pásztor. Úgy gondolta, nem kell kihangsúlyoznia, hogy az apja nem birkákat őriz, hanem lelkipásztor.

A valóság persze kiderült, de annyira nyilvánvalóvá vált a rátermettsége, hogy végül sikeresen lediplomázhatott. Miskolcon játszott, majd a Nemzeti Színház tagja lett. A nagyközönség 1969-ben ismerte meg, amikor a tévében bemutatták a Bors első részét. Az Oroszországból nagy nehezen hazatérő és a zsarnoksággal itthon is szembeszálló egykori katonák története nagy sikert aratott.

Bár eredetileg csak néhány részt terveztek, az illetékesek úgy döntöttek, hogy az akkori rendszer ideológiájának teljesen megfelelő, ugyanakkor könnyed és szórakoztató sorozat még folytatódhat. A Borsban nem csupán Sztankay futott be, ekkor vált országos hírű színésszé Koncz Gábor, Bujtor István és Antal Imre is. Rajtuk kívül láthattuk Gobbi Hildát, Tordy Gézát, Szirtes Ádámot, Kern Andrást, Garas Dezsőt, Alfonzót és Harsányi Gábort.
 
Az elismertség évtizedei

A hetvenes években Sztankay István már a legismertebb színészek közé tartozott. Kellemes hangja miatt olyan világsztárokat szinkronizált, mint Belmondo, Tony Curtis vagy Danny DeVito. A Nemzeti Színház után a Madách Színház társulatát választotta. 1986-ban, ötvenéves korában költözött a Városmajorba. Közel három évtizeden keresztül élt a Hegyvidéken.

Nemcsak a filmvásznon, de a színpadon is szép sikereket aratott. A Jövőre, veled, ugyanitt című darabban ötszáz alkalommal lépett fel Schütz Ila Jászai Mari-díjas színművésznővel. Munkásságát jó néhány elismerésben részesítették. 1966-ban elnyerte a Jászai Mari-díjat, 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, majd a következő évben a Kossuth-díjat. 2005-ben lett kerületünk díszpolgára.

1991-től a nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház művészeként dolgozott. 2012-ben a Nemzet Színészévé választották. Egy évvel később végleg visszavonult a közszerepléstől. 2014 őszén hunyt el, és a farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Távozása a magyar filmművészet jelentős korszakának végét jelezte. A temetésén ott volt a hazai színészvilág színe-java. Több pályatársa méltatta évtizedeken átívelő pályafutását és a legendás Bors Máténak az arcát és a hangját kölcsönző „pásztorfiú” emberi nagyságát. Az emléktábláját 2016-ban avatták fel egykori lakóházában, a Városmajor utca 10.-ben.

Ajánló
Ajánló
A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A Városmajor utca 54-es számú ház falán márványtábla hirdeti több nagyszerű hegyvidéki...

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...