Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-21

Érzékeny és éles szemű – Háy János, a Hegyvidék új díszpolgára

Érzékeny és éles szemű – Háy János, a Hegyvidék új díszpolgára

Szeptemberben kerületünk díszpolgárai közé választották az egyik legsokoldalúbb, keserédes humorú, néha elvont, néha viszont a szívünket is megszólító történetei miatt a legismertebb kortárs írók egyikének tartott Háy Jánost.


A Hegyvidék a magyar főváros azon kerületei közé tartozik, ahol nemcsak a házak falára erősített márványtáblák, a múlt szép emlékei mutatják, hogy milyen elevenen lüktető az irodalmi élet, de a kellemes hangulatú utcáinkon sétálva ma is gyakran találkozhatunk költőkkel, írókkal, drámaírókkal, ifjabb és idősebb irodalmárokkal. A legtöbb esetben nem könnyű őket felismerni, hiszen nincs rájuk írva, hogy József Attila-díjat kaptak munkásságuk elismeréseként, és eltérően a középkori lovagoktól, mesterségük címere sem díszíti őket. Egy-egy arc azonban ismerősnek tűnhet.
 
Az alkotók ugyanis gyakran előjönnek dolgozószobájuk magányából, a szerkesztőségek ajtaja mögül, és örömmel vetik bele magukat a nagyváros kulturális életébe. Nem nehéz megjósolni, hogy az idén hatvankét éves Háy Jánosra mostanában sokkal többen köszönnek rá, amikor végigsétál a Böszörményi úton.

A József Attila-díjjal kitüntetett magyar író, festő, költő, illusztrátor ugyanis szeptember közepe óta a XII. kerület díszpolgárai közé tartozik.
 
Egy hegyvidékről a Hegyvidékre

Horváth János, aki később, első irodalmi cikkei megjelenésekor vette fel a Háy János írói "álnevet", igazi hegyvidéki gyerek. Csakhogy nem a közvetlen szomszédságunkban látta meg a napvilágot 1960-ban, hanem a Börzsöny lábai előtt, az Ipoly folyó partján. Ez a település igazi történelmi vidéken terül el. Minden megvan itt, ami jobbá teheti egy éles szemű, nyughatatlan, életerővel teli kisfiú hétköznapjait. Háy János az Ipolyban fürdött, a Börzsöny bércei között barangolt, és hamar felfogta, hogy a hetvenes években a politika és a hatalom milyen korlátokat állított honfitársaink elé. Míg Európa más részein a folyók összekötötték a népeket, a tájakat, addig a valamikori Hont vármegyén keresztülfolyó Ipoly átjárhatatlan határt jelentett két szocialista ország között.

Csakhogy a kisfiú kamaszként sem mondott le álmairól. Ha nem kalandozhatott nyugaton, elindult délre! A hetvenes évek végén gimnazistaként lenyűgözte Budapest sokszínűsége, kulturális és zenei élete. Gimnazistaként megismerte a legdinamikusabb új irányzatokat és áramlatokat, és egyre inkább úgy érezte, hogy az irodalmi élet az, ahol felnőtt fejjel szellemi otthonra találhat. Koncertekre járt, kiállításokat nézett meg, és újra meg újra kipróbálta magát. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy tehetségesnek bizonyult a képzőművészetben, a zenében és az irodalomban is.

A gondot csak azt jelentette, hogy ennyi izgalmas aktivitás mellett nem maradt ideje a magolásra. Vele is az történt, mint több más híres íróval vagy költővel: a tanárai nem fedezték fel a benne rejlő tehetséget, és kis híján megbuktatták magyarból. A rossz diákból azonban nagyszerű kortárs író lett, és néhány évtizeddel később bekerült a honi irodalmi élet meghatározó alakjai közé. A Hegyvidékre azonban hosszú út vezetett.
 
Rockzene és irodalom

A gimnázium végén úgy érezte, hiábavaló lenne irodalmi babérok után sóvárognia. Mindenképp szeretett volna továbbtanulni, ezért megcélozta a Szegedi Tudományegyetemet. Átmenetileg lemondott az irodalomról, de hagyta, hogy a szerelem ereje vezesse tovább. Azért Szegeden tanult, mert leendő felesége is ott volt egyetemista.

A Tanárképző Főiskolai Karra több ismert ember járt. Szeged a hazai alternatív kultúra egyik fellegvárának számított. Háy János a barátaival együtt együttest alapított. Rengeteg élményben volt része, és megtapasztalhatta milyen Magyarországon a nyolcvanas évek elejének sajátos, útkereséssel és reményekkel teli világa.

Miközben megjelentek Háy első irodalmi művei, két barátjával „szamizdat” irodalmi lapot adott ki. A rendszerváltásig tanárként dolgozott, majd megjelent az első verses kötete, a Gyalog megyek hozzád sétálóúton.

Bátor és őszinte

Miután a versei eljutottak az olvasókhoz, termékeny évtizedek következtek. Háy János drámaíróként, íróként, szerkesztőként és költőként is „beírta” magát a honi irodalmi életbe. Van, aki a humora, míg mások a stílusa miatt szeretik. Azon kortárs írók közé tartozik, akik a fiatalokat ugyanúgy meg tudják szólítani, mint az idősebbeket. Nem fél a kényesnek tartott témáktól sem. 

Nem egyszer előfordult, hogy a művei miatt erőteljes irodalmi, sőt társadalmi vita robbant ki. Mesterien ábrázolja a magyar társadalom legkülönfélébb rétegeibe tartozók érzelmeit, és azoknak is megszólalási lehetőséget biztosít, akiknek a szavát nem hallaná meg a társadalom.

Hosszú és sikeres pályafutása során jó néhány díjjal méltatták a munkásságát. 1993-ban Sziveri János-, 2001-ben Füst Milán-, 2002-ben pedig József Attila-díjat kapott. Már jó ideje itt él közöttünk a XII. kerületben. Megnősült, két gyermeke született, és verseskötetei, drámái, prózai alkotásai ott sorakoznak a könyvtárak, a könyvesboltok és az irodalmat kedvelők polcain.
 
Gratulálunk díszpolgári kitüntetéséhez!

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...