Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-18

Lánchíd és gőzhajó a Hegyvidéken - 1. rész

Lánchíd és gőzhajó a Hegyvidéken - 1. rész

Reformkori köntösben újult meg a játszótér a Hollósy Simon utcában, amely a Széchenyi István nevéhez kapcsolódó nevezetes építményeket, reformkori fejlesztéseket mutatja be egyedi tervezésű fajátékok formájában. A gyerekek mellett a felnőtteknek is található több különleges tartalom a játszótéren, mivel kihelyezett tablókon helytörténeti érdekességek olvashatók, és QR-kódok segítségével archív videók is megtekinthetők.


Lánchíd, Kisfaludy gőzhajó, fogaskerekű gőzmozdony, Wesselényi csónakja, lovacskák - csak néhány látványos játékelem a Hollósy Simon utcából, amelyek az újonnan megnyitott játszótéren találhatók. Az elmúlt évben a környéken lakók bevonásával újult meg az egykori játszótér. 
A játszótér a TÉR-KÖZ város-rehabilitációs pályázati program keretében épült meg a Hegyvidék főutcája projekt részeként, a fővárosi és a hegyvidéki önkormányzat közös finanszírozásában.

A Széchenyi játszótér célja, hogy kapcsolatot teremtsen múlt és jelen között. A legtöbb játékelem a reformkorhoz és Széchenyi István személyéhez kapcsolódik, de természetesen csúszdás mászóka, hinta és homokozó, egy kismotorozáshoz alkalmas gumiburkolatú KRESZ-pálya, valamint pingpongasztal is várja a gyerekeket. És persze közkívánatra megmaradt a régi játszótérről a kedvelt teveszobor.

A játszótér országosan is egyedülálló, mivel a reformkor vívmányait bemutató játékokon kívül különböző helytörténeti tablók is megtalálhatók a téren, amelyek a gyerekeknek és a felnőtteknek is érdekes helytörténeti információkkal szolgálnak. A kicsiknek különböző képkirakó játékok, egyszerűen megválaszolható kérdések és (és persze a válaszok) vannak forgó játékelemeken, míg a felnőttek izgalmas történeti anyagokat, régi idézeteket, QR-kódok segítségével további tartalmakat és akár százéves videókat is megtekinthetnek. Mindez egy online felületen is fent van, így akár otthonról is elérhető.
 
Széchenyi-kultusz a Hegyvidéken
 
A témaválasztás nem véletlen, hiszen Széchenyi István tiszteletének jelentős múltja van a Hegyvidéken, továbbá a kor nagy fejlesztései, mint a Lánchíd, a váralagút vagy a fogaskerekű, meghatározó szerepet töltöttek be a kerület fejlődésében. Széchenyi István méltán viseli a legnagyobb magyar jelzőt, miután az érdemeit is nehéz felsorolni. Neki köszönhetjük a Magyar Tudományos Akadémiát, a Nemzeti Kaszinót, a lóversenyzés és lótenyésztés meghonosítását, a Tisza és a Duna szabályozását, a balatoni gőzhajózást és több más gazdasági, valamint egyik legnagyobb kezdeményezését, a Lánchidat. Munkájának köszönhetően a mai modern Magyarország egyik megteremtője volt.

A Hegyvidéken Széchenyi 1860-as halála után néhány hónappal a Sváb-hegy egy részét azonnal elnevezték Széchenyi-hegynek, amit egy emlékkő is megörökített. Egy évvel később egy Széchenyi-hegyi ülőkét is felállítottak a hegyen, ami a mai napig megtalálható. Bár a pad egyik széle már kissé megrongálódott, a rajta olvasható felirat méltón őrzi Széchenyi emlékét:

„Vándor! kit utad erre hoz / E kézhordta kőrakáshoz / Tudd: a legnagyobb magyar nevét / A dicsők dicsője, a nagy Széchenyiét / Viseli ez orom / Most és mindenkoron / Keresztelője volt a honfi-kegyelet / Tisztelve, áldva a nemes érdemet /”

Hegyvidéki kultuszát őrzi a róla elnevezett Széchenyi-emlékút és egy mellszobor is, ami eredetileg 1891-ben készült Strobl Alajos szobrász által, de mivel ezt többször is ellopták, jelenleg egy 2007-ben készült Kampfl József-alkotás látható a hegyen. Legnagyobb emléke pedig a hegy tetején lévő Széchenyi-kilátó, ami eredetileg a Hősök terén volt, de a hely rendezése miatt a Hegyvidékre költözött. 

A kerület azóta is tiszteli és ápolja Széchenyi István múltját. A most megnyílt reformkori Széchenyi játszótér is ennek a tiszteletadásnak az egyik szép formája, amely nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is lehetőséget biztosít, hogy még jobban megismerjék a legnagyobb magyart és korát, és a Hegyvidék fejlődésében betöltött szerepét.

A cikk második részében, amit IDE KATTINTVA olvashatnak el, a nagyobb játékelemek történetét mutatjuk be röviden, és szemezgettünk hozzá pár izgalmas történetet a kihelyezett tablókról.

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...