2022-12-20
Régi karácsonyok a Hegyvidéken

A karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe húsvét után, mégis az ünnepkör és a körülötte kialakult hagyomány miatt sokan az év legfontosabb, legmeghittebb ünnepének tartják. Földrajzi adottságainak köszönhetően a Hegyvidék mindig is kiemelkedő szerepet töltött be télen a főváros történetében, mivel a legtöbb gyönyörű havas táj itt fogadta az embert.
Karácsonyfa
A karácsonyfa-állítás magyarországi elterjedésének idejét nem lehet igazán pontosan meghatározni, de a faállítás divatja hazánkban valószínűleg az 1820-as években kezdődött azokban a családokban, ahol leginkább német vagy osztrák származású rokonok voltak. Az 1840-es években már szélesebb körben állítottak édességekkel, dióval, almával és díszekkel felékesített karácsonyfát, de még ekkor is inkább a jobb módú polgári családok körében.
Az 1870-es 80-as évekre már szinte mindenhol bevett szokássá vált, a századfordulóra pedig állandó része lett az ünnepnek. Telente a karácsony előtt fenyőfák ezreit árulták különböző tereken, Pesten és Budán is. Ha befagyott a Duna, akkor előfordult az is, hogy a folyó fűrészporral felszórt jegén tartották a fenyőfavásárokat.
A Hegyvidéken is számos ilyen fenyőfaárus várta a rendeléseket a forgalmasabb utaktól kezdve egészen a kisebb utcákig. A Böszörményi úton a források szerint már az 1930-as években árultak fenyőfákat, sőt 1956 karácsonyán az egyik budai újság azt írta, hogy:
Az 1870-es 80-as évekre már szinte mindenhol bevett szokássá vált, a századfordulóra pedig állandó része lett az ünnepnek. Telente a karácsony előtt fenyőfák ezreit árulták különböző tereken, Pesten és Budán is. Ha befagyott a Duna, akkor előfordult az is, hogy a folyó fűrészporral felszórt jegén tartották a fenyőfavásárokat.

„Szereztünk egy hatalmas karácsonyfát, arra már nem emlékszem, hogy mennyiért. A Böszörményi út sarkán árulták. Hatalmas volt, soha ekkora karácsonyfánk nem volt se azelőtt, se azután, szép volt, gyönyörű”
Ahogy most, úgy már az 1890-es években is szokás volt fontosabb közintézményekben, akár iskolákban és állomásokon is karácsonyfát állítani. A Fővárosi Lapok című korabeli hírmondó 1894-ben arról számolt be, hogy a Lóvasút igazgatósága az összes végállomáson nagy karácsonyfákat állított föl az alkalmazottak gyermekei számára, továbbá a rászorulóknak fűtőanyagot osztottak.

Arra is volt példa, hogy különböző egyesületek és csoportok is állítottak fenyőfát, így 1926-ban több mint 200 cserkész állított egy 5 méter magas karácsonyfát a Svábhegy egyik tisztásán, amelyre mindegyik csapat egy-egy szál gyertyát helyezett el és gyújtott meg.
Kezdetekben a karácsonyfát ezüstözött diókkal, almákkal, mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, szaloncukorral és gyertyákkal díszítették. Sok helyen a spórolás és a szegénység miatt egyszerű boróka ágat díszítettek fel, de ez a szokás az 1900-as évekre szinte teljesen háttérbe szorult.
A karácsonyi ünneplés leginkább karácsonyi dalok énekléséből, imádkozásból és történetek meséléséből állt.
A karácsonyfa alá helyezték a betlehemet és a fa környékét sokszor gyümölcsökkel díszítették. A két világháború között a szentestét a legtöbb helyen már a polgári minták szerint ünnepelték, bár foglalkozástól, társadalmi helyezettől függően ez családonként igen eltérő volt.

A karácsonyfa alá helyezték a betlehemet és a fa környékét sokszor gyümölcsökkel díszítették. A két világháború között a szentestét a legtöbb helyen már a polgári minták szerint ünnepelték, bár foglalkozástól, társadalmi helyezettől függően ez családonként igen eltérő volt.
Karácsonyi asztal
A karácsonyi zsongás elengedhetetlen és felettébb kedvelt velejárója a sok finomság, az ínycsiklandó illatú ételek és italok is. Ebben az időszakban a pékségekben, cukrászdákban megjelennek a szaloncukrok, bejglik, valamint más, az ünnepekhez köthető édességek is, mint például a habcsók, és így volt ez közel száz évvel ezelőtt is.
Kezdetekben az asztalokra jellemzően böjti ételek kerültek, korábban mákosmetélt, alma, dió, később ezeket szorította ki a sült hal, halászlé és más halételek burgonyakörettel. A karácsonyi asztal legjellemzőbb süteménye a diós és mákos bejgli volt. A mézeskalácsot a kezdetekben leginkább díszként használták, és csak később lett asztalra való finomság. A karácsonyi vacsora és az éjféli mise közötti időt legtöbbször énekléssel, társasjátékokkal, beszélgetéssel töltötték, majd szinte mindenki elment a templomba az éjféli misére.

A Friss Újság című korabeli lap is erről számol be 1929-ben: „A magyar karácsonyok hangulatához hozzá tartozik a fehérbe öltözött természet ragyogása. Az idei 1929-es szegény karácsony felett hetekig ott borongott az ég szürkesége. Már-már úgy látszott, hogy kívül-belül fekete marad a karácsony. Kedd hajnalra virradóra aztán sűrű pelyhekben megindult a havazás.

Ilyenkor régebben szokás volt a házban gyertyát gyújtani, – később égve hagyni egy lámpát –, hogy Krisztusnak, a világ világosságának születésekor a házakban se legyen sötétség.