Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-27

Író, hazafi és nagy vagány – Vas Gereben, a nemzet mesemondója

Író, hazafi és nagy vagány – Vas Gereben, a nemzet mesemondója

Az 1848-as forradalmat megelőző évtizedben egy vad külsejű fiatalember járta az országot. Szerette volna elvégezni a gimnáziumot, de zabolátlan természete miatt újra és újra bajba keveredett. Húsz évvel később Jókai Mór mellett ő számított Magyarország legnépszerűbb írójának. Szomorú, de napjainkban már csak kevesen tudják, hogy ki volt Vas Gereben.


A Farkasréti temető és a Németvölgy között sétálhatunk végig a Vas Gereben utca gyönyörű házai előtt. Vajon az itt élők közül hányan sejtik, hogy kiről is lett elnevezve a hely? Jó eséllyel a legtöbben nem ismernek egyetlen más Gereben nevűt sem. Ez nem csoda, mert őseink a gereben szóval nem egy embert jelöltek, hanem egy olyan erős fogú szerszámot, amellyel ki lehetett fésülni a növényi rostokat. Nem véletlen, hogy Radankovics József ennek az eszköznek a nevét vette fel, amikor írói álnévre volt szüksége.
 
Duhaj, de nagyon tehetséges

1867-ben a kiegyezést követően úgy tűnt, elhárulnak az akadályok, és megbékélve osztrák szomszédjainkkal, hazánk megindulhat a fejlődés sokat ígérő útján. A tárgyalásokról beszámoltak a hazai lapok is. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy több magyar újság küldött tudósítót a császárvárosba. 1868. január 26-án egy a maga negyvennégy esztendejénél idősebbnek látszó férfi tért be egy bécsi gyógyszertárba. A patikusok tudták róla, hogy Vas Gerebennek hívják, és hogy egy híres író. Néhány kortársa szerint Bécsben, a patikában olyan lassan szolgálták ki, hogy meghalt, mielőtt megkaphatta volna az életmentő gyógyszert. Így ért véget a legbefolyásosabb tollforgatók közé tartozó magyar író életútja.
 
Akit nem lehet térdre kényszeríteni

1823 három óriást adott a magyar irodalomnak. Ekkor született Petőfi Sándor, Madách Imre és Radankovics József. Hármójuk közül a lektűrök kedvelői egy ideig Radankovicsot tartották a legnépszerűbbnek, ám az ő nevét ma már gyakorlatilag senki sem ismeri. Az sem sokat segít, ha szóba kerül a sikerkönyvei borítóját díszítő írói álneve: Vas Gereben nevét ugyanis sokan elfeledték.

Gyermekkorában még nem lehetett sejteni, hogy mi lesz a kisfiúból. Az apja huszár volt és az édesanyja papnak szánta. 1840-ben azonban kizárták az iskolából, mert rossz társaságba keveredett. Ivott, kártyázott és léha életű nők társaságában mutatkozott.

Kétévnyi sodródás után úgy döntött, hogy jogot tanul. Egy ismerőse bizonyítványát felhasználva álnéven beiratkozott Győrben az egyetemre, és le is diplomázott. Már ekkor lehetett tudni, hogy milyen tehetséges irodalmár. Korábban csak gúnyverseket írt, ám megpróbálkozott a szépirodalommal is. Sokan haragudtak rá durva viccei miatt, de a negyvenes évek közepére már nem kevesen keresték a Vas Gereben vagy éppen Harapófogó Dániel álnévvel jegyzett cikkeit. A forradalom előtti időszakban egyre népszerűbb lett. Feleségül vette a város legszebb leányát, sikerszerzőnek számított, és nagy tekintélyre tett szert a forradalmi körökben.1848 tavaszán azonban minden megváltozott.
 
Küzdelem mindhalálig

A győri ügyvéd a szabadságharc híve lett. A forradalmi kormánynak annyira megtetszett a lelkesedése, hogy mindenben támogatta. Vas Gereben jól ismerte a korszak valamennyi hírességét. Arany Jánossal közösen adta ki a Nép barátja című hazafias újságot. A szabadságharc bukása után őt sem kímélte a megtorlás. Az osztrákok börtönbe akarták küldeni. Várandós felesége sokkot kapott az író letartóztatásának hírére, idő előtt beindult a szülés, és életét vesztette.

A börtönből kiszabadult apa nem dolgozhatott többé ügyvédként. Irodalmi művekkel próbálta eltartani két gyermekét. Hamarosan megjelent első nagy regénye, a Régi jó idők. Egy csapásra kedvenc íróvá vált, ám még mindig az alkohol és a vad tivornyák rabja maradt. Egymás után írta nagyszerű regényeit. Az olvasók valósággal falták az újdonságokat, és Jókai Mór mellett őt tartották az ország legelismertebb tollforgatójának.

A siker mellett azonban sok pofont is kapott a sorstól. Az új felesége nem tudott kijönni Vas Gereben gyermekeivel, és a sikere miatt sok régi barátja is elfordult tőle. Ezek a megpróbáltatások nem tettek jót az egészségének, ráadásul nem tudta felelősségteljesen kezelni a bevételeit. Könnyelműen megalapított vállalkozásai sorra elbuktak, és így semmivé foszlott a könyveiért kapott honoráriuma.

Életének titkaival már a kortársai sem voltak tisztában. Nem lehetett tudni, hogy mikor született, mi volt az igazi neve, és még a halálának körülményeiről is jó néhány mendemonda keringett. A 20. század hajnalára sokan elfeledték, pedig sok értékes művet írt. Ha többet akarunk megtudni a magyar reformkor világáról vagy az első vándorszínészeinkről, akkor érdemes elolvasnunk Vas Gereben egyik klasszikus regényét.

Fő kép forrása: Elbi blogja - Vas Gereben fájának története

Ajánló
Ajánló
Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

Színészkirály a szomszédunk – Rózsahegyi Kálmán a Hegyvidéken

A múlt században majdnem egy emberöltőn át élt a kerületünkben egy tehetséges színész, a Nemzeti...