Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-28

A nagyvilág képviseletei a Hegyvidéken

A nagyvilág képviseletei a Hegyvidéken

A Hegyvidéken élő sváb nemzetiségű honfitársainkat már nem kell bemutatni, hiszen évszázadok óta itt élnek velünk, és régóta együtt ünnepelünk velük például a sváb farsangi bálon vagy a pünkösdi Svábhegyi Búcsún. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogy több országnak, államnak is itt, a XII. kerületben van a képviselete.

A Hegylakó Magazinban ezek közül nézünk meg néhányat, körbejárjuk nemzeti szokásaikat, fő ünnepüket, és megosztjuk a rájuk jellemző nemzeti ételük, italuk receptjét, azonban a nemzetek képviseleteivel már hosszabb ideje jó kapcsolatot ápol a XII. kerület.

Latin-amerikai fasor a Normafán

Egy 2020-ban indított kezdeményezés eredményeként több latin-amerikai nagykövetség is fát ültetett a Normafánál, az újonnan kialakított, Konkoly-Thege Miklós úti parkolóban.

Elsőként Mexikó budapesti képviseletétől David Nájera nagykövet Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen ültetett fát a János-hegyen. Majd 2021-ben Chile, Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Kuba, Peru és Uruguay nagykövetei ültettek egy-egy mezei juhart a Normafa Síház előtt kialakított új parkoló középső zöldsávjába, ahol a nemzeteik nagy gondolkodóitól származó, általános érvényű idézeteket is közzétettek.

Nagyvilág a kerületben

Egy adott ország diplomáciai képviselete helyszínének kiválasztásakor sok szempontot figyelembe vesznek, többek közt az sem elhanyagolható, hogy a követségen dolgozók hazájuktól távol is jól érezzék magukat, hiszen évekig ez a hely számít otthonuknak. A Hegyvidék több ország képviselői szerint is ilyen.

Ha egy térképen kellene bejelölni, hogy mely országoknak, államoknak van a XII. kerületben a képviselete, akkor szinte minden kontinens kaphatna egy zászlócskát. A teljesség igénye nélkül az európai országok közül Portugália, Dánia, Lettország, Afrikából Angola, Egyiptom, Nigéria, Marokkó, Tunézia, Ázsiából Pakisztán, a dél-amerikai kontinensről Brazília, emellett Kuba, Ausztrália és Japán nagykövetsége is a XII. kerületben talált otthonra.

Milyen érdekességekre lehet számítani?

Olyan tudnivalókat, érdekességeket próbálunk bemutatni olvasóinknak, amelyek akár egy utazás, akár az adott ország iránti érdeklődés esetén hasznosak lehetnek. Azonban ezeket nem egy turistáknak szóló utazási ajánlóként, inkább egy kedves ismerősünk által történő bemutatásként lehet legjobban leírni.

A havonta jelentkező cikkekben mindig egy, az adott hónapban nemzeti ünnepét tartó ország szokásait nézzük meg. Kezdve azzal, hogy mit ünnepelnek azon a napon, folytatva az ország különleges, számunkra talán különös adottságaival, szokásaival, népviseletével.

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a helyi konyha sem, az olvasók minden alkalommal megtalálhatják majd a szóban forgó ország jellegzetes ételeinek, italainak receptjét is.

Ha érdeklődik a világ országai iránt, és nem szeretne lemaradni a cikksorozat egyes részeiről, akkor javasoljuk, hogy kövesse a Hegyvidék kártya Facebook-oldalát, valamint kapcsolja be az oldalnál a követési beállítások menüpontban a hírfolyam-beállításoknál a kedvencek kategóriát.

Ajánló
Ajánló
A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A Városmajor utca 54-es számú ház falán márványtábla hirdeti több nagyszerű hegyvidéki...

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...