Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-04-28

Tavaszi könyvünnep – összefoglaló a 24. Könyvfesztiválról

Tavaszi könyvünnep – összefoglaló a 24. Könyvfesztiválról

Idén tavasszal, immár 24. alkalommal került megrendezésre a világszerte nagy elismerésnek örvendő tavaszi Könyvfesztivál. Ráadásul az értékes és szép olvasmányok kedvelői nemcsak Budapesten válogathattak a legújabb kiadványokból, hanem az országban számos helyen is. 


2017. április 20-23. között valóságos népvándorlás kezdődött a Millenáris irányába. Nem volt nehéz kitalálni, hogy hova tart ez a sok lelkes ember. A zord idő és a fenyegető szürke felhők dacára is, olvasni szerető emberek ezrei lepték el a környéket, hogy megnézzék a szinte összes hazai, valamint számos határon túli kiadó kínálatát. A Könyvfesztivál igazi népünnep volt. 
 
Ránk nevet az ég
 
A második naptól kezdve szerencsére javulni kezdett az időjárás, szombaton és vasárnap pedig gyakran ragyogó napsütésben fürödhettek a zöld gyepen piknikező látogatók. A kiadók a fesztiválon hagyományosan nagy kedvezménnyel kecsegtetik magukhoz az olvasókat, és ez most sem volt másként. 
 
Minden korosztálynak
Szívderítő látvány volt, hogy a látogatók között ugyanolyan szép számban akadtak ősz hajú nyugdíjasok, mint kisgyerekes családok. Különösen hangos volt a jókedvű zsibongás azon a részen, ahol az ifjúsági és gyermekkönyvek kiadói gyűltek össze. A kicsik nem csupán a megelevenedő mesékben gyönyörködhettek, de számos alkalommal került sor közös játékra is. A gyerekek között a mesék és a filmek megelevenedett alakjai sétáltak. A művészi kivitelű jelmezekbe bujtatott alakok örömmel álltak oda egy közös fénykép kedvéért a fesztivál legifjabb látogatói mellé.
 
Török és lengyel barátaink
 
Természetesen a felnőtt könyvbarátoknak sem kellett csalódniuk. Több neves hazai és világhírű külföldi szerzővel találkozhattak. Volt, akivel hosszabban el lehetett beszélgetni, míg mások előtt kígyózó sor kanyargott. A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál érdekessége volt, hogy a két fővendég olyan országból érkezett, amelyek hagyományosan régi, szoros kapcsolatban vannak a  magyarokkal. A Nobel-díjas Orhan Pamuk Törökországból látogatott el hozzánk. Szavait rengetegen hallgatták feszült figyelemmel, valamint az író, munkássága elismeréseként a rangos Budapest Nagydíjat is megkapta. 
 
Lengyelországot Andrzej Sapkowski, napjaink egyik leghíresebb fantasy-írója képviselte. Vele különösen sokan akartak találkozni, mivel az elképzelt európai középkorban játszódó regényeiből világhírű számítógépes játékok készültek, és emiatt olyan fiatalok is elzarándokoltak a Millenárisra, akiket más körülmények között talán hidegen hagyott volna ez a rendezvény.
 
Nagy siker volt
A szervezők és a résztvevők első összegzései szerint ez a Könyvfesztivál a legsikeresebbek közé tartozott. Idén nem kellett belépődíjat fizetni, ami talán hozzájárult ahhoz, hogy főleg a hétvégén nagyon sokan jöttek. Az előadók között 400 hazai és határon túli írót, művészt és tudóst találtunk. 25 ország könyveit vehettük kézbe magyar fordításban. Sor került dedikálásokra, felolvasásokra, író-olvasó találkozókra, de irodalmi estékre és kerekasztal-beszélgetésekre is. Az idei év díszvendégei a „Visegrádi országok” voltak.

A kisebb és a nagyobb hazai kiadók több száz újdonság megjelentetését időzítették a könyvfesztiválra. Egészen egyszerűen nem akadt olyan olvasói réteg, akinek a kegyeiért ne versengtek volna a könyvszakma képviselői.
 
Szép könyvek a Hegyvidéken
 
A könyvbarátok számára ráadásul külön örömet jelent, hogy nem kell sokat várni a következő nagyobb kulturális fesztiválig. Júniusban ugyanis, a hagyományoknak megfelelő módon ismét sor kerül az Ünnepi Könyvhétre, ahol még több újdonság várja az olvasás szerelmeseit.
 
Azoknak sem kell elkeseredni, akik nem jutnak ki ezekre a rendezvényekre: a Hegyvidéken több olyan elfogadóhely is működik, ahol a Hegyvidék Kártya felmutatói jelentős kedvezményekkel vásárolhatnak könyveket.
 
Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártya elfogadóhelyek:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/anima-konyvesbolt-mammut-uzlethaz/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/anima-konyvesbolt-mom-park/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/lira-konyvesbolt-hegyvidek/

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...