Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-07

Mascha és a medve

Mascha és a medve

Ha december 28-án, a két ünnep között gyermekeinkkel vagy unokáinkkal szeretnénk közös programot, akkor érdemes ellátogatnunk a MOM Kulturális Központba, ahol egy jókedvű, de igencsak szeleburdi kislány mulatságos kalandjait állítják színpadra. A kis nézőket rengeteg állat várja a címben említett medvén kívül. Lesz ott malac, farkas, nyuszi, panda, és még egy vidám jeti is, bár róla nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az állatok közé tartozik-e, vagy inkább hozzánk, emberekhez áll-e közelebb. 

A hazai gyerekek nagyon jól ismerik a világszerte rendkívül népszerű orosz mese, a Mása és a Medve pajkos főszereplőit. Nem csoda, hiszen a szívhez szóló, kicsiknek és nagyobbaknak is egyaránt fontos tanulságokkal szolgáló sorozat epizódjait nagy sikerrel vetítik a világ számos tévécsatornáján, mindenekelőtt az olyan programokban, melyek a gyerekeket szólítják meg. Idén az év közepén igazi szenzációnak számított, amikor híre ment annak, hogy a rajzfilmsorozatból egy hazai cég készíthet színpadi produkciót. Nagy elismerés, hogy a Mascha és a Medve (sic.) színpadi művé való átdolgozásának jogát egy magyar vállalkozás kapta meg. A Pannon Produkció szakemberei éppen ezért mindent megtettek azért, hogy a vadonatúj musical a lehető leglátványosabban, a legmagasabb színvonalon kerülhessen a gyerekek elé. 

Merőben szokatlan módon az új darabot hazánkban először nem Budapesten, hanem vidéki nagyvárosokban, illetve a szomszédos országok központjaiban, így például Pozsonyban, Belgrádban és Zágrábban mutatták be először. A fővárosban először nálunk, a Hegyvidéken láthatják a gyerekek Mascha és barátai színházi kalandjait. 

A mai világban előszeretettel mérik az irodalmi alkotások, de a filmek sikerét is azzal, hogy mit mond róluk az internet népe. Gyermekeink könnyed otthonossággal mozognak a világhálón. Jó páran akadnak közülük, akik nem is a televízióban, hanem a számítógépük vagy egy okostelefon képernyőjén találkoztak a mesehősök kalandjaival. A sorozat sikerét jól mutatja, hogy egyes részeit az internetes nagy videómegosztó oldalakon akár több millióan is megnézték már!

Lássuk, mit érdemes tudni a főszereplőkről?

Vidám, jó barátok

Maschát semmiképpen nem lehetne rossz gyereknek tartani, csak hát ez a kislány egészen egyszerűen nem bír megülni a fenekén. Majd’ szétveti az életerő, és a legjobb barátai szerint időnként már komolyan fenyegeti annak a veszélye, hogy felrobban az energiától. Akik ismerik, azok kicsit sem csodálkoznak azon, hogy ez a kék szemű csöppség újra és újra izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik. (A MOM Kulturális Központ színpadán három tehetséges fiatal színész, Hermann Lilla, Kovács Lotti és Zab Johanna játssza el a szerepét.) Állandó kísérője kalandjai során a nagydarab, barátságos és nyugodt Medve. Ennek a hatalmas állatnak aranyból van a szíve, és igazából csak nyugalomra vágyna. Erre azonban nem sok esélye marad, ha Mascha meghallja a kaland hívását.

Nincs ez másként karácsony táján sem. A kislány egy egészen elképesztő nyomozás kellős közepén találja magát. A színpadi lámpák fényében feltűnik még Rózi, a malac, a farkas testvérek, a nyuszi, a mókus és a panda is. Miközben otthon meghitt fénnyel ragyognak a karácsonyfák gyertyái, akad néhány olyan ember a városban, akik szomorúak, és nem hisznek a csodákban.

Közéjük tartozik Kétkedőssy professzor is. Szerinte varázslat és mágia egyszerűen nem létezik. Na, most mit szól egy ilyen alak akkor, ha váratlanul felbukkan a színpadon egy igencsak titokzatos lény, Peti, a fiatal havasi ember, vagyis egy jeti? A kis nézők a kalandokat látva megérthetik, miért annyira fontos a barátság, a gondoskodás, az alkotókészség és a szabadság.

Lenyűgöző képi világ

Ahogy azt korábban említettük, a gyerekek eddig a televízió és a számítógép képernyőjén találkozhattak az Animaccord Animációs Stúdió meséivel. A Minimax gyermekcsatorna hozta el a történeteket a hazai gyerekek elé. A színpadi mű különlegessége, hogy az átdolgozást teljes egészében magyar művészek készítették el. A rendező és koreográfus Szakáll Antal, a producer László Sándor, a zenei vezető pedig Fehér Adrienn.

A MOM Kulturális Központban egy rendkívül korszerű színházterembe ülhetnek be a gyerekek. Az emelkedő széksoros teremben hatszázötven kis nézőnek van hely. Az előadás magyar nyelvű, és körülbelül hetvenöt perc hosszú. A két év alatti gyerekek ingyen tekinthetik meg az előadást, ha a szüleik ölében ülnek.

Az eredeti, orosz televíziós sorozatot számítógépes animációk segítségével alkotta meg Oleg Uzsinov, Gyenyisz Cservjacov és Oleg Kuzovkov. A mese nagyon hamar belopta magát az orosz gyerekek, majd szerte a nagyvilágban a kis nézők szívébe. Érdekes, hogy a történetek a felnőttek számára is gyakran szolgálnak fontos tanulsággal. Ráadásul egyes szülők a megfontolt, néha bizony kicsit aggodalmaskodó Medve alakjában ismernek önmagukra.

A fantasztikus mesemusical nekik valószínűleg ugyanolyan nagy örömet fog szerezni, mint a gyerekeknek. Érdemes kihasználni az alkalmat, hogy a két ünnep közötti szünetben az egész család együtt nézhessen meg egy ilyen izgalmas és jókedvű előadást. Akik pedig most lemaradnak róla, január 5-én vagy 6-án pótolhatják a mulasztást!

Ajánló
Ajánló
Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Augusztus 21-én nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik beülnek a Városmajori...