Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-06

Kell egy kis energia!

Kell egy kis energia!

A köd nem csak a reggeli téli tájat, de az elménket is ellepheti. Ilyenkor dekoncentráltak és feledékenyek leszünk, letompulunk, szédülünk, sőt sokszor rosszabbul vagy valahogy másként is látunk. A brain-fog, azaz a ködös elme jelenségéről egyre többet olvashatunk. De mi okozhatja ezt, mi állhat a hátterében? Fogadja meg tippjeinket, hogy energikusabb lehessen.

Krónikus fáradtság, furcsa szédelgés, lelassultság, feledékenység, dekoncentráltság… Mintha, az élet egy robogó vonatként elsuhanna mellettünk, és mi minél jobban igyekszünk, annál nehezebb követni a mindennapok eseményeit. Ez a brain-fog. Sokan úgy is számolnak be a ködös elme okozta érzetről, mintha amiatt elszalasztanák a jelen pillanatot, és az életüket egy bizonyos távolságból megfigyelve élnék át.
 
Állandó gyulladás 
 
A brain-fog, azaz a ködös elme legfőbb okaként a gyulladásos folyamatokat okozó ételeket tartják a kutatók. Olyan ételeket, melyek glutént, túl sok hisztamint vagy cukrot tartalmaznak. Egyéb bélproblémák (Chron-betegség, lyukacsos bélfal) is okozhatják ezt a tompító tünetegyüttest. A southamptoni egyetem legújabb kutatásai szerint azonban akár egy pollenallergia is jelentkezhet ködösítő tünetként. Emiatt a kutatók manapság a brain-fogot „allergiás agyként“ is emlegetik. Hiszen ez a tünetegyüttes nem pszichés, még ha első látásra annak is tűnik, és emiatt nehezen beazonosítható.

Ezek a kellemetlen tünetek valóban az agyban játszódnak le, az agy gyulladásra adott reakciói. A kutatók ugyanis rájöttek arra, hogy nem maga a glutén, a pollen vagy a por okozza a brain-fogot, hanem a szervezetben zajló gyulladásos folyamat, például egy egyszerű pollenallergia esetén az orr nyálkahártyájának gyulladása. Az allergia egy citokin nevű fehérjét termel a szervezetben, amely az immunreakció egyik eleme, azonban ez a fehérje akadályozhatja a koncentrációs képességet. Az állandó gyulladás a szervezetben emellett gyulladásos oxidatív stresszt okoz a hipotalamuszban, amely szintén ezt a furcsa tünetegyüttest okozza.
 
Egyéb okok lehetnek még a pajzsmirigy problémák, amelyek szintén gyulladásos folyamatokkal járhatnak, a candida vagy egyéb vírusos fertőzések, a hisztamin intolerancia, amely szintén gyulladásos folyamatokat indít el a testben, az alváshiány és egyes toxinok.
 
Így, ha szeretnénk leszámolni a ködös elme kellemetlen tüneteivel, magával az allergiával és a gyulladással kell szembeszállnunk. Számos életmódbeli változtatás, orvosi vagy holisztikus megoldás is létezik, amely bizonyítottan hatékony a brain-fog ellen.
 
Ködösítő ételek
 
Számos adalékanyag és étel is okozhat ködös tüneteket. Ilyen például a nátrium-glutamát nevű ízfokozó, az aszpartám édesítőszer, a szódium-nitrát vagy szódium, amely füstölt vagy tartósított ételekben található, mint például a bacon. Az alkohol és a tejtermékek rendszeres fogyasztása is eredményezhet brain-fogot. A kerülendő ételek közé tartozik még a szója, a tojás, a tenger gyümölcsei, a szezámmag illetve a dió- és mogyorófélék, sőt még a mandula is. 

Így ha ködös elmét tapasztalunk, akkor először is érdemes étkezésünkön változtatni: sok zöldséget, és gyümölcsöt enni, kerülni a félkész ételeket, és tényleg átolvasni a vásárlásnál a termékek összetevőit.

Szerencsére a kutatók már azt is felfedezték, hogy mely ételekkel küzdhető le gyorsabban ez az agyi reakció. A rendszeres vízfogyasztás nélkülözhetetlen eleme a brain-fog elleni harcnak, hiszen a víz segít megszabadulni a sejtszíntű méreganyagoktól, és fokozza az agyi vérkeringést. Az omega-3 zsírsavak is hatékonyak a brain-fog ellen. Így a lazac, az avokádó vagy a krillolaj, a lenmagolaj, a chiamag és a lenmag remek kiegészítője a mindennapi ködmentesítő étrendnek. A kutatók a szivárvány, azaz a többszínű zöldségeket és piros gyümölcsöket is ajánlják, mert ezek magas antioxidáns tartalma segíti szintén a sejtszintű méregtelenítést. Ilyen például a mangold, a szőlő, az áfonya vagy a gránátalma. 
 
Élénkítő jógapóz
 
A márádzsárászana azaz a macskapóz, amely átmozgatja a gerincet, remek brain-fogűző gyakorlat. Kiinduló póz a négykézlábállás. Figyeljünk arra, hogy egy vonalban legyen a fej, a nyak, a hát és a medence. Lélegezzünk be, majd a kilégzéssel domborítsuk hátunkat, mint egy macska. Képzeljük el, hogy a köldökünket a gerinc felé húzzuk. Nyújtsuk a nyakunkat is, úgy, hogy az a két kar közé essen.

A következő belégzéssel homorítsuk most hátunkat. Ezt a domborító és homorító mozdulatot ismételjük a légzés ritmusával. Ha élénkítőbbé szeretnénk tenni a gyakorlatot, akkor gyorsíthatunk a be- és kilégzés tempóján, és ezáltal a gyakorlaton is. Ebben az esetben erősebben fújjuk ki a levegőt a kilégzésnél, de az orron keresztül. 3-szor 30 másodpercig végezzük a gyakorlatot.
 
Szippantson be új energiát!
 
Az illóolajok és azok frissítő illata is gyorsan kitisztíthatja az elmét. Emellett számos illóolaj gyulladáscsökkentő hatású, és fokozza a memóriát. Tegyünk 5 cseppet az illóolajból 30 ml tiszta jojobaolajba, majd parfümként masszírozzuk be az illatosított jojobaolajat a csukló területébe, és ha épp fáj a fejünk, akkor a fülünk mögé is. Az alábbi illóolajokból bármelyiket használhatjuk: borsmenta, rozmaring, zsálya, bazsalikom és mandarin.

Ajánló
Ajánló
Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

"Nem vagyok elég jó!" - ismerős ez az önkorlátozó mondat? Korunk egyik legelterjedtebb problémája...

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Életünk során sokan eltávolodunk a gyermekkorunkban önmagukról kialakult képtől, ám ennek nem...

Adjon 30 napot az intuícióinak!

Adjon 30 napot az intuícióinak!

A nyári szabadság alatt több szabadidőnk van, amikor magunkra is jobban odafigyelhetünk....