Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-29

Rovarhotel – legyünk mi is szállásadók

Rovarhotel – legyünk mi is szállásadók

Egy korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy miért fontos a biodiverzitás, és mit tehetünk az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében, akár egy erkélynyi helyen is. Ebben írtunk a rovarhotelekről, most pedig szeretnénk megmutatni, hogy otthon, akár gyermekünk segítségével, hogyan készíthetjük el saját szállodánkat a beporzást segítő szárnyas rovaroknak.

Bár az üzletekben is kaphatók tetszetős darabok, de készíthetünk – az egyszerűtől az összetettebb verzióig – mi magunk is sokféle rovarhotelt. A legegyszerűbbeket az óvodások saját maguk is készíthetik, a háztartásokban fellelhető anyagok felhasználásával. Az összetettebb verzió pedig a felnőtteknek lehet jó elfoglaltság, és később is a kert vagy terasz dísze marad.
 
Természetes és újrahasznosított anyagok

A rovarhotel legegyszerűbb változatához mindössze néhány műanyag flakonra és nádra vagy vékonyabb faágra lesz szükség.
 
A műanyag flakonokat (célszerű a nagyobb, 1,5 litereseket használni) keresztben félbevágjuk, és a végét is levágjuk, így egy cső alakot kapunk, amire azért van szükség, hogy ne párásodjon be, mert a nedves környezet a penész táptalaja lehet. Hosszában drótot vagy erősebb madzagot fűzünk át rajta, majd a nádszálakat vagy a vékonyabb ágacskákak sűrűn egymás mellett beleállítjuk.
 
Ezután, már csak annyi dolgunk van vele, hogy felakasztjuk egy faágra, és már várhatjuk is az első vendégeket!

Fahulladék felhasználása

Ha szétnézünk a lakásban vagy a kertben, akkor biztosan találunk régi fadobozt, farekeszt vagy néhány falécet, amelyekből egy kis barkácsolással szintén tudunk megfelelő szállást készíteni a rovarok számára.

Mivel ennek a változatnak fából készül a külső része, ezért érdemes esőtől védett helyre rakni, akár egy eresz alá, hogy a majdani vendégeket megvédjük a beázástól.

A dobozba, rekeszbe vagy a falécekből készült alapba akár többféle szobát is ki tudunk alakítani, amihez különböző anyagokat lehet felhasználni. Ilyen az előző változatnál már említett nád, a vékonyabb faágak, de ezen kívül a felnőttek segítségével kifúrt vastagabb ágakat vagy akár egy öreg kivágott fa törzsének szeletét, amelyre több lyukat kell fúrni. 

Ha régebben épült házban lakunk, akkor érdemes szétnézni a kertben vagy a pincében, mert ott akár lyukacsos szerkezetű téglákat is találhatunk, amiket szintén fel tudunk majd használni.
 
Amire még érdemes odafigyelni, hogy a méheknek szánt szállások napos helyen legyenek.

A kevesebb több

Amennyiben hosszabb távra szeretnénk a kertünk díszeként is szolgáló rovarhotelt kialakítani, akkor a lábon álló, fedett verziót ajánljuk, de inkább több kisebb, mintsem egy nagyobb alakban. Itt a keret elkészítéséhez már komolyabb barkácskészség szükséges, de az egyes részek feltöltésénél még mindig be tudjuk vonni a gyerekeket is.

Az így elkészített hotelek egész évben jó szolgálatot tesznek, hiszen télen a különböző szárnyas rovarok téli álmához biztosítanak menedéket, tavasztól őszig pedig a gyerekekkel együtt megfigyelhetjük milyen szorgos beporzó munkások használják az általunk készített rovarhotelt!

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...