Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-03

Használjuk ki az időt! – környezetvédelem a vírus árnyékában

Használjuk ki az időt! – környezetvédelem a vírus árnyékában

Az idén sokan kényszerültek arra, hogy a járvány miatt a megszokottnál jóval több időt töltsenek el az otthonukban. A korlátozások mindenkit próbatétel elé állítanak, ám fontos, hogy jó mentális állapotban vészeljük át a nehezebb időszakokat. Nem meglepő módon a környezetvédelem ebben is segítséget nyújthat.

Van, aki jobban elviseli az önkéntes vagy kényszerű karantént, míg másoknak komoly fejfájást okoz, ha nem élhetik megszokott módon a hétköznapjaikat. A járvány miatt igencsak felbolydult az emberiség élete. Nem járhatunk úgy munkába, iskolába, ahogy korábban. Sokan elkeseredtek, míg mások fegyelmezetten, az intézkedéseket lelkiismeretesen betartva szálltak szembe a bajjal.
 
Változó világ 

Valóra vált az, amitől a globalizáció miatt oly sokan tartottak. Néhány hónap alatt az egész világ megértette, milyen veszélyekkel jár, ha a kapzsiság és a felelőtlenség miatt távoli tájak kártevői, kórokozói, vírusai jutnak el hozzánk, ám biztosra vesszük, hogy kellő fegyelmet tanúsítva az emberiség kerekedik fölül és megtaláljuk a gyógyírt erre a vírusra is.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a környezetvédelem jól ismert problémái nem tűntek el. Amikor majd túljutunk a vírus okozta komoly megpróbáltatásokon, újra oda kell figyelnünk a klíma megváltozására, az üvegházhatás növekedésére, az ózonlyukra, a rengeteg hulladékra és szemétre, a termőföldek és az ivóvíz tisztántartására.

Talán meglepő, de a bezártság hetei hatékony megoldást adhatnak a kezünkbe, amivel minden korábbinál sikeresebben harcolhatunk a környezetszennyezéssel szemben. Ez pedig a tanulás és a felkészülés.
 
Használjuk ki az időt

Érdemes körülnézni az interneten, mert jó néhány olyan magyar és nemzetközi környezetvédelmi szervezet létezik, amely az idei év folyamán kiváló tananyagokat tett fel a világhálóra. Bármilyen téma is érdekeljen minket, arról rövid keresés után közérthető és pontos tájékoztatót, esetleg tananyagokat is találhatunk. Az ősz és a tél folyamán világszerte számos zöldkampány is elindult, a kerületi aktivitásokról a Zöld Irodánál lehet érdeklődni. 

Sokan már a tavaszra és a nyárra készülnek. Jól tudják, hogy az önfenntartásunk alapja az élelmiszer-termelés. A nagyvárosban élők nem tenyészthetnek állatokat, de a kertvárosban sokunk számára nyílik lehetőség a kertészkedésre. Érdemes átgondolni, hogy milyen növényeket – zöldséget vagy fűszereket – termeszthetünk a kertünkben, az erkélyünkön vagy az ablakládában.

Fontos az is, hogy odafigyeljünk egymásra. A környezetvédő közösségek tagjai a nehéz időkben is segítik egymást. Ráadásul bekapcsolódhatunk a járvány utáni időszak programjainak előkészítésébe. 2021-ben is lesznek faültető és szemétszedő akciók, segíthetünk a szennyezett területek megtisztításában, rendbehozatalában, ahol megemlíthetjük a kerületi Te Szedd akciókat, valamint azt is, hogy a szervezett szemétszedőket a Zöld Iroda zsákokkal, kesztyűkkel és a szemét elszállíttatásával segíti.

Ellátogathatunk közeli biogazdaságokba, beszélhetünk olyan gazdákkal, akik nemcsak egészséges zöldségeket és gyümölcsöket termelnek, de szívesen adnak tanácsokat arról, miként mélyedhetnénk el az önellátásban, a biológiailag egészséges növények termesztésében.
 
Hulladékmentesség és energiatudatosság

Ezen a két területen akkor is sokat tehetünk, ha csak ritkán hagyjuk el az otthonunkat. Használjuk ki ezt a helyzetet arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Biztonságosabb is, ha a saját vászontáskánkkal megyünk bevásárolni, és nem kérünk nejlonzacskót a boltokban.

Egy kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy nagymértékben lecsökkenjen az otthonunkban keletkező szemét mennyisége. Például az ingyenesen elérhető Zöld Irodás textil szatyor használatával.

Az energiatudatosság napjaink egyik kulcskérdése. Bezárkózva – főleg télen, a sötétben – jóval több elektromos berendezést használunk, mint korábban. Felkapcsoljuk a lámpát, tévézünk, egész nap megy a számítógép és a konnektorokban egymást váltják a mobiltelefonok meg a különféle okoseszközök töltői. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásait azonban egészen apró dolgokkal is csökkenthetjük.

Ehhez nem kell más, mint hogy egyszerre sokan cselekedjenek tudatosan. Sokkal kevesebb energiára van szükségünk, ha csak abban a szobában ég a villany, ahol éppen vagyunk, és nem hagyjuk bekapcsolva azokat az eszközöket, amiket nem használunk.

A fűtéssel is rengeteg energiát és pénzt takaríthatunk meg. Nem volna helyes egyszál pólóban ücsörögni otthon vagy éppen az utcát fűteni, mert csak nyitott ablak mellett tudjuk elviselni a benti hőséget. Ha jól állítjuk be otthonunk fűtését, akkor kellemes marad a közérzetünk, viszont nem pocsékoljuk el fűtésre az energiát.

A klímavédelem jegyében felvilágosító cikkek szólnak az interneten a fogyasztási szokásaink tudatosításáról, az energiahasználatunk lecsökkentéséről, és akkor is érdemes böngészni egy kicsit, ha egy új, nagy értékű elektromos berendezést akarunk megvásárolni. Hasznos adatokat találhatunk a készülékek tulajdonságairól, fogyasztásáról, így azt vehetjük meg, amire igazán szükségünk van.
 
Gondoljunk a jövőre

A vírus legyőzése után komoly feladatok várnak a környezettudatos emberekre. Az elmúlt hónapok során ugyanis felgyorsult az esőerdők kiirtása, sokkal több autó közlekedik az utakon, mint korábban, a szeméttelepeken halomban állnak az eldobott papírmaszkok, emellett minden korábbinál több műanyagot használunk fel a különféle áruk becsomagolásához.

Ugyanakkor jó jel, hogy a természet néhány részterületen fellélegezhetett. Az összeomló légiközlekedés miatt csökkent a káros anyagok kibocsátása, és a leálló óriásvállalatok, gyárak jóval kevesebb áramot, forró vizet, földgázt és kőolajat igényeltek.

Érdemes arra törekedni, hogy a normális élet visszatérése után megmaradjanak a hasznos tevékenységek, és megszüntessük a most élők és az elkövetkező nemzedékek életét veszélyeztető trendeket. Az interneten ezzel kapcsolatban is bőségesen találunk tájékoztató anyagokat, így a lehető legjobban kihasználhatjuk az idei tél nem igazán önkéntes bezárkózottságát.

A cikk a Magyar Kormány és az Európai Unió által finanszírozott KEHOP-1.2.1. 
„Helyi klímastratégia elkészítése, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálás a Hegyvidéken” projekt keretében készült.

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...