Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-19

Természet és kultúra – zöldszínház a szebb jövőért

Természet és kultúra – zöldszínház a szebb jövőért

A magyar teátrumok között egyre több olyan akad, amelyik nem éri be azzal, hogy a kultúra fellegvára és a műveltség világítótornya legyen, hanem a jövő felé fordulva tudatos lépéseket tesz egy fenntartható, környezetbarát holnap megteremtése érdekében. A példaértékű összefogáshoz a kerületünkben működő Városmajori Szabadtéri Színpad is csatlakozott. 


A tavalyi év megpróbáltatásai jól mutatták, hogy az ember nem különül el a természet világától, hanem annak szerves része. A járvány után együgyűség volna azt gondolni, hogy minden ugyanúgy mehet tovább, mint korábban. A betegség gyors elterjedésében ugyanis komoly szerepet játszott a civilizáció egészségtelen fejlődése, a globalizáció, az emberi mohóság és valamilyen mértékben a klímaváltozás hatása is. Éppen ezért mindannyiunk érdeke, hogy fellépjünk a környezetszennyezés, a pocsékolás és a globalizációval járó káros hatások ellen.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy átgondoljuk az eddigi viselkedésünket, és elszánjuk magunkat arra, hogy a saját nemzedékünk, illetve gyermekeink és unokáink érdekében ne kövessük el újra a régi baklövéseinket. Mindez csak akkor valósulhat meg, ha természetvédelem kérdéseire minél több ember figyelmét felhívjuk. Ebben pedig fontos szerep jut a színházaknak is.
 
A jövő nézőiért

A Miskolci Nemzeti Színház egy fontos ötlettel szólította meg a magyar teátrumokat: jelezték, hogy a környezettudatos gondolkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy boldogan élhessünk a közeli jövőben is. A miskolciak kezdeményezéséhez egyre több magyar társulat csatlakozott. Fontosnak tartják a korábbi szemlélet megváltoztatását, és azt, hogy az emberek minél több zöldprogramban vegyenek részt.

Rá akarják ébreszteni a nézőket arra, hogy milyen fontos a környezettudatosság az energetikában és a hulladékok feldolgozásában. A színházak arra törekszenek, hogy a mindennapi működésük során kevés energiát fogyasszanak és csökkentsék a keletkező hulladék mennyiségét.

Együttműködnek a különféle hazai zöldszervezetekkel és az ökocégekkel, hosszú távon pedig fontosnak tartják a zöldszínházak közös fellépését, valamint egy környezettudatos szakmai szervezet létrehozását. A kezdeményezés fontosságát jól mutatja, hogy nő az érdeklődő kulturális intézmények száma. A színház ugyanis egy nagyon fontos közösségi tér, amely sokat segíthet abban, hogy rádöbbenjünk az ökotudatosság fontosságára.
 
Válaszúton a múlt és a jövő határán

Civilizációnk válaszúthoz elérkezett. Amikor véget ér a járvány, nem szabad beérnünk azzal, hogy ott folytatjuk, ahol tavaly márciusban abbahagytuk. Világunk egy szemléleti és technológiai forradalom küszöbén áll. Személyes és közösségi döntéseinkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az erőforrásainkat a leghatékonyabban használjuk fel, és a zöldgondolkodás a mindennapjaink részévé válhasson.

Ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy a színház mennyire alkalmas a fentiekre. Hiszen egy erőmű lezárása, környezetkímélőbb energiahordozókra való átállítása vagy egy vegyszereket használó mezőgazdasági nagybirtok átalakítása biogazdálkodásra azonnali és kézzelfogható eredményeket hozna. Mivel a színház nem súlyosan „környezetkárosító üzem”, ezért a változások nem lesznek annyira látványosak. A teátrumokba azonban olyanok járnak, akik a maguk területén sokat tehetnek a fenntartható módszerek bevezetéséért. Ehhez pedig az kell, hogy valaki felhívja a figyelmüket a lehetőségeikre. Közösségi térként a színház kiválóan alkalmas erre.
 
Konkrét tennivalók

Azon túl, hogy mind több színház szolgál útmutatással a nézőknek, hogy miként járulhatnak hozzá, hogy a következő évtizedek természetbarát technológiai és szemléleti átalakulásai mindannyiunk javára valósuljanak meg, van sok olyan apróság, amellyel az egyes teátrumok maguk is hozzájárulhatnak a természet megóvásához.

Az pedig külön jó, hogy ezek nagy részét otthon is megvalósíthatjuk.

Nézzük meg, mitől lesz környezetbarát egy „zöldszínház”:

Az apróságok hosszú sorát a világítás nyitja. A színházban csekély energiaforrású, például LED-égőket használnak. A tetőre napelemeket, valamint a szél energiáját felhasználó berendezéseket helyeznek.

A színház felújításakor, amit csak lehet, újrahasznosított anyagokból készítik el. Ilyenekből készülnek a színészek jelmezei, a kulisszák, de akár a bútorok is. A kulisszák esetén fontos, hogy a hátterek ne egyszer használatosak legyenek. Kisebb elemekből összerakva a színpadképeket, azokat új kombinációkban, hosszú éveken át fel lehet használni.

A zöldszínház nem használ műanyagokat. A jelmezek kiválóan alkalmasak annak bemutatására, hogy szerves anyagokból, természetes pamutból, gyapjúból milyen szép dolgokat lehet létrehozni. Az újrafelhasználhatóság jegyében nem dobják ki a régi jelmezeket, díszleteket, reklámanyagokat, hanem amit nem tudnak ismét felhasználni, azt elajándékozzák más színházaknak vagy például középiskolai színjátszóköröknek.

Az irodákban a lehető legkevesebb papírt használják fel, és a hagyományos jegyekről is átváltanak az online belépőkre.

A magyar Zöld Színház Projekt tagjai hisznek abban, hogy élen tudnak járni e fontos közösségi ügy támogatásában. Napjainkban még nem lehetséges, hogy valaki száz százalékig zöld legyen, de apró léptekkel haladva sokat tehetünk az egészséges életmódunk és a környezetünk megóvása érdekében.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...