Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-24

Konyha a fenntarthatóság jegyében – ezért okos dolog a menütervezés

Konyha a fenntarthatóság jegyében – ezért okos dolog a menütervezés

Ha elkezdődik a nyár, természetes, hogy egyre több időt töltenénk a szabadban és egyre kevesebbet a konyhában. Ha a praktikum és a változatosság mellett a környezet kímélése is fontos szempont számunkra, figyeljünk a fenntarthatóságra, amihez nem kell más, csak egy kicsivel több tudatosság.


A legtöbb háziasszony álma, hogy a legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb hatékonyságot érje el: azaz finom, tápláló, egészséges és változatos fogásokat tegyen a családi asztalra, emellett maradjon ideje más programokra is, ne csak a sütés-főzésre.
 
Vezessünk környezetbarát konyhát!

A környezetbarát konyha fontos alappillérei: a helyi és szezonális alapanyagok felhasználása, kevesebb húsfogyasztás és az élelmiszerpazarlás elkerülése. 

Ne gondoljuk, hogy a menütervezés megöli a spontaneitást és a szabadságot, nem kell túl hosszú időszakokban, csak három-négy napban előre gondolkodnunk. Saját maga ellensége, aki minden egyes nap új receptsort főz meg, okosabb, ha az alapanyagokat több ételnél fel tudjuk használni.

A fenntartható háztartáshoz fontos a tudatos vásárlás. Ahhoz, hogy valóban azt vegyük meg, amire szükségünk van, és amit a család belátható időn belül elfogyaszt, érdemes bevásárlólistát készítenünk. Így az alapanyagok beszerzése gyorsabb és hatékonyabb, és nagyobb eséllyel állunk ellen az impulzusvásárlásnak.

A menü alapanyagaként felhasznált zöldség és gyümölcs szezonális és lehetőleg hazai legyen, ez igaz a szárazárura is. Nagy segítséget jelenthet, ha a Nekedterem oldalán alaposan körülnézünk, hiszen ők rengeteg hazai termelővel állnak kapcsolatban, így valóban ellenőrzött forrásból kaphatunk jó minőségű élelmiszereket.

Arra is figyeljünk, ha készterméket vásárolunk, annak minél kevesebb összetevője legyen, és a felsorolt alapanyagok lehetőleg ne legyenek ismeretlenek számunkra. 

A hűtőszekrényünket ne tömjük tele, mert akkor sokkal nehezebben átlátható. A régebben vásárolt árut rakjuk előre, hogy azokat együk-igyuk meg hamarabb. Havonta-kéthavonta pedig rakjunk rendet a mélyhűtőben is, mert az ott lefagyasztott ételek tényleg nincsenek szem előtt, ezért könnyen megfeledkezhetünk róluk.

Ha menütervezésben gondolkodunk, praktikus, ha ételféleségnek megfelelően nevezünk ki napokat, lehet tésztanap, pörköltnap, főzeléknap, és ezeket variálhatjuk. 

Fontos az időnkkel is kalkulálni, tehát akkor érdemes nekiállni nagyobb mennyiséget több napra előkészíteni, amikor például home office-ban vagyunk. Így az összerakott étel simán megsül a sütőben, amíg mi otthonról dolgozunk, aztán már csak dobozolni, porciózni és a hűtőbe pakolni kell.

Bonyolítja a dolgot, ha bármelyik családtagunk ételallergiás vagy érzékeny bizonyos alapanyagokra, neki külön kell gondoskodnunk a megfelelő menüről. 

Ha van olyan fűszer vagy ízesítő, amit nem szeret mindenki, például a csili, azt hagyjuk ki a megfőzött nagy adagból, és csak a végén, azoknak a dobozába tegyük bele, akikről tudjuk, hogy szeretik az erőset. Ez esetben az is megoldást jelenthet, ha csak a tálalás után, a saját adagját szórja meg a csilikedvelő az erős paprikával.

Ha eltökélt szándékunk, hogy kevesebb húst eszünk, ne radikálisan csökkentsük a húsfogyasztásunkat. Ha eddig minden nap került a tányérra hús, már az is nagy lépés, ha egy-egy nap kimarad, és akkor vegetáriánus menüt teszünk az asztalra. Bizonyos idő elteltével kerülhetnek máshová a hangsúlyok, azaz tovább növelhetjük a vegetáriánus napok számát, és ha jót tesz nekünk, teljesen le is állhatunk a húsevéssel.

Ha annyi a célunk, hogy kevesebb húst együnk, de nem szeretnénk teljesen lemondani róla, akkor lehetőleg jó minőségű, szabad tartásból származó húsféléket fogyasszunk. Ez drágább lesz, mint amit előzőleg vettünk, de mivel kevesebbet kell vásárolnunk belőle, összességében nem kerül többe, mint eddig.

A rugalmasság a menütervezésnél sem hátrány! Jó, ha hét-nyolc ételtípust és néhány alapreceptet bármikor könnyedén el tudunk készíteni, lehetőleg olyanokat, amiket a család minden tagja szeret, így soha nem jöhetünk zavarba, ha a megtervezett menüben mégis változás áll be, és rögtönöznünk kell.
 
Néhány ötlet – mit csináljunk a maradékkal?

Tojás: A tojássárgája napokig eláll a hűtőben, csak egy kis vizet kell ráönteni, a fehérje pedig remekül fagyasztható.

Kenyér: Sokféleképpen hasznosítható – lereszelhetjük, és kész a házi zsemlemorzsa! Beáztatva pedig fasírt vagy hústöltelék alapja lehet. 

Fűszernövények: Ha a főzés során megmarad némi fűszer, ne dobjuk ki, inkább áztassuk néhány napig olívaolajba, így tökéletes ízesített olajunk lesz, amiben majd húsokat pácolhatunk. 

Bor: Ha vendégség után csak egy kis bor marad az üveg alján, töltsük jégkockatartóba, és fagyasszuk le! Ha később egy finom mártást készítünk, jól jön az ízesítésére egy-két kockányi.

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...