Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-01-18

Környezetünk védelmében – zöldprogramok, újdonságok a Hegyvidéken

Környezetünk védelmében – zöldprogramok, újdonságok a Hegyvidéken

A kerületünkben működő Zöld Iroda az új esztendőben is izgalmas programokkal várja a hegyvidékieket. Legyen szó kertészetről, ágaprításról, komposztálásról vagy éppen a leggyönyörűbb virágokról, a Kiss János altábornagy utcában szakemberek várják hasznos tanáccsal az érdeklődőket. Fontos, hogy megváltozott a lakossági programokra való jelentkezés módja. Megmutatjuk, hogy az egyszerű regisztráció után az idén hogyan lehet részt venni rajtuk.


A „hegylakók” büszkék lehetnek arra, hogy a főváros legzöldebb kerületében élnek. Egy itt élőre százhetven négyzetméternyi zöldterület jut, és a Budai-hegyek árnyékában különlegesen tiszta, friss a levegő, ráadásul kirándulásra, sétára csábítanak az erdőink is. A Normafa szépsége pedig közismert. Természetesen az erdők, a parkjaink és a kertek élővilágának megvédése komoly feladatot ró ránk. 2016 óta ebben jelent nagy segítséget a Hegyvidéki Zöld Iroda.

E környezetvédelmi központ programjai nagyon népszerűek. Tavaly ősszel hatályba lépett egy változás, amiről érdemes mindenkinek tudnia. Ahhoz, hogy részt vehessünk a Zöld Iroda programjaiban, például a komposztálókeret-osztásban, az ágaprításban, a vadgesztenyefák kártevő-mentesítésében, az őshonos gyümölcsfavásárban, valamint az ismeretterjesztő előadásokon, be kell lépnünk a Hegyvidéki Ügyfelek közösségébe.
 
Egyszerű a regisztráció

A Hegyvidéki Önkormányzat működteti az interneten az e-ügyintézés oldalát. Ezt ezen a címen találja: eugyintezes.hegyvidek.hu

A weboldalon, a jobb oldalon látható sötétkép alapú, fehér betűs regisztráció szóra kattintva lehet Hegyvidék Fiókot készíteni. Ha ezt önállóan akarja elvégezni, segítséget jelenthet a kicsivel lejjebb látható két piros betűs cím:

A Segédlet Hegyvidék Fiók Regisztrációhoz feliratra kattintva egy útmutató vezet végig lépésről lépésre a regisztráció folyamatán.

Alatta a Gyakran Ismételt Kérdések csokorba fogják a regisztrációval kapcsolatban felmerülő tudnivalókat. A sikeres regisztráció után ezt többször már nem kell végigcsinálni, mert attól kezdve él a Hegyvidék Fiók.
 
Rendkívül sok téma

Ellátogatva a Hegyvidéki Zöld Iroda honlapjára (zold.hegyvidek.hu), látjuk, hogy az ott dolgozó szakemberek sok érdekes és aktuális témával foglalkoznak. Izgalmas dolgokat tudhatunk meg közös zöldtereinkről, a magánterületekről, valamint a zöldkörnyezet és az egészség kapcsolatáról.

Manapság rendkívül fontos a megfelelő energiaellátás és a takarékosság. A fenntartható fejlődés támogatása érdekében lényeges ismerni, hogy milyenek a korszerű energiatakarékos épületek, valamint azt, hogy a már meglévő ingatlanjainkat hogyan tudjuk olcsóbban, pénzt spórolva és a természetet kímélve üzemeltetni. A jól átgondolt tippek és trükkök mellett megismerkedhetünk a környezettudatosságra nevelés és a szemléletformálás módszereivel is.

Hasznos olvasmány lehet a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv. A Hegyvidéki Önkormányzat hat évvel ezelőtt csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége nevű nemzetközi szervezethez. Közös erőfeszítést teszünk arra, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, javítsuk lakókörnyezetünk energiamérlegét, és olyan intézkedéseket hozzunk, amelyek elősegítik, hogy a Hegyvidék is jobban alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz.

Ha felidézzük, hogy az elmúlt tíz év során az időjárás átalakulása – az egyre forróbb nyarak, a hó nélküli karácsonyok, a néha özönvízként ránk zúduló felhőszakadások – milyen nagymértékben megváltoztatta a hétköznapjainkat, akkor azonnal nyilvánvaló lesz, mennyire fontosok ezek az intézkedések és tervek.
 
Fókuszban a lakosság

Ha létezik olyan téma, amelyik nyilvánvalóvá teszi, hogy nagy eredményeket csakis összefogva, közös erőfeszítéssel érhetünk el, akkor ez nem más, mint a környezetünk védelme. Ezzel a Zöld Iroda munkatársai is tisztában vannak, ezért kínálják a lakossági programok – minden korcsoportot megszólító – széles skáláját.

Érdemes ellátogatni a Zöld Iroda honlapjára, és alaposabban is szemügyre venni a Lakossági Programok menüpont alatt található lehetőségeket. Ezek közül népszerűek az Ökotudatos Hétköznapok sorozat előadásai. A klímabarát estéken mindig más előadó várja az érdeklődőket a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Legközelebb a szerkesztő-újságíró Nagy Réka, vagyis Ökoanyu hoz fel közérthető példákat, izgalmas témákat azzal kapcsolatban, hogyan tehetünk mi magunk is a fenntartható fejlődés és a környezettudatosságra való nevelés területén.

A Kiss János altábornagy utcai iroda munkatársai gyakran invitálnak minket ismeretterjesztő sétákra is, amelyeken a Hegyvidék kártya tulajdonosok 50% kedvezménnyel vehetnek részt. Szívesen szerveznek nyereményjátékot, tanulmányi versenyt és írnak ki a környezet védelméhez kapcsolódó pályázatot is.

Azoknak, akiknek kertjük van, hasznos lehet a kertészeti tanácsadás, a Gyümölcsöző Hegyvidék Program, a komposztálási program, valamint az utcai és a hegyvidéki háztartások virágosítása, amihez az önkormányzat évek óta több tízezer tő ingyenes virággal járul hozzá. A kerület kiemelt figyelmet fordít a hegyvidéki fákra és fasorokra is. Kísérleti jelleggel előnevelt faiskolai növények helyett fiatal, „iskolázatlan” facsemetéket telepítünk a Hegyvidékre.

A Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai örömmel adnak felvilágosítást mindezekről a témákról. Ha valamelyik felkeltette az érdeklődését, és szeretne személyesen is bekapcsolódni, akkor nincs más dolga, mint a Hegyvidék Fiókján keresztül bejelentkezni.

Ha ehhez vagy a regisztrációhoz segítségre van szüksége, akkor érdemes a következő e-mail címre üzenetet küldenie:
ugyfelszolgalat@hegyvidek.hu
 

A Hegyvidéki Zöld Iroda elérhetősége:
 
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474 vagy
+36 1 224 5900/ 5907 mellék
E-mail: zoldpont@hegyvidek.hu

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...