Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-01

Tiszta lappal – március 1. a papír újrahasznosításának világnapja

Tiszta lappal – március 1. a papír újrahasznosításának világnapja

Az életünk elképzelhetetlen lenne papír nélkül. Az emberiség ma már környezettudatosabb, mint régen, ezért sok helyen egyre jobban megbecsülik ezt az anyagot. Március 1-jén, a
papír újrahasznosításának napján érdemes áttekinteni, honnan indultunk el, hol tartunk jelenleg és hogyan tehetjük kellemesebbé és fenntarthatóbbá a mindennapjainkat.

A papír és a hozzá kapcsolódó írásbeliség nélkül nem alakulhatott volna ki a ma ismert civilizáció. Praktikusabb és könnyebben kezelhető, mint az agyagtábla, a papirusz, a farovás vagy éppen a kutyabőr. Annak dacára töretlen a diadalútja, hogy bizonyos szempontból „gyengébb volt” más írásra használt anyagoknál. Az ősi sumérok agyagtáblája például kiégetve sokkal jobban ellenállt a tűznek és a nedvességnek is, mint a papír.

Csakhogy a szép fehér lapokat sokkal kényelmesebben lehetett használni: őseink készítettek belőle irattekercset, írólapot, könyvet, füzetet, majd eljött az a korszak is, amikor a technika fejlődésének köszönhetően az addig méregdrága papírral már nem csak könyvtárak polcain és az írnokok asztalán találkozhatunk, mivel ez az egyre olcsóbban előállítható anyag meghódította a mindennapjainkat.

Sok millióan szoktak rá a reggeli újságolvasásra, százmilliók tanultak meg írni-olvasni, de papírba csomagoltunk szinte mindent, a piacon vásárolt ételektől kezdve a nők napján átnyújtott virágig.
 
Sikerek és nehézségek

Az emberiség ma már minden korábbinál több papírt állít elő, mert enélkül leállna a civilizációnk működése. Ez még ma, a digitalizáció, az internet és az e-közigazgatás korában is igaz. A papírgyárakból hónapról hónapra rengeteg különféle terméket szállítanak ki, mégpedig gyakorlatilag a világ minden részén. A legfejlettebb államoknak ugyanolyan szükségük van rá, mint a szegény országoknak. Csakhogy a papír azok közé tartozik, amit nem mindenki becsül meg.

A szeméttelepeken szembetűnő, hogy egyetlen hulladékfajtából sem látunk olyan hatalmas hegyeket, mint a papírból. A pocsékolás több szempontból is káros. Az új papír előállításához rengeteg fát kell kivágni. Csökken a zöldterület, kevesebb oxigén termelődik, és az erdők kevesebb káros szén-dioxidot kötnek meg.

Napjainkban a világszerte kivágott fák körülbelül harminc-negyven százalékából készül papír. Egyetlen tonnányi előállításához háromtonnányi fát vágnak ki. A szemétbe kerülő papír súlyosan terheli a környezetet. Nem csupán a városainkban mutat csúnyán az utcákon, a közterületeken heverő szemét, de kijutva a természetbe, bemocskolja az élővizeket és a termőföldet.

Azonban az előbb felsorolt károkat enyhíthetjük, sőt, vissza is szoríthatjuk a papír újrafelhasználásával. Nem véletlen, hogy a tavaszi újjászületés kezdetére, március 1-jére tették a világnapját. Hasznos és bölcs dolog takarékoskodni a papírral, csökkenteni a hulladék mennyiségét és a lehető legtöbbet ismét felhasználni a már szemétbe kerültből.
 
Eltűnnek a szeméthegyek

Az elmúlt évtizedben megváltozott körülöttünk a világ, így már a papírt sem úgy használjuk fel, mint korábban. Az internet korszakában csökkent a könyvek és a kézírás jelentősége, és az üzleti információk jelentős része is átkerült papírról valamilyen elektronikus, virtuális formátumba. Az e-mail kiszorította a faxot és a céges leveleket. Ezzel egyidejűleg megnövekedett a csomagoláshoz felhasznált papír mennyisége.

A változás különösen az elmúlt két évben, a járvány idején volt szembeötlő. A gazdag országok sok milliárd lakója szokott rá arra, hogy a karantén és az otthoni munkavégzés miatt házhoz szállítással – több réteg papírba csomagolva – rendeljen meg mindent, például az ennivalót, a gyerekek játékait vagy az új ruhákat. A sok csomagolóanyag óhatatlanul a szemétdombokon végezte.

Ilyen előzmények után mind több cég és szervezet próbálkozik a papír újrahasznosításával. Az úgynevezett „újrapapírnak” jó néhány előnyét ismerjük. Mivel a szeméttelepről hozzuk el a nyersanyagát, nem kell miatta erdőket kivágni, így a hagyományos papírnál kisebb az ökológiai lábnyoma. Nincs szükség az előállításához műtrágyára, növényvédő szerekre és vegyi anyagokra.

Jóval kevesebb energia felhasználásával juthatunk a papírhoz. Egytonnányi hulladékot újrahasznosítva energiát és vizet is megtakaríthatunk, ráadásul jelentős mértékben csökkenthetjük a hulladékhegyeket. Ez a hasznos anyag kisebb víz- és levegőszennyezéssel jár, és napjainkban elképesztően sok praktikus terméket állítanak elő belőle.
 
Rajtunk is múlik a siker

Mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a papírpocsékolás. Takarékoskodjunk vele a mindennapi életünk során, és ha módunkban áll, új papír helyett vásároljunk újrahasznosított anyagból készült csomagolóanyagot, zsebkendőt, szatyrot, tojástartót vagy irodai papírt.

A Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai a papír újrahasznosításával kapcsolatban is örömmel nyújtanak felvilágosítást az érdeklődőknek. Ha a téma felkeltette az ön érdeklődését, és szeretne többet is megtudni, akkor azt itt teheti meg:

Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907 mellék

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...