Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-25

Tudatosan és takarékosan – ne járassuk feleslegesen járműveink motorját!

Tudatosan és takarékosan – ne járassuk feleslegesen járműveink motorját!

Bár az idei tél összességében nem olyan zord, mint nagyszüleink vagy szüleink idején, az elmúlt hetekben jó néhány alkalommal borította dér a magasabb fekvésű utcákat és az ott parkoló autókat. Ilyenkor elkerülhetetlenül fellángol a vita arról, hogy érdemes-e indulás előtt beindítani a motort, hogy a jármű felmelegedjen, kellemes hőmérséklet fogadja az utasokat és az autó jó teljesítménnyel haladjon a reggeli hidegben.

A hideg téli reggeleken csak kevés embernek van kedve ahhoz, hogy kimenjen a jó meleg lakásból. Kinézve az ablakon azt láthatjuk, hogy minden szürke és borongós, szemerkél az eső vagy a havas eső, a fák pedig vadul hajladoznak az erős szélben. Ez ellen – manapság leginkább már csak a megszokás erejének engedve – sokan azzal védekeznek, hogy kimennek, az utcán beindítják az álló gépkocsit, és azt remélik, hogy így kellemesebb és kényelmesebb lesz az útjuk.

Csakhogy ez nemcsak a környezetet károsíthatja súlyosan, de saját magunk és a gyermekeink egészségét is.
 
Egy gyilkos ellenség

Télen a nagyvárosokat különösen erősen sújtja a szmog. A különféle szennyező anyagok füstködje igencsak megnehezíti az ott élők életét. A szmog nemcsak azért veszélyes, mert mindent bemocskol, hanem súlyosan károsítja a légzőszerveinket is.

A hideg téli reggelekre a London-típusú szmog a jellemző. Ez asztmát, sőt életveszélyes tüdőödémát is okozhat. A levegőben felgyűlik a por, a korom, valamint a gépjárművek által kibocsátott kén-dioxid és a halálos szén-monoxid. Hetven évvel ezelőtt majdnem egy héten keresztül minden korábbinál erősebb fekete felhő borult London városára. Ez a szmogtípus éppen e szörnyű esemény miatt kapta a nevét: az angol metropoliszban a katasztrófa során többen haltak meg, mint a nagy kolerajárvány idején.

A szakemberek megállapították, hogy a szmog kialakulásában a fűtés mellett ma már a járműforgalom is jelentős mértékben felelős. Ősz végétől egészen a tavasz elejéig kénytelenek vagyunk fűteni a lakásainkat, ám még nem mindenki alkalmaz környezetkímélő fűtési rendszereket. 

A fűtés átfogó modernizálásánál egyszerűbb a járműveink korszerűsítése. Az elmúlt évtized során sikerült is jelentős eredményeket elérni, mindenekelőtt a szénhidrogén, a nitrogén-oxid és az egészségünkre rendkívül veszélyes szálló por kibocsátásának korlátozása területén.
 
Közlekedjünk megfontoltan!

A környezetvédők Budapesten is folyamatosan figyelemmel kísérik a levegő minőségének alakulását. Felfigyeltek arra, hogy autómentes napok idején radikális mértékben csökkent a szálló por mennyisége és a különböző káros anyagok koncentrációja. Arra azonban nincs esély, hogy teljesen megálljon a nagyvárosokban a közlekedés, hiszen az lehetetlenné tenné a mindennapi életet.

A lehetséges megoldást az jelenti, hogy az autóvezetők tudatosan odafigyelnek a felesleges égéstermékek kibocsátásának csökkentésére. Ebben sokat segít, hogy a mai korszerű gépjárműveket már nem kell reggel elindulás előtt járatni. Európában arra a megállapításra jutottak, hogy a kocsik reggeli üres járatása nem járul hozzá az utasok komfortérzésének javulásához, viszont szennyezi a levegőt és igen jelentős felesleges pénzkiadással jár.

Hála a korszerű motorolajoknak, akkor sem terheljük járművünk motorját, ha reggelente nem túráztatjuk, nem járatjuk a technikát. A tapasztalt sofőrök ráadásul tudják, mik azok az aranyszabályok, amelyek a régebbi és a vadonatúj autókra egyaránt vonatkoznak.
 
Mire figyeljen a környezettudatos autós?

Nem csak télen, hanem mind a négy évszakban érdemes fenttartható módon üzemeltetni gépjárműveinket. Az óvodák és az iskolák előtt gyakran látunk járó motorral várakozó autókat, mégpedig nem csak télen, de bizony nyáron is, kánikula idején. A szülők télen azért járatják az autójukat, hogy gyermekeik jól befűtött kocsiba szállhassanak be, nyáron meg kellemesre klimatizált hűvösbe.

A környezettudatos autóvezető nem tesz ilyent! Megtalálja az arany középutat a saját komfortérzete és a természet megóvásának elvárásai között. Akkor sem járatja gépjárművét a klímaberendezés vagy a fűtés miatt feleslegesen, ha ő vagy az utastársa néhány percre beugrik a sarki boltba vagy a zöldségeshez.

Felkészül az indulásra és a várható forgalomra, úgy tervezi meg az útvonalát, hogy elkerülje az időrabló ácsorgásokat és a dugókat. Indulás után a lehető legalkalmasabb pillanatban magasabb fokozatba vált, ezzel is lecsökkentve a felesleges szennyezőanyag-kibocsátást. Alacsony fordulatszámon haladva egyenletes sebességgel közlekedik.

Gyakran használja a motorféket, viszont csak a legszükségesebb alkalmakkor a kuplungot. Így ráadásul az üzemanyagfogyasztás is lecsökkenthető, hiszen a fölösleges gyorsítások során komoly mennyiségű üzemanyag vész kárba. Lassításkor kellő időben felengedi a gázpedált, és sebességben hagyja a járművet. Rendszeresen ellenőrzi a kerekekben nyomást, mivel ezzel is sok üzemanyagot takaríthat meg.

A szakemberek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy erős hóesésben, tehát nedves hideg esetén érdemes mindaddig járatni a kocsit, amíg kiszabadítjuk a hó és a jég fogságából. Ahogy a környezetvédelem jó néhány területére, így a reggelente álló helyzetben, szennyező füstfelhőket kibocsátó kocsikra is igaz, hogy közös erőfeszítéssel nagyszerű eredményeket érhetünk el.

Ha ugyanis nem csupán néhány tucatnyi környezetbarát áll le a kocsi indulás előtti bemelegítésével, hanem tíz- vagy százezrek teszik ugyanezt, akkor nemcsak benzinpénzt spórolunk, de sokkal kisebb lesz a szmog, és nyugodt lelkiismerettel indulhatunk munkába, hiszen hozzájárultunk ahhoz, hogy városunk felett eltűnjön a fekete felhő és kéken ragyogjon az égbolt.

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...