Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-17

Felelős erdőjárás – mit NE tegyünk tavasszal az erdőkben

Felelős erdőjárás – mit NE tegyünk tavasszal az erdőkben

Az utóbbi évek bezártsága után nem csoda, hogy még jobban kikívánkozunk a természetbe. Süt a nap, jön a hétvége, ráadásul itt a medvehagyma szezon is, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan viselkedünk az erdő fái közt. Sőt, akár komoly büntetést is vonhat maga után, ha nem tudjuk mi az, amit kifejezetten nem szabad ilyenkor tenni.


Senkit sem akarunk elijeszteni az erdőjárástól, és valószínűleg olvasóink többségében fel sem merülnek azok a dolgok, amikről most írunk, de nem árt néhány dologra többször is felhívni a figyelmet.

Az erdőben található növények

Minden tavasszal láthatjuk a felhívást, amelyben figyelmeztetnek minket, hogy bár egyes területeken szinte végtelennek tűnő virágtengert láthatunk, sok erdei/mezei virág védettnek számít, így akár egy szál leszedése is büntetést vonhat maga után.

Ilyen védett virágok például:

Leánykökörcsin
Tavaszi hérics
Kikeleti hóvirág
Tőzike
Kárpáti sáfrány
Kakasmandikó
Csillagos nárcisz
Kockásliliom
Zergeboglár
Májvirág
 
Szinte mindenkinél akad egy fotózásra is alkalmas telefon, ezért ahelyett, hogy leszakítanánk ezeket a szépségeket, gyönyörködjünk bennük lelőhelyükön, és maximum egy fotón örökítsük meg azok számára, akik épp nincsenek ott velünk.

Ehető növények

Az utóbbi évek tavaszi időszakának egyik legnépszerűbb gasztronómiai alapanyaga a medvehagyma, amelyet sokan a természetes élőhelyén gyűjtenek be, azonban ez fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára. 

„A medvehagyma a lombos erdők, főként a bükkösök koratavaszi jellegzetes, hagymás növénye, amely a hegyek középső és magasabb régióiban, valamint a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő. Az erdei ökoszisztéma természetes része, a nedves, savanyú, vagy semleges kémhatású talajt kedveli, így ahol az élőhely jellemzői megfelelők, ott találkozhatunk vele.
 
Felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthetjük az ökoszisztéma terhelését, ha erdőjáráskor lehetőség szerint nem térünk le a kijelölt turista-útvonalakról, így elkerülhetjük az erdő alján élő, számos védett, lágyszárú növény letaposását is. A Mecseket behálózó, több mint 800 kilométeres turistaút-hálózat nemcsak számtalan úticéllal szolgál, hanem az erdőbarát természetjárás feltételeit is biztosítja.

A medvehagyma természetbarát gyűjtéséhez tartozik az is, hogy két leveléből csak az egyiket szedjük le, így a növény tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni talajban megbújó hagymájában, amiből a következő évben ki tud hajtani. 
 
A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletére naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Az ezt meghaladó, kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető „Erdőtérkép” segíti.” – áll a Mecsekerdő közleményében.

Fontos még, hogy a megengedett módon történő begyűjtést is csak azoknak ajánljuk, akik jól ismerik a növényt, mivel a levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirágéval, amely azonban súlyosan mérgező!

Elhullajtott szarvasagancsok

Az alkalmi természetjárók közül nincs mindenki tisztában azzal, hogy bár a szarvasok agancshullatása minden évben ismétlődik és természetes folyamat, ha turistaként ilyen elhullajtott aganccsal találkozunk, akkor azt a megtalálás helyén kell hagyni. A hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése illegális és természetkárosító!
*Fotó: Pilisi Parkerdő

„Erdőjáráskor, kiránduláskor így azzal tudjuk segíteni az erdei ökoszisztéma megújulását, ha a túrákra kijelölt utakon járunk és nem megyünk a sűrűbe. Ha mégis találunk hullajtott agancsot, ne vigyünk haza, hiszen ezek a fenntartható erdőgazdálkodás fontos információforrásai: vizsgálatukkal a szakemberek képet kapnak az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas, mindezt pedig összevethetik az adott erdő állapotával, vadeltartó-képességével.

Éppen ezért a gyűjtést kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik, törvényes keretek között. Vagyis, ha valaki engedély hiányában gyűjt és visz haza agancsot, az a jogszabályok szerint lopásnak minősül.”
– írja a Pilisi Parkerdő sajtóközleménye.
 
Egy kis odafigyeléssel még sokáig járhatjuk a környező erdőket, megéri hát a természetben is felelősségteljesen viselkedni.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...