Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-29

Takarékosan, de tudatosan – Gondolta volna? Ma van a kicserélt villanykörték világnapja

Takarékosan, de tudatosan – Gondolta volna? Ma van a kicserélt villanykörték világnapja

Otthonaink elképzelhetetlenek lennének a különféle elektromos fényforrások nélkül. Az elmúlt száz év során az emberiség hozzászokott ahhoz, hogy éjszaka sem kell a sötéttől tartania. A fényszennyezés ugyanakkor környezeti ártalom, ráadásul a rosszul megválasztott világítótestek sok energiát pocsékolnak el. Az ilyesmi ellen érdemes fellépnünk például október 2-án, a kicserélt villanykörték napján.


1879-ben úgy tűnt, hogy az emberiségnek sikerült legyőznie régi mumusát, az éjszakai sötétséget. Két kanadai feltaláló, Henry Woodward és Matthew Evans ekkor adta el a megbízhatóan működő izzólámpa szabadalmát a híres amerikai újítónak és üzletembernek, Edisonnak. Előtte persze többtucatnyi tudós kísérletezett az újfajta világítási forma kifejlesztésén, ám Edisonnak köszönhetjük a nagy tömegben előállított izzólámpák széles körű elterjedését.

Üzletemberként már az első pillanattól kezdve nagyon fontosnak tartotta, hogy a „villanykörtéket” gazdaságosan lehessen üzemeltetni. A kutatómunka egyik középpontjának a 20. század hajnalán Budapest számított. Just Sándor és Hanaman Ferenc 1904-ben minden korábbinál fényesebb és hosszabb élettartamú izzószállakat állított elő. Később Túry Pál és Bródy Imre tett sokat azért, hogy napjainkban korszerű és egyre csekélyebb fogyasztású izzókat használhassunk.
 
Ideje változtatni

Manapság minden környezetbarát és környezettudatos ember számára nyilvánvaló, mennyire fontos, hogy a mindennapi élet során csökkentsük az otthonunk és a munkahelyünk energiafelhasználását. Ez is azok közé a lépések közé tartozik, amelyekkel helyi szinten hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a föld egészén csökkenjenek a természetre nehezedő terhek. Hasonló célkitűzések vezérelték 2005-ben Ernie Fletchert, Kentucky állam kormányzóját.

A politikus megértette a környezetvédelem fontosságát, és segítőkészen reagált, amikor a helyi Energiaügyi Hivatal érdekes javaslattal állt elő. Felvetették, hogy a régimódi izzólámpákat, vagyis a hagyományos villanykörtéket le kellene cserélni korszerűbb, kevesebb energiát igénylőkre.

Nyilvánvaló volt az is, hogy sok energiát megtakaríthatunk, ha az építkezések, felújítások megkezdése előtt átgondoljuk, mire van szükségünk, milyen elektromos eszközöket fogunk használni, és egy szakember segítségével kidolgozzuk, hogy ezek fogyasztását miként lehetne a legalacsonyabb szinten tartani, mégpedig úgy, hogy eközben ne csökkenjen a komfortérzetünk.

Mindezek a gondolatok persze már 2005 előtt is nyilvánvalók voltak, ám a felismerés, hogy szükség lenne a változásra csak kevés emberhez jutott el. Ekkor lépett színre a kormányzó felesége, Glenna, aki gondoskodott arról, hogy a környezetvédelem üzenete a lehető legtöbb emberhez eljusson. Így született meg a kicserélt villanykörték napja.
 
Takarékosan és komfortosan

A közvélemény kedvezően reagált a kezdeményezésre, hiszen a változás azonnal tetten érhető a családok pénztárcájában. A csekély fogyasztású, kompakt fénycsövek vagy LED-lámpák többe kerülnek, mint a régimódi, nagy energiaigényű villanykörték, ám hosszabb élettartamuk és alacsonyabb fogyasztásuk miatt megéri ilyen fényforrásokkal körülvenni magunkat. Már azzal is csökkenthetjük mindennapi kiadásainkat, ha a régimódi villanykörték helyett kizárólag takarékos, új technológiát vásárolunk. 
 
Amikor körülnézünk az otthonunkban, ne csak a villanykörtéket vizsgáljuk meg, hanem vessünk egy pillantást az elektromos készülékekre is. Hónapról hónapra komoly összegeket takaríthatunk meg, ha megbízható, jó minőségű és kis fogyasztású készülékeket vásárolunk.
 
Sok kicsi sokra megy

Ha lefekvéskor leoltjuk a lámpát, felfigyelhetünk a lakásban izzó, sok piros fényre. Otthonunkban több olyan berendezés akadhat, amelyeket használat után nem kapcsolunk ki, csupán készenléti módba állítunk.

Ilyen a számítógép, a hozzá tartozó monitor, a nyomtató, a házimozi, a televízió, a villanytűzhely, a mikrohullámú sütő. Ezek külön-külön nem fogyasztanak túl sok áramot, ám rájuk is igaz az, hogy sok kicsi sokra megy. A villanyszámlánkban komoly részösszeget jelenthetnek az éjszakánként teljesen feleslegesen világító vörös pontok. A nem használt készülékeket éppen ezért érdemes éjszakára kikapcsolni. Az ilyen apró lépések, praktikus megoldások egyszerre óvják a környezetet és a pénztárcánkat.

Bár ősszel és télen nincsen olyan sok rovar – szúnyog vagy éppen légy – a környezetünkben, nyáron kifejezetten hasznos lehet, hogy a LED-lámpák sokkal kevésbé vonzzák magukhoz a kis vérszívókat, mint a régimódi villanykörték erős fénye. Aki korszerűsíti a verandája vagy az erkélye megvilágítását, az biztos lehet abban, hogy sokkal nyugodtabb körülmények között, zavartalanul élvezheti odakint a budai hegyek felől áradó friss levegőt.

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...