Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-04

Éljünk zölden! – Folttisztítás környezetbarát módon

Éljünk zölden! – Folttisztítás környezetbarát módon

Előfordulhat, hogy a kedvenc ruhánkra, a gyerekünk imádott nadrágjára vagy a párunk ingére oda nem illő ételfolt kerül, hogy a háztartásban használt konyharuhákról, olajfoltokról ne is beszéljünk. Ha szeretnénk hatékonyan, mégis durva vegyszerek használata nélkül eltávolítani a foltokat, van rá megoldás!


Egyre többen igyekszünk tudatosan, a környezetünkre figyelve élni, így rájöttünk, hogy a háztartásunkban érdemes az aprónak tűnő dolgokon is változtatni. A megfelelő folttisztítás mindig környezetbarát megoldás, hiszen meghosszabbítja a ruháink élettartamát, így kevesebb hulladékunk keletkezik, ráadásul a gondosan karbantartott ruhákkal rengeteget spórolhatunk.

Ezek a szerek hatékonyak, ugyanakkor nem tartalmaznak a környezetre káros anyagot, a természetben lebomlanak a mosás vagy áztatás után. Nézzük, mit ajánlanak a Zöldbolt szakértői folttisztításra!

Marhaepe szappan 

Bár a neve elsőre bizarrul hangzik, mégis a marhaepe szappan az egyik leghatásosabb természetes szer, amit a legmakacsabb foltok eltávolítására is bátran bevethetünk. Legyen szó gyümölcs- vagy vörösborfoltról, a kertben szaladgáló gyermek fűfoltos nadrágjáról, kisbabák pépes ételes ruházatáról vagy olajos munkaruháról, a marhaepe folttisztító szappan többszörösen bizonyított. A marhaepében található enzim ugyanis erőteljesen zsíroldó hatású, amiből elegendő egy kis adagot tenni az amúgy növényi alapú mosószappanhoz, hogy hatékony folteltávolítás legyen a végeredmény.

Az aktív oxigénes folttisztítás 
 
A környezetbarát folttisztító só – kémiai nevén nátrium-perkarbonát – egy aktív oxigénes vegyület, amely eredményesen használható kiegészítő mosó- és tisztítószerként is mosószódához, mosódióhoz adagolva vagy mosószappanos kézi mosás esetén. Alkalmas természetes fehérítésre és folttisztításra, nincs az a szennyeződés, amit ne lehetne hatékonyan kezelni vele, nem véletlenül lett sokak kedvence. A folttisztító só gyümölcs-, kávé-, vér-, vörösbor-, sár- és fűszennyeződések esetén hideg vagy meleg vizes áztatással fejti ki hatását. 
 
Marius Fabre fekete folyékony szappan

A Marius Fabre saját, szabadalmaztatott, olívaolaj alapú tisztítószere a folyékony feketeszappan-koncentrátum, amely hatékony, természetes hatású, emellett környezetbarát és gazdaságos. Egyetlen flakon koncentárum beszerzésével megoldható a különféle célokra vásárolt takarítószerek cseréje.

Ezt a tulajdonságát magas zsíroldó képességének köszönheti, így a legextrémebb foltok (például motorolaj) esetén is érdemes kipróbálni.  

Az időfaktor fontos a jó eredményhez

Van még egy dolog, amit érdemes szem előtt tartani, ez pedig nem más, mint az időfaktor. Minél előbb cselekszünk, annál biztosabb lesz a végeredmény, vagyis a foltok eltávolítása. Sok esetben azért nem sikerül maradéktalanul eltüntetni a foltokat, mert bár lecseréljük a gyerek fagyifoltos ruháját, levesszük a vörösbor vagy kávé áztatta asztalterítőt, félretesszük a zsírfoltos konyharuhát, de nem kapnak azonnal vagy rövid időn belül kezelést.

Márpedig a textíliákra került szennyeződés hamar beissza magát a szövetekbe, ami után sokkal nehezebb lesz megszabadulni tőle. Ezért amilyen rövid időn belül lehet, rögtön kezeljük a foltot, ha másra nem is jut idő, a marhaepe szappanos bedörzsölés tényleg csak pár perc. Könnyítsük meg a saját dolgunkat azzal, hogy még frissen kezeljük a problémát, így biztosabb lesz a hatékony folteltávolítás.

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...