Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-03

Sikeres összefogás – Európai Hulladékcsökkentési Hét

Sikeres összefogás – Európai Hulladékcsökkentési Hét

Földrészünk fejlettebb országaiban, így hazánkban is komoly gondokat jelent a folyamatosan termelődő hulladék, a szemét óriási mennyisége. A felhalmozódó káros anyagok elleni fellépés fontos eszköze a minden évben november végén megrendezendő Európai Hulladékcsökkentési Hét. Ez az időszak egy lehetőség arra, hogy átgondoljuk, mit tehetünk a fenntartható fogyasztás érdekében, és hogyan takarékoskodjunk a mindennapjaink során.
 
A múlt század utolsó éveire a környezeti károk száma folyamatosan növekedett, és ez a tendencia azóta is folytatódik. E környezetpusztító hatások közé tartozik az emberiség folyamatos gyarapodásának és a növekvő jólétnek az egyik kísérője, a világszerte hatalmas hegyekben felhalmozódó hulladék.
 
Globális fenyegetettség

Bő húsz évvel ezelőtt a nagy nemzetközi szervezetek munkatársai még azt hitték, hogy az óriási mennyiségű ipari és kommunális szemét csak a gazdag országokban, földrészeken – Európában, Észak-Amerikában, Japánban vagy Ausztráliában – jelenthet gondot, a szegényebb térségeknek nincs mitől tartania, mivel az ottani ínség miatt Afrika, Dél-Amerika vagy Ázsia jelentős részén fel sem merülhet a pazarlás, a hulladék felhalmozódásának lehetősége. Ezek az elképzelések derűlátónak bizonyultak.

A szemét ugyanis belejut a folyók vizébe, ahol elsodródik a tengerekbe. Megyényi méretű szemétszigetek lebegnek sok ezer kilométernyire a legközelebbi szárazföldtől, az óceánok felszínén. A mélyben sem jobb a helyzet. A lebomló műanyagszemét mikroszemcséi bekerülnek a vízi előlények szervezetébe, és eljutnak az ezekkel táplálkozó állatok testébe. A környezetet károsító életmódot folytató ember talán nem tudja, de a boltban drága pénzért megvásárolt tengeri ínyencség húsában a korábban éppen az ő általa kidobott szemét mikroszemcséi jönnek vissza hozzá.

Földrészünkön egyre inkább elterjedt a környezetvédelem fontosságának felismerése. Európa élen jár a fenntartható hulladékkezelés és erőforrásgazdálkodás területén. 

Tudatosan és sikeresen

Először 2009 őszén tartották meg november végén az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. A kezdeményezés népszerűnek bizonyult, hiszen sokan tisztában vannak bolygónk élővilágának, a vizeink, folyóink, tavaink, nemzeti parkjaink megőrzésének fontosságával. A hulladék elleni küzdelem a környezetvédelem egyik olyan területe, amelyen mi is aktívan tehetünk valamit az élővilág és a természeti kincsek érdekében.

Az idén november 19. és 27. között kerül sor Európa legnagyobb hulladékmegelőzési kampányára. Ennek megszervezésében szerepet játszik az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Évről évre egyre több embert mozgatnak meg a hulladékmegelőzéshez kapcsolódó témák. Az idei programok is a három legfontosabb tényezőre összpontosítanak: a hulladékkeletkezés megelőzése, a szemét újrafelhasználása, a hulladék újrafeldolgozása.

A 21. századi környezetvédelem mind jelentősebb szerepet szán az olyan kis helyi közösségeknek, mint amilyen a magyar falu. A programok megmutatják a fenntartható fogyasztás módszereit és a könnyen elsajátítható zöldtermelési megoldásokat. Egyre többen érthetik meg, miért annyira fontos az élhető, tiszta környezet és mindennapi életünkben a tudatos fogyasztási szokások kialakítása.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét példa arra, milyen hatékonyan tudnak összefogni az állami és az önkormányzati intézmények, a hivatalok, a szakhatóságok, a magánemberek, a cégek, a civil szervezetek és – ami a környezetvédelem jövője szempontjából különösen fontos – az oktatási intézmények. Az elmúlt évek során olyan témákat néztek át, mint a láthatatlan hulladék elleni küzdelem, a méregtelenítés, az ételhulladékok csökkentése, a mindennapos takarékoskodás vagy a használati tárgyaink újrahasznosítása.

A fenntartható hétköznapok felé vezető úton apró lépésekkel haladhatunk. Ilyen az, ha a bevásárlás előtt átgondoljuk, mire is van szükségünk, tartózkodunk a spontán vásárlástól, és csak azt vesszük meg, amit meg is eszünk. Kerüljük az előrecsomagolt élelmiszerek – például felvágottak (néhány szelet szalámi vastag műanyag csomagolásban) – vásárlását.

Érdemes alaposan szétnézni közvetlen lakókörnyezetünkben és megszabadulni a felesleges tárgyaktól. Az így felszabaduló hely miatt szabadabban lélegezhetünk. Ami nekünk limlomnak tűnik, az más számára kincset érhet. Sok mindent adományként adhatunk tovább vagy a bolhapiacon értékesíthetjük.

A helyi piacon vásárolva támogassuk a magyar gazdákat. Ha van kertünk, érdemes komposztálni. Nem nehéz nemet mondani a nejlonszatyrokra, a reklámanyagokra és a csak egyszer felhasználható dolgokra. Az ilyen tudatos viselkedésnek megvan az a haszna is, hogy a korábbinál alacsonyabb szinten tarthatjuk a kiadásainkat, és miközben a környezetet védjük, némi pénzt is megtakaríthatunk.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...