Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-31

A túlfogyasztás a gardróbban is probléma

A túlfogyasztás a gardróbban is probléma

Korábban már írtunk arról, hogy az egyik legnagyobb környezetszennyezést okozó szeméttermelés legjobb ellenszere, ha nem vásárolunk feleslegesen. Ez az állítás minden, a háztartásunkban előforduló árucikkre, így a ruházati cikkekre is igaz.


Több régi kabaréjelenetben szerepel a szituáció, amikor egy nő kinyitja csordultig telt szekrényét, és kétségbeesetten azt mondja: „Nincs egy rongyom sem, amit felvegyek!” Szerencsére egyre jobban elterjed hazánkban is ennek az ellentéte, amikor egy minimális alapruhatárból, úgynevezett kapszulagardróbból hozhatjuk ki a legváltozatosabb összeállításokat.

Azonban, ha erre a váltásra rászánjuk magunkat, felmerül a kérdés, hogy mihez kezdjünk meglévő ruháinkkal. A legrosszabb megoldás, ha ezek a darabok a szemétben landolnak, mert például egy bőrcipő lebomlási ideje 25–40 év is lehet, nem beszélve a műszálas, műanyagokat, gumit tartalmazó termékekről. Mit tehetünk akkor a megunt ruháinkkal?

Mindennek van helye

Először is szánjunk rá egy napot, hogy átválogassuk a meglévő ruhatárunkat. Rámoljuk ki az összes szekrényt, ruhásfiókot, tegyünk ki egy kupacba, majd válogassuk szét először állapot szerint. Az egyik kupacba kerüljenek a valamiért már használhatatlanná vált és nem javítható ruhaneműk, ezeket, amennyiben természetes anyagból készültek, több textilhulladék-feldolgozó is átveszi.

A másik kupacba került, használható állapotú ruhákat továbbosztjuk MEGY és MARAD kupacra. Nézzük meg, hogy az utóbbi két évben hordtuk-e az adott ruhadarabot, mert ha nem, akkor nagy valószínűséggel már nem is fogjuk, így ezek mindenképp a MEGY kupacba kerülnek. 

Ha a MARAD kupac még mindig túl nagynak tűnik, akkor nézzük át a benne lévőket a szerint, hogy ha felvesszük az adott ruhadarabot, akkor milyen érzés fog el bennünket. Igazgatni kell magunkon, mert túl kicsi vagy épp túl nagy – mennie kell. A tükörbe nézve sápadt benyomást kelt az arcunk ebben a felsőben – mennie kell. Egy olyan eseményhez kapcsolódik, amire már nem szívesen gondolunk vissza – mennie kell. 

Egy ilyen szelektálás után a megmaradt ruhadarabok biztosan olyanok lesznek, amelyeket szívesen hordunk, jól állnak, és jól érezzük benne magunkat.

Csere

Ráadásul a megunt ruhánk másnak kincs lehet. A ruhatárunkból kiselejtezett darabokat felajánlhatjuk segélyszervezeteknek, bár egy báli ruhával vagy egy kiskosztümmel nem biztos, hogy segíteni tudunk a rászorulóknak. 

Azonban ezek a darabok még jól jöhetnek, hiszen lehet, hogy a jelentősen megcsappant ruhatárunk változatosságához néhány ruhadarabra még szükségünk lehet. Ilyenkor sem muszáj a fast fashion üzletek választékából beszerezni ezeket. A különböző divatirányzatok ötvözésével, a vintage és retro stílusok ruhatárunkba csempészésével a saját egyediségünket tudjuk megjeleníteni az öltözködésünkben. 

A Swappis filozófiája szerint: „Kinek ne lenne egy-egy régi darabja, amit ő maga már megunt, vagy soha nem is tetszett neki, de valaki más pont egy olyan színt vagy fazont keres, és kincsként hordaná újra. Minél többen adnak le ruhát, annál szélesebb a paletta, amiből válogathatunk, és közben még a pénztárcánknak is jót teszünk vele. Így mindenki nyer.”

Náluk leadhatjuk a megunt, de megkímélt állapotú szezonális ruháinkat (alkalmanként legfeljebb 15 darabot), amelyeket leadáskor értékelnek, és amelyekért az üzletben azonnal felhasználható pontokat kapunk. Pontjainkat a weboldalon, a személyes fiókunkban tudjuk nyomon követni, és regisztráció után tagi áron, azaz 50 százalékos kedvezménnyel tudunk vásárolni a már két helyszínen is megtalálható üzletben.

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...