Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-15

Tippek a környezettudatos babaváráshoz

Tippek a környezettudatos babaváráshoz

A babavárás, a szülés és a gyermekágy a kismamák életének egyik legizgalmasabb időszaka első és sokadik alkalommal is. Hogyan csempészhetjük be ezekbe a csodás hónapokba lemondások nélkül a környezettudatosságot?


A várandósság kilenc hónapja alatt, amikor rengeteg változás történik velünk, sok kérdés megfogalmazódik bennünk. A megfelelő felkészülés elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és boldog szülésélményhez, valamint a babával töltött első hetekhez, hónapokhoz.

Érdemes már ez idő alatt olvasni a minket érdeklő témákról, bátran kérdezni az orvosunktól, felkeresni dúlákat, bábákat akkor is, ha kórházban szeretnénk szülni, mert ha felkészültek és magabiztosak vagyunk, minden gördülékenyebben zajlik majd.

Babavárás 

A várandósság – minden csodája és izgalma mellett – szembesíthet minket néhány kellemetlenebb tünettel is. Szerencsére a természet gyógyító ereje, a növényi olajok és illóolajok rendelkezésünkre állnak ilyenkor is. 

A szülés közeledtével egyre többen szenvednek visszeres panaszoktól, „nehézláb” érzéstől. Ilyenkor a Zöldboltban beszerezhető Stadelmann-féle Levendula-ciprus olaj vagy a Panarom Zerge olaja hozhat enyhülést. Persze fontos a pihenés, a lábak felpolcolása, akármennyire dolgozik is a fészekrakó ösztön, ne felejtsünk el szünetet tartani! A nagyon erőteljes ödémásodás a terhességi toxémia tünete is lehet, így magas vérnyomás és lábdagadás esetén különösen legyünk óvatosak és egyeztessünk orvosunkkal. 

Aranyeres panaszokra a Stadelmann-féle Hamamelisz-mirtusz balzsam vagy a Panarom Arany olaj használható.

A Stadelmann-féle Gátmasszázsolaj sokaknak segített már elkerülni a gátmetszést. A gát masszírozását a várandósság 34-36. hete környékén érdemes elkezdeni.

Ha gyakran feszül a hasunk, az orvos tanácsai mellett kipróbálhatjuk a Panarom Ringató olajat, amely nyugtató, lazító olajkeverék.

Szülés

Bár minden kórház és szülésfelkészítő tanfolyam más-más listát ad a szükséges dolgokról, ezek jó, ha ott lapulnak a neszesszerünkben.  

A Stadelmann-féle Vajúdóolaj virágos illata erőt ad ahhoz, hogy bizakodva és nyugodtan induljunk el az úton, ha eljön a szülés ideje, valamint az élmény feldolgozásban is segít. A keresztcsontot, az alhasat és a comb belső részét masszírozhatja finoman az apuka vagy bármelyik szülés körüli segítő.

A muskotályzsálya kellemes aromája is jó szolgálatot tesz. Érdemes zsályás forró törülközőt rakni a derékra az összehúzódások közben.

Ha tudunk diffúzort magunkkal vinni vagy használni a szülés alatt, mindenképp válasszuk ki még korábban a kedvenc keverékünket. Segítő hatása van a jázminnak, a gerániumnak, az ylang-ylangnak. Ezek nagyon intenzív illatok, ezért mindenképp próbáljuk ki őket még a nagy pillanat előtt.

A rózsa szintén a szülés illata. Mivel az illóolaja nagyon drága, érdemes virágvíz formájában magunknál tartani, igazi nélkülözhetetlen csodaszer. A Stadelmann-féle rózsahidrolátum szülés közben jó borogatáshoz vagy az arc felfrissítéséhez. A szülés utáni első pár napban dezodor, tonik és hajmosás helyett is használhatjuk, később pedig sebekre, piros babapopsira, szájpenészre, napégésre, sokféle problémára bevethetjük.

Gyermekágy

A gyermekágyi időszak első részében az erős vérzéshez nagyon jó szolgálatot tehet a Natracare szülés utáni betét. 

A mosható betétek és a baba körüli egyéb foltok mellé érdemes betárazni a marhaepe szappanból vagy valamilyen vegán mosószappanból.  

Kapható eldobható bugyi a gyógyszertárban, ezt szinte minden kórház ráteszi a listájára. Jó hír, hogy ezeket is nyugodtan lehet mosni, és sokszor zerowaste Facebook-csoportokban találunk bontatlan csomagot is.

A gátsebre használhatjuk a Panarom Ezerjó olaját, ami különleges összetevőinek köszönhetően kiválóan alkalmazható a szülés utáni érzékeny gáti szakasz területének ápolására és regenerálására, a bőr hámosításának elősegítésére. 

A másik gyógyító és sebnyugtató csoda a Stadelmann-féle Ülőfürdő. Egy szuper módszerrel addig is használható ez a sókeverék, amíg kádba ülni nem lehet. Szinte az első mosdóba meneteltől lehet öblítést végezni vele, ami nagyon jól hűsíti és nyugtatja a gát területét. 1 liter vízhez ilyenkor 1 teáskanál sót kell tenni. Nem gond, ha marad belőle, később bármilyen seb esetén (mellbimbó, piros babapopsi) alkalmazhatjuk, de húgyúti fertőzéseknél is segítségünkre lesz.

A frissen szült anyukák kényeztetésére álmodta meg Ingeborg Stadelmann a Gyermekágyi Hasmasszázsolajat, amely kötőszövet-feszesítő, izomerősítő és salaktalanító. Amikor a legtöbb figyelem a babára irányul, jó, ha valaki gyengéden megmasszírozza a mamát is ezzel az olajjal, segítve a méh visszaalakulását is. Hasonlóan jó szolgálatot tehet a Panarom Méhecske olaja.

A szoptatás sokszor nehezebben indul, mint várjuk. Ha meg szeretnénk előzni a mellbimbó kisebesedését, használhatunk tiszta lanolint. Fontos, hogy tiszta, BHT- és peszticidmentes lanolint válasszunk! A szoptatás sikerességét támogathatjuk a Stadelmann-féle Szoptatóolajjal vagy a Panarom Mama mellmasszázsolajjal. 

Nem árt, ha egy üveg teafa illóolaj vagy Aromax Antibacterica spray van otthon, előbbivel bármikor fertőtleníthetünk bármilyen felületet, utóbbit pedig a levegőbe fújhatjuk.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...