Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-13

Pollenek árnyékában – figyeljünk oda a tavaszi allergiára!

Pollenek árnyékában – figyeljünk oda a tavaszi allergiára!

Tavasszal a legtöbbünket örömmel töltheti el a természet újjászületése. A kizöldülő fák és bokrok, a rengeteg növény és virág azonban több embertársunk életét megnehezíti. A melegebb idő ugyanis meghozza a pollenszezont, ami miatt sok kellemetlenség és szenvedés vár a pollenallergiás betegekre.


Kétszáz évvel ezelőtt a tudósok abban reménykedtek, hogy az orvostudomány fejlődése a XXI. század elejére felszámolja a régi betegségeket, és hála a technológiai vívmányoknak, az emberiség boldogabban élhet, mint korábban. Ezeknek a reményeknek egy része valóra vált.

Sikerült jó pár olyan kórt visszaszorítani, amelynek azelőtt évről évre százezrek estek áldozatul.
Azonban néhány új betegség is felütötte a fejét. Az olyan járványok mellett, mint amilyennel az elmúlt néhány év során meg kellett küzdenünk, alattomosabb ellenségek is támadják az emberiséget. Ezek közé tartozik az allergia.
 
Komolyan kell venni!

Az elmúlt néhány évtized során a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a környezetszennyezés hatásait nemcsak a távoli országok lakói érzik a saját bőrükön, hanem mi magunk is. Egy nemzedéknyi idővel ezelőtt az allergiát még nem vették komolyan. Ez furcsának tűnhet, hiszen ez ma a legelterjedtebb népbetegségek közé tartozik. Bár nincsenek róla pontos felmérések, de a magyarok közel egyharmada szenved az allergiától. Korábban csupán azért nem volt megfelelő figyelem rá, mert néhány allergiatípus kivételével közvetlenül nem fenyegeti az emberéletet. Ugyanakkor a pollenallergiától szenvedőknek tavasztól az ősz végéig pokol az életük.

A tüneteket ma már mindenki ismeri. Közéjük tartozik az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés, a szemviszketés, a könnyezés, a vöröslő szem vagy az allergiás nátha. Másoknál bőrkiütés, hasi fájdalom, hasmenés léphet fel valamilyen allergiát okozó anyag hatására. Az allergiás beteg szervezete olyan anyagokra ad eltúlzott reakciót, amelyek normális körülmények között nem okoznának gondot.

A pollenek mellett ezek közé tartoznak a különféle állati szőrök, a penészspórák, a mikroorganizmusok és a környezetszennyezés miatt mind nagyobb fenyegetést jelentő nehézfémek, vegyszerek, gyógyszerek.

Tavasszal a levegőben hagyományosan rengeteg a virágpor. Az allergiás problémákat a parányi virágszemcsék váltják ki. Időről időre a kerületünkben is rábukkanhatunk a legkellemetlenebb, allergiát okozó növényre, a parlagfűre.
 
Lépjünk fel ellene!

Ez a gyomnövény komoly gondot jelent hazánkban a mezőgazdasági termelőknek és az allergiáktól szenvedőknek. Ahol felüti a fejét, ott várható, hogy a lakosság egyre nagyobb része szenved allergiás tünetektől. A parlagfűvel az ország minden részén találkozhatunk, bár a XII. kerületben élők az átlagosnál szerencsésebb helyzetben vannak, mivel a parlagfű nem szereti a sűrű erdővel borított, árnyékos területeket. Gondosan karbantartott kertjeinkben, parkjainkban és a közterületeinken a lakosság és az önkormányzat fellép ellene. A parlagfű tömegesen az elhanyagolt mezőgazdasági, ipari területeken és a megbolygatott földsávokban üti fel a fejét.

Saját ingatlanunkban nekünk kell kiirtani ezt a gyomnövényt. A parlagfűmentesítésre június 30-áig tart a türelmi időszak. Ezt követően a szükséges intézkedéseket a jegyző, illetve az illetékes talaj- és növényvédelmi hatóság teszi meg. Amennyiben valahol felfedezzük ezt a gyomnövényt, bejelentést tehetünk a Hegyvidéki Zöld Irodában vagy az Országos Parlagfű Bejelentő Rendszert használva. A Kiss János altábornagy utca 43–45. alatt működő Zöld Irodánkban dolgozó szakemberek örömmel segítenek a parlagfű elleni fellépéssel, de bármilyen más környezetvédelmi kérdéssel kapcsolatban is.

Az elmúlt néhány év során a járvány miatt további gondot jelentett, hogy a pollenallergia hasonló tüneteket okozott, mint a Covid. Emiatt sokan megrémültek, ám gyorsan kiderült, ha az aggodalomra okot adó tüneteiket a parlagfű váltotta ki.
 
A védekezés közös érdekünk!

Az allergiás megbetegedés a XXI. század azon jelenségei közé tartozik, amelyek megjelenéséért az öröklött tényezők mellett a környezeti károk, a légszennyezés és az éghajlat megváltozása is felel.

Nemzetközi szervezetek is foglalkoznak az allergia elleni fellépés időszerű feladataival. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanis úgy véli, hogy alig egy nemzedéknyi idő múlva valószínűleg az emberiség fele szenvedni fog e betegségtől.

Szerencsére az orvostudomány folyamatosan fejlődik. Mind pontosabban meg lehet határozni az allergiás reakciókat kiváltó molekulákat. A különféle allergiafajtákra más gyógymódot kell keresni. A pollenallergia leküzdése nagy erőfeszítést igényel, mivel nem elég, ha az illető odafigyel magára és a közvetlen lakókörnyezetére. Összefogással azonban sikeresen felléphetünk a leggyakoribb allergén növények, mindenekelőtt a parlagfű ellen.
 
A Hegyvidéki Zöld Iroda elérhetősége:

1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907 mellék
E-mail: zoldpont@hegyvidek.hu

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...