Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-07-10

Két keréken a Balaton körül

Két keréken a Balaton körül

Szereti a magyar tengert és szívesen pattan kerékpárra? Akkor itt az idő, hogy halmozza az élvezeteket, ötvözze a kettőt! Tekerje körül a tavat több nap alatt, és ne hagyja ki a közkedvelt strandokat se. 

Amennyiben odavan ezért a mozgásformáért, a nyár tökéletes arra, hogy biciklitúrát szervezzen a Balaton köré. Teheti ezt nyugodt szívvel akár az északi, akár a déli partról indulva. Amennyiben azonban a teljes kör letekerését választja, érdemes mindenképpen pár napos túrában gondolkodni. Így a ránk váró, valamivel több, mint 200 kilométer során meg-megállva élvezhetjük a táj, a strandok és a helyi látványosságok nyújtotta élvezetet. 
 
Csak könnyedén

A laza túránkat talán a legpraktikusabb a nem annyira izgalmas, de az északinál jóval könnyebb terepen, a déli parton található Balatonvilágostól indítanunk úgy, hogy a teljes távot a négy napra nagyjából egyenletesen osztjuk el. Így az első éjszakai állomás a Balatonvilágostól mintegy 60-65 kilométerre lévő Balatonfenyves lehet, amit a 2. nap végén az északi parti, onnan kb. 50 kilométerre lévő Szigliget követhet. A harmadik nap aztán újabb kb. 55 km után az este Tihanyban érhet bennünket, hogy végül a 4. nap végén újra a kiindulópontnál, az innen 50 kilométerre lévő Balatonvilágosnál legyünk. 

1. nap

Balatonvilágosról a reggelit követően két kerékre kapva, vegyük az irányt Zamárdi, vagy a kicsit messzebb lévő Balatonföldvár vagy Balatonszárszó felé. A három település közül bármelyiket választjuk is ki az első pihenésre, mindenképpen jól járunk, megmártózva a magyar tenger hullámaiban. Ám ne felejtsük, hogy még jó pár kilométer hátravan a napi célállomásig!  Balatonszárszót követően irány Fonyód. Itt, ha érzünk magunkban elég erőt, hogy felmenjünk a kilátóba, vagy a hegyoldalon futó panorámaútra, akkor érdemes ezeket is beiktatnunk. Ezután pedig már nem kell sokat mennünk, hogy megérkezzünk Balatonfenyvesre. (Érdemes úgy odaérni, hogy a helyi boltban még meg tudjuk vásárolni a vacsorának valót, de tervezhetünk éttermi időtöltést is estére.) 

2. nap

Másnap reggel indulhatunk is tovább észak felé Berényen keresztül. Itt az út már igazán gyönyörű tájakon visz a Balaton nyugati oldalán. Ezen az útszakaszon térjünk be a Keszthelyhez közel lévő, több mint 30 éves múlttal rendelkező Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásra. Itt az egész gyűrűzési folyamatot megnézhetjük, a madarak befogásától, az „állapotfelmérésen” keresztül a szabadon engedés pillanatáig. Innen továbbgurulva érdemes nagyobb pihenőt tartanunk a Keszthelyi Városi Strandon. Ezen a Keszthely központja alatt, csodálatos környezetben található, nagyjából 30 000 m²-es strandon a Balatont formázó élménymedence is izgalmas, de ha erőnkből telik, bérelhetünk vízibiciklit, és több sportpályán is kipróbálhatjuk magunkat. Ráadásul finom meleg ételekkel enyhíthetjük éhségünket.

Ha pedig még ezt követően is van időnk és kedvünk a településen időzni, akkor nézzük meg a Festetics-kastélyt, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomot, a Helikon-parkot, illetve a Balaton Múzeumot, amely a Balaton legrégebben alapított és máig egyetlen "hivatalos" múzeuma, és a "Magyar Tenger" természeti és kulturális értékeit tárja elénk. Magunk mögött hagyva Keszthelyt, kerékpározzunk egészen Balatongyörökig, ahol a Szépkilátóból megtekinthetjük a célállomást, amelyet innen már hamarosan, egy rövid, de meredek felfelé tekeréssel fogunk elérni. A nap végén megérkezve Szigligetre, semmiképpen se hagyjuk ki - a keszthelyi mellett 2017-ben szintén - a 10 legjobb balatoni strand közé beválogatott Községi Strandfürdőt. Ez a strand már az 1930-as évek óta üzemel, és kínál csaknem 20 ezer négyzetméteren fürdési, étkezési és sportolási lehetőségeket.  

3. nap

Ha már Szigligeten járunk, kiránduljunk egyet, és látogassuk meg a várat, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyeire és a Balatonra. Aztán viszont irány Badacsonyon, Badacsonytomajon, Ábrahámhegyen, Balatonszepezden át Zánka, ahonnan még 18 kilométer az aznapi végállomás, Tihany.

Itt érdemes figyelni arra, hogy ez a szakasz rendkívül embert próbáló, hiszen folyamatosan fel-le vezet a bicikliút a magasabban lévő országút és a települések strandjai között. Ám a cél, Tihany, az apátsággal és az obszervatóriummal megéri az egész napos fáradozást! A községbeli vendéglők esti hangulata pedig már csak hab lesz a tortán. 

4. nap

A jó beosztásnak köszönhetően az utolsó napra is kb. 50 kilométeres táv marad, amit - a kialakított gyakorlatnak megfelelően - érdemes most is megszakítanunk egy-egy balatonfüredi vagy csopaki fürdőzéssel. Balatonfüreden a tavaly top 10-be beválasztott, ötcsillagos Esterházy strand és élményfürdő biztosít tartalmas pihenést. A hatalmas területű strandon strandröplabda- és streetballpálya, a strandon belül pedig élményfürdő vár minket. De ha másfajta pihenésre vágyunk, választhatjuk a település szép parkját is. S ha már ezen a vidéken járunk, gyerekbarát szolgáltatásai miatt is a Balaton egyik legnépszerűbb strandjának tartott, évről évre szépülő Csopakit se felejtsük el. Innen újult erővel pattanhatunk nyeregbe Balatonfűzfő felé, ahonnan visszakanyarodva dél felé, végül a több mint 200 kilométeres körbetekerés után érkezünk vissza kiinduló helyünkre, Balatonvilágosra.

Hol szálljunk meg a kirándulás közben?

Biciklitúrára többféleképpen is kereshetünk szállást. Foglalhatunk előre, így amikor délután vagy este odaérünk egy helyre, már nem kell ezzel foglalkoznunk. Ám kereshetünk helyben is szállást. Ebben az esetben nem kell feltétlenül eljutnunk a kezdetekkor kitűzött célunkhoz, így ha bármi közbejön, akkor megállhatunk előbb is. Hátránya viszont, hogy késő délutánra oda kell érnünk az aznapi végcélunkhoz, hogy még legyen időnk szállást is keresni. Opció lehet még a kempingezés. Emellett szólhat, hogy a Balaton mellett sok színvonalas kemping található, így igazából csak ki kell választani a számunkra megfelelőt, viszont ehhez legalább sátrat és hálózsákokat is kell magunkkal vinnünk az útra.

Nincs elég hely az autóban a felszerelésnek? Akkor béreljen tetőcsomagtartót Hegyvidék kártya kedvezménnyel a THULEBOX – THULE CENTRUM-tól!

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a...

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált...