Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-17

Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig – időszakos kiállítás a Pénzmúzeumban

Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig – időszakos kiállítás a Pénzmúzeumban

Nemrég első születésnapját ünnepelte a Krisztina körúti volt Postapalotában működő Pénzmúzeum, ahol az állandóan megtekinthető érdekességek, látványosságok mellett egy időszakos kiállítás is nyílt.


A világ legrégebbi egységes méretű és súlyú pénzérméit, amelyek az állami garanciavállalással együtt gyakorlatilag kiváltottak minden addigi, néha egész különös fizetőeszközt (például gyöngyöt, kagylót, bronzöntvényt, aranyrögöt) a kis-ázsiai Lüdia területén öntötték, feltehetőleg az i. e. 7. század elején. A legrégibb fennmaradt pénzérmék Kroiszosz („Krőzus”), a mesés gazdagságáról híres lüdiai király idejéből származnak, Kr. e. 560 körülről. Az ezekre a vasból vert kör alakú pénzérmékre nyomatott oroszlánfej jelentette a király személyes garanciáját az érme értékét illetően.
 
Nemesfém fizetőeszközök

Amikor a görögök is átvették ezt a találmányt, az érmék más felhasználási területen (például fegyverkészítés) sokkal értékesebbnek számító vasanyagát egy akkor haszontalannak és értéktelennek számító másik fémmel, az ezüsttel váltották fel. Az ókori görögök aranyat ekkoriban még csak a templomaikban, a sírjaikon és az ékszereiken használtak, egészen Kr. e. 390-ig, amikor a makedón II. Fülöp király először vert aranyérméket.

A Pénzmúzeum interaktív állandó kiállításán megismerkedhetünk a nemesfémbányászat magyarországi fénykorával, az arany kinyeréséhez használt eszközökkel, majd azokra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy mi mutatná meg a dolgok értékét, ha nem lenne pénz, miért változott a pénz formája, illetve mi kell ahhoz, hogy egy fizetőeszközt pénzként ismerjünk el.
 
Numizmatika és játék

A látogatók kétféle útvonal közül választhatnak a Pénzmúzeum bejárására, az egyiket kifejezetten a pénzérmék iránt érdelődők, a numizmaták számára állították össze, hiszen a Magyar Nemzeti Bank különleges műtárgyai kulturális jelentőségük mellett tudományos értelemben is rendkívüli értéket képviselnek. 
 
A numizmatikai kollekcióban jó néhány, történetileg jelentős érme, papírpénz, illetve ritkaság található. Sok más érdekesség mellett megtekinthetők a vegyesházi királyok korából származó aranyforintok, a Habsburg-királyok dukátjai, a különböző tallérok, a Rákóczi-szabadságharc, valamint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc megmaradt tárgyi emlékei. A gyűjtemény középkori magyar fémpénzeiből és az erdélyi magyar pénzérmékből többet is megcsodálhatunk a kiállítás során. A Nemzeti Múzeum után itt található az ország második legnagyobb numizmatikai gyűjteménye, amelynek egy szelete megtekinthető a Pénz útja című kiállításon.
 
A másik útvonalon haladva játékos formában ismerkedhetünk meg a Pénzmúzeum érdekességeivel.
 
Időszakos kiállítás

A múzeum sajtóközleménye szerint Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig címmel időszaki kiállítás nyílt a Pénzmúzeumban, amely Krisztinaváros egyik legimpozánsabb épületét, a Budai Postapalotát, annak 100 éves múltját és rekonstrukcióját mutatja be. A kiállítás nem titkolt célja, hogy az ingatlan történetén túl közelebbről is megismertesse az érdeklődőkkel az épület tervezőjét, Sándy Gyula építészmérnököt.

Kevesek előtt ismert, hogy az épület területén, a mai Széll Kálmán téren és környékén a múlt század elején egy téglaégető, illetve egy bányató állt, amely korcsolyázásra és egyéb sportok űzésére adott lehetőséget. Az idillikus környezetet az I. világháború rajzolta át. A háború lezárását követően az ország újraindítása érdekében biztosítani kellett az emberek közti gördülékeny kommunikációt. A Magyar Királyi Posta és Távírda a Széll Kálmán téren lévő telket vásárolta meg, hogy felépítse rajta új postaszékházát.

A 100 évvel ezelőtt kiírt pályázatot Sándy Gyula építészmérnök nyerte, aki a két világháború közötti első nagyszabású állami beruházás eredményeként megépítette az ország első modern irodaházát. Az épület Postapalotaként vonult be a köztudatba, a műemlékvédelmi rekonstrukciót követően ma a Magyar Nemzeti Bank tulajdona, és a jegybank által életre hívott Pénzmúzeum helyszíne. 

A tárlat a Pénzmúzeumban tekinthető meg, és kedd kivételével a hét bármely napján ingyen látogatható.
 
További információ:
Pénzmúzeum és Látogatóközpont
+36 1 489 9871 vagy +36 1 489 9872
info@penzmuzeum.hu
1122 Budapest, Krisztina krt. 6.

Ajánló
Ajánló
Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Leonardo 500 – egy zseni élete a Várkert Bazárban

Hála a Leonardo da Vinci munkásságáról az elmúlt évtizedek során készült könyveknek és filmeknek,...

Nyári táborok 2023

Nyári táborok 2023

Lehet, hogy az időjárás még csak most fordult melegebbre, de már csupán néhány hét választ el...

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

A szabad akarat csodái – Orvos-Tóth Noémi előadása

Orvos-Tóth Noémi napjainkban a legnépszerűbb hazai szakpszichológusok közé tartozik. A sikerét...