Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-13

Az igazi versenyforma – Fit4Race

Az igazi versenyforma – Fit4Race

A 10 éve a MOM Sport épületében működő F&M fitness and more jogosan a kerület egyik népszerű edzőterme, ahol annak érdekében, hogy a következő 10 évben még magasabb szintű szolgáltatást nyújthasson, augusztusban átépítés munkálatokra került sor.


Azt már sokan tudják, hogy a szeptemberben újra megnyitott Csörsz utcai épületben az edzőterem és annak szolgáltatásai mellett megtalálható a Fájdalom Ambulancia, amely 2003 óta hatékony segítséget nyújt a fájdalommentes, szabad mozgás eléréséhez és megtartásához. Azonban elérhető egy olyan speciális szolgáltatás is, amelyet teljesítményközpontnak neveznek.

Kiknek érdemes igénybe venni a Fit4Race-t?

Elsősorban azoknak nyújt támogatást a teljesítményközpont, akiknek rendkívül nagy nyomás alatt kell teljesíteniük, fizikailag vagy mentálisan – például: sportolók, felsővezetők, kiemelten veszélyes munkakörben dolgozók. Az eddig itt megfordult, jelentős sikereket elért sportolók közt találhatunk olimpikonokat (pl. Berecz Zsombor tokiói ezüstérmes vitorlázó) vagy Michelisz Norbert túraautó-világbajnokot is.

Gondosan kidolgozott módszer

A teljesítménynövelők helyett az ötletgazda Matics Zsolt inkább abban hisz, hogy az egyik oldalról az élettani, biomechanikai, mentális tényezők, míg a másikról mozgással, pihenéssel, táplálkozással, a mentális egyensúly fenntartásával maximalizálják a sportolók teljesítményét.

A Fit4Race program jelentkezőivel először egy felmérőnap alkalmával egy hatfős szakértői csoport foglalkozik, amely meghatározza a fizikális és kognitív fejlesztési területeket. Ennek keretén belül felmérik a jelentkező adottságait, a pályán nyújtott teljesítményét, a fizikális adottságait, az étrendjét, a napi- és hetirendjét, valamint az alvási szokásait is feltérképezik.

Lépésről lépésre

Leírva lehet, hogy nem sokat mondanak az egyes lépések, de a helyszínen megtapasztalva rögtön érezni lehet a felmérések után kezdődő program intenzitását. 

1. F4R képességteszt
A F4R egy olyan egyedi fejlesztésű komplex képességteszt, amely objektív és összehasonlítható képet ad a kognitív és fizikai képességekről. Felmérik az ügyességet, a koncentrációs képességet és a reaktív stressztoleranciát.

2. Élettani kivizsgálás
Vérgáz, ergospirometria, izomanyagcsere, arteriográf, szívfrekvencia-variabilitás (HRV), agyműködés nyugalmi vizsgálata EEG-vel, antropometriai vizsgálatok.
Ezekkel a felmérésekkel felállítható egy objektív kép az élettani állapotról és az optimális terhelés/pihenés arányról.

3. Sportpszichológiai és Vienna-teszt
Sportpszichológus személyes konzultáció és pszichológiai tesztek alapján felállítja az ügyfelek személyiségprofilját. Ezt kiegészítve a nemzetközileg széles körben használt Vienna-teszt további fontos információt szolgáltat a neurofiziológiai státuszról.

4. Ortopédia és mozgásanalízis
A jelentkező állapotának egyik objektív felmérését a mozgató szervrendszer biomechanikai vizsgálatával végzik. Itt jobban megérthetjük a testtartás és a különféle mozgások fiziológiás működését, valamint a hiányosságokat.

5. Labor és dietetikus tanácsadás
Dietetikus szakemberek segítségével akár személyre szabott étrendet, receptgyűjteményt biztosítanak. Teljes vérkép, cukorterhelés és a hormonális állapot figyelembevételével (és opcionális genetikai vizsgálat alapján) történik a tanácsadás.

6. Funkcionális felmérő
Erő, agilitás és mozgásminta gyakorlati vizsgálatával további információkat kaphatunk a sérülésveszélyes pontokról, egyéni erősségekről és gyengeségekről.

A kemény munka természetesen az alapozó felmérés után kezdődik. A Fit4Race teljesítményközpontban a professzionálisan felszerelt labor, az integrált szakértői csapat, az orvosi háttér, a performance coachok és az egyedi edzőterem egyszerre áll rendelkezésre, és ezek segítenek a fejlesztések során a csúcsteljesítményt limitáló fizikai és kognitív gátak leküzdésében.

Ajánló
Ajánló
Isten oltalmában – Bogyó Krisztina kiállítása

Isten oltalmában – Bogyó Krisztina kiállítása

A Hegyvidék Kulturális Szalonban szeptember közepétől tekinthetjük meg az Ars Sacra Fesztivál...

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Fuvola, oboa, koboz és citera – ilyen izgalmas hangszerek és persze az őket megszólaltató...

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Idősebb korban is rendkívül fontos, hogy csonttömegünket megőrizzük, hogy mozgékonyságunkat,...