Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-06-25

Kellemes zenei kikapcsolódás – 2024 Nyáresti Koncertek

Kellemes zenei kikapcsolódás – 2024 Nyáresti Koncertek

Idén nyáron is izgalmas előadóművészek, a maguk területének elismert mesterei, valamint tehetségek lépnek fel a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Találkozhatunk az Oti Acoustickal, a Gyárfás–Zonda–Káldi trióval, a Cardinal Együttessel, Zámbó Brigivel és Szaszák Zsolttal, de meghallgathatjuk a Copacabana örökzöld brazil dallamait is.
 
A kerületünkben működő kulturális intézmények minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy igényes, mégis könnyed kikapcsolódást ígérő zenei produkciókkal dobják fel a hegyvidékiek nyári estéit. Ez a célkitűzés vezérelte a Kulturális Szalon munkatársait, amikor megszervezték a 2024 Nyáresti Koncertek sorozatot. 
 
Színtiszta, egyedi hangzás
A különleges zenei meglepetések június 28-án, pénteken este kezdődnek. A Szalon előtti teraszon ekkor találkozhatunk Horváth Ottília énekesnővel és Kővári Péter gitárossal. A két ceglédi művész azért is különleges, mert Ottília énekhangját Péter basszusgitárja teszi teljessé. A hazai közönség jól ismeri őket, hiszen az Oti Acoustic tizennégy éve járja az országot. Énekesnőjüknek sajátos orgánuma és markánsan egyéni stílusa van. Előszeretettel dolgoznak fel blues- és popszámokat, ám nem idegen tőlük a jazz standard és az improvizáció sem. Nemcsak a legszínvonalasabb, komoly elismerést jelentő vidéki fesztiválokon, de Budapesten is sokszor találkozhattunk velük. 
A következő koncertre július 13-án kerül sor. A Gyárfás–Zonda–Káldi trió visszatérő a Hegyvidéken. A két gitár, egy bőgő felállásban fellépő csapat színvonalas jazzt játszik. Gyárfás István a magyar jazz-zene közismert alakja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének egykori hallgatója az első CD-jét 1995-ben készítette el. Példaképének a mainstream jazz óriásait tekinti, és azon az úton jár, mint Wes Montgomery. A trió nem csupán itthon ad nagy sikerű koncerteket, hanem Ausztriában, Németországban, Dániában vagy éppen Romániában is. Gyakran előfordul, hogy a barátaik csatlakoznak hozzájuk a színpadon, olyankor kvartettként vagy kvintettként lépnek fel. 
A barátai szerint Zonda Igor gitárművész egy igazi fanatikus, aki imádja a múlt század ötvenes és hatvanas éveinek jazzmuzsikáját. 1968-ban született, 13 éves kora óta gitározik, és amikor nem a színpadon állva bűvöli el a közönségét, akkor gyermekorvosként dolgozik. Pályafutása során jó néhány klubban lépett fel, és fontos célkitűzésének tartotta, hogy közelebb hozza a jazzhez a népdalok világát. Kedveli az örökzöld jazzdallamokat, valamint a szvinget és a latin bossa novát is. Olyan repertoárral szeret fellépni, ami lehetővé teszi, hogy a közönség mind szélesebb rétegei fedezzék fel a műfaj ezernyi árnyalatát.
Káldi Tamás nagybőgős is a hazai klubélet színes egyéniségének számít. Határozott, mégis könnyed ritmusban megszólaltatott hangszerével tökéletes hátteret nyújt a trió két gitárosának. Ők hárman garantálják, hogy ezen a júniusi estén kellemes szórakozásban lesz részük a jazzrajongóknak.
 
Népzene és nagy slágerek
Július 27-én, szombaton este hat olyan zenész áll a közönség elé, aki rendkívül fontosnak tartja, hogy a magyar népdalkincs megmaradjon a huszonegyedik században is. A Cardinal Együttes tagjai három éve kísérleteznek a maguk sajátos hangzásvilágának megtalálásával, és a mostani csapat valamivel több mint egy esztendeje dolgozik együtt. Szívesen mutatnak be izgalmas világzenei darabokat is, például moldovai vagy hagyományos macedón dalokat. Figyelemre méltó, ahogy feldolgozzák a magyar népdalokat, és különleges hangzást kölcsönöznek a jól ismert dallamoknak a maguk sajátos, virtuóz improvizációival. Az éneket fúvós hangszerekkel, harmonikával, akusztikus és basszusgitárral, valamit hegedűvel, dobbal és bővel kísérik.
Augusztus 10-én este a Madách Színház két fiatal előadóművésze hívja dallamos időutazásra azokat, akik szeretik a musicalirodalom legismertebb klasszikusait. Zámbó Brigitta és Szaszák Zsolt a felhőtlen szórakoztatásra törekszik. Úgy állították össze a műsorukat, hogy minden korosztály megtalálja benne a neki leginkább tetszőt. A musicaldallamok mellett hazai, valamint külföldi örökzöldekre, filmzenei slágerekre és izgalmas, a szívünket megszólító popsikerekre is számíthatunk.
Augusztus 24-én Kővári Eszter Sára, Peltzer Ferenc, Szakács István és Iván Gábor hozza a Hegyvidékre a legismertebb, vérpezsdítő brazil dallamokat. Olyan slágerek közül válogattak, amelyeket jó eséllyel már mindenki ismer. Koncertjükön olyan hangsorok csendülnek fel, amelyek a múlt század ötvenes és hatvanas éveiben Brazíliából indulva meghódították a világ koncerttermeit, a zenei rádióadókat és azokat a helyeket, ahol szívesen táncra perdültek az emberek.
A Hegyvidéki Kulturális Szalon esti koncertjei kellemes kikapcsolódást jelentenek az idei nyáron is. A legkülönfélébb irányzatoknak, stílusoknak, műfajoknak hála, mindenki talál magának kellemes, vidám nyáresti pillanatokat szerző koncertet.
 

Ajánló
Ajánló
Milyen játékot vigyünk ajándékba, ha babalátogatóba megyünk?

Milyen játékot vigyünk ajándékba, ha babalátogatóba megyünk?

Az újszülött-látogatásra készülő rokonok, barátok sokszor tanácstalanok, mit érdemes ajándékba...

Egy különleges közlekedési eszköz krónikája – megnyílt a Fogaskerekű 150 kiállítás

Egy különleges közlekedési eszköz krónikája – megnyílt a Fogaskerekű 150 kiállítás

Izgalmas és igazán különleges kiállítás várja azokat, akik szeretnének többet megtudni szűkebb...

Ha nyár, irány a legzöldebb budai vizestábor!

Ha nyár, irány a legzöldebb budai vizestábor!

Kitört a vakáció: a MOM Sportban az idén is várnak minden 4–14 év közötti, 110 centimétert...