Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-05

Házasságkötés anno és ma

Házasságkötés anno és ma

Hazánkban sokáig csak egyházi házasságkötés volt lehetséges, de a „modernizáció”, az iparosodás, és az egyre nagyobb tömegek lakhelyül szolgáló városokban megváltozott életvitel hozományaként, 125 évvel ezelőtt Budapesten is megkötötték az első polgári házasságot.


1895-ben, azaz a polgári házasságkötés és anyakönyvezés bevezetésekor, a mainál lényegesen kisebb Budapesten három hivatalban lehetett az anyakönyvi ügyeket, így a házasságkötések levezénylése mellett a születéseket és halálozásokat bejelenteni, valamint a hozzájuk kapcsolódó ügyeket intézni. 

Az I. anyakönyvi kerület alá tartozott a IV., VIII., IX. és X. kerület, egy a Kálvin tér és a Soroksári (ma Ráday Gedeon) utca sarkán álló Két Oroszlán fogadó első emeletén berendezett hivatali helyiséggel. A II. anyakönyvi kerület alá az V., VI. és VII. kerületek tartoztak, melynek helyiségei a Gyár utca (mai Liszt Ferenc tér) 2. szám alatt voltak. 

Az egyetlen budai hivatalhoz, az akkori anyakönyvi III. kerülethez pedig az I., II. és III. kerületek tartoztak, helyisége pedig a Donáti utca 46. szám alatti házban volt.

Az első polgári esküvő

Rögtön a polgári házasságkötés bevezetésének napján, 1895. október 1-én Budapesten meg is történt az első ceremónia, Krishaber Károly Joakhim gyárigazgató és menyasszonya, Mezei Anna, Mezei Mór országgyűlési képviselő leánya között. A helyszín az akkori II. számú Gyár utcai (ma Liszt Ferenc tér 2.) alatti anyakönyvi hivatal volt. A sajtónak köszönhetően, amely a liberalizmus diadalaként utalt az eseményre, a hivatal előtt hatalmas érdeklődő tömeg gyűlt össze, így az utca forgalmát lovas- és gyalogrendőrök igyekeztek kordában tartani.

Sajnos az épület ma már nem látható, helyén egy, az 1900-as évek elején épült, ötemeletes, szecessziós stílusú sarokház áll. A korabeli leírások szerint az anyakönyvi hivatalt egy egyemeletes, sárga színű ház földszinti, utcára néző helyiségében rendezték be. A teremben az íróasztal felett I. Ferenc József és Erzsébet királyné portréja lógott, az asztal előtt pedig két karosszék volt a házasuló pár számára. A szertartást díszes attilában, mellén nemzeti színű vállszalaggal Mátray József anyakönyvvezető vezette, és összesen alig tíz percig tartott.

Még egy érdekesség, hogy ugyan itt köttetett Jókai Mór második házassága is, az akkor már 74 éves író családja és a közvélemény felháborodása mellett 1899. szeptember 16-án, amikor második feleségét Nagy Bella színésznőt vette nőül (A kép forrása a Pefőfi Irodalmi Múzeum).

Házasságkötés ma a Hegyvidéken

Kerületünkben a Polgármesteri Hivatalon kívül a Barabás Villa is a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíne, ezért lehetőség van a polgári szertartás helyben történő megtartására, házasságkötésre, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére is. Időpontot foglalni a Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat [1126 Budapest, Böszörményi út 23–25. | +36-1-2245900] elérhetőségein keresztül van lehetőség.

Az egyeztetés után, legkésőbb egy hónappal a bejelentett házasságkötés időpontja előtt a Barabás Villa esküvőszervezőjét, kell keresni, hogy megbeszélhessék a részleteket.

A polgári szertartást követően az ifjú párnak lehetősége van a meghívottakat egy állófogadás keretén belül megvendégelni a Villa épületében. Az állófogadás időtartama 2 óra, legkésőbb 16:30-ig tart. Állófogadásra a 13:00, illetve 14:00 órás kezdést javasolják. 

Ezen kívül egy másik gyönyörű helyszínen is szoktak esküvőket tartani a Hegyvidéken, ez pedig a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, amelyben a hatalmas üvegfelületeknek és az elhelyezkedésnek köszönhetően, szinte az erdőben érezhetjük magunkat.

Lehetőség van elegáns, ültetett vacsorára, felszolgált vagy büfé ételekkel, vagy akár kötetlenebb esküvőre, street food ételekkel, tematikus ételpultokkal.

Jó tanácsok a korlátozások alatt

 Sok esküvőre készülő pár tervét húzta át a COVID-19 járvány. Az esküvői szezon általában tavasztól őszig tart, viszont ebben az évben a tavaszi esküvők elmaradtak, illetve átütemezésre kerültek valamely nyári hónap hétköznapjára, illetőleg őszre valamint a következő évre.

A vírusjárvány a nyári esküvőkre is rányomta bélyegét, mert sokkal több meghívott vendég mondta le az esküvői meghívást. A 150 főre tervezett esküvők vendégszáma 60-80 főre zsugorodott, valamint az is megfigyelhető volt, hogy a párok a „legyen esküvőnk” gondolattól 2-3 héten belül eljutottak a megvalósításig.

A Vőfély Megoldás szerint az őszre és télre tervezett esküvők megtartása ismét kérdőjeleket sorakoztat föl, ugyanis a szeptember 21-től hatályos kormányrendelet a vendéglátóhelyeken történő tartózkodást 23 óráig korlátozza.

A korábbi tapasztalatok alapján, egy módosításokkal ugyan, de lehet olyan esküvőt tartani, ami 23 órakor befejeződik, és ahol mégis mindenki jól érezheti magát. Ehhez például hamarabb kell kezdeni, és a vacsorának tervezett menüt kései ebédként felszolgálni. Ilyenkor már, az évszaknak megfelelően korán sötétedik, este nyolc körül már szinte sötét éjszaka van, így érvényesülhetnek az esküvői terem díszvilágításai is. 

Rendelet és kivételek

2020. november 3-án megjelent a 237. számú Magyar Közlönyben megtalálható 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet, amelyben kijárási korlátozást rendelt el a kormány. Ezeket figyelembe véve, annak visszavonásáig, két lehetőség van esküvő és lakodalom tartására: 

Az egyik, hogy vendéglátóhelyen kerül megrendezésre az esemény, amely 23 órakor befejeződik, belekalkulálva azt, hogy a vendégeknek haza is kell érni, hiszen éjféltől reggel 5 óráig kijárási korlátozás van.

A másik lehetőség, hogy olyan nem vendéglátó egységnek számító helyszínen kerül megrendezésre az esküvő, ahol a násznép megszállhat, és a szállásra eljutással nem mennek közterületre a vendégek, majd legkorábban reggel 5 órakor indulhatnak haza.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a jelenlegi helyzetben, ha a pár semmiképpen sem tudja, akarja elhalasztani az esküvőt, akkor a saját és mások egészségének védelmében, inkább csak szűk körben megtartott ceremónia a javasolt!

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...