Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-10-06

Segítség és szeretet – október 10. a lelki egészség világnapja

Segítség és szeretet – október 10. a lelki egészség világnapja

Az emberek számára komoly lelki terhet jelentett, ahogy átalakultak a hétköznapjaik. A járványok, a háborúskodások, a feje tetejére álló időjárás miatt nem csoda, hogy többen küzdenek lelki és érzelmi zavarokkal. Október 10-én az ő nehézségeik kerülnek a figyelem középpontjába, valamint az, hogy hogyan segíthetünk, tehetjük jobbá, egyszerűbbé a nehéz helyzetbe került embertársaink életét.


Az elmúlt néhány esztendő során nem akadt olyan földrész a világon, amelynek a lakói ne szembesültek volna minden korábbinál súlyosabb, megrázóbb nehézségekkel. Volt, ahol a természet erői sújtottak le, így a hírműsorokban láthattuk az erdőtüzek, az aszály, az áradások és a hegyekből lezúduló, megállíthatatlan sárlavinák okozta pusztítások megdöbbentő képeit. Ráadásul szembesülnünk kellett a különféle betegségek, járványok miatti bezárkózás következményeivel is. A fenti események azokra is súlyos terhet róttak, akiket közvetlenül nem érintettek e szörnyűségek.
 
A gazdag nyugati országokban egyre jobban szenvednek a szorongás, a depresszió és a stressz miatt. A probléma súlyosságát jelzi, hogy ma már a legkomolyabb egészségügyi világszervezetek is ugyanúgy foglalkoznak a lelki jóllétünkkel, mint korábban a fizikai állapotunkkal, a testünkkel.

A 21. század elejének egyik legfontosabb felfedezése, hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos a boldogságunk szempontjából, mint a jó erőnlét és az ép test.
 
Egy új korszak hajnalán

A második világháborút követően kezdetét vette az emberiség történetének új korszaka. Az orvosok és a szakemberek megpróbálták levonni a megfelelő tanulságokat a nagy világégés szörnyűségeiből. A háború a hazatérő katonákat ugyanúgy megviselte, mint a megszállt területek lakosságát vagy a felszabadított országok polgárait. Nem csupán a túlélők testén éktelenkedtek sebhelyek, de a lelkükön is.
 
Ez utóbbiak gyógyítására alakult meg 1948-ban a Lelki Egészség Világszövetsége. Munkatársai immár több mint hetven éve azon fáradoznak, hogy az emberek boldogabban, kiegyensúlyozottabban élhessenek. Felfigyeltek arra, hogy a nagy történelmi eseményeket a mentális problémák elmélyülése és a lelki egészségünk megrendülése követi. Nem volt ez másként 1989 után sem, amikor Európa keleti felében átalakult a mindennapi élet.

A hidegháború vége azonban a nyugati országokat sem hagyta érintetlenül. Ott is megnőtt az igény arra, hogy megelőzzék a változással járó lelki és érzelmi zavarokat, és elősegítsék az érintettek mentális egészségének helyreállítását. Ekkoriban vált nyilvánvalóvá, milyen nagy szükség lenne egy olyan napra, amikor világszerte a lelki egészségre összpontosítanánk.
 
Összefogás és támogatás

A Lelki Egészség Világszövetségének főtitkárhelyettese, Richard Hunter 1992-ben tett javaslatot arra, hogy október 10-én ünnepeljük meg együtt az új világnapot. A szervezetnek napjainkban több mint százötven országban vannak tagjai és támogatói, így nem volt nehéz felhívni a figyelmet a pszichiátriai problémákkal élők sorsára, valamint a lelki egészség fontosságára. Sokat segített az is, hogy az erőfeszítéseket ma a WHO, vagyis az ENSZ egészségügyi világszervezete is támogatja.

Míg korábban elterjedt, hogy lelki bajaik csakis a gyenge, bizonytalan embereknek vannak, ma már jól tudjuk, hogy ez nem igaz. A depresszió, a szorongás ugyanis senkit sem kímél. A legedzettebb élsportolókat ugyanúgy sújtja, mint az üzletembereket. Komoly felvilágosítómunkát igényelt megértetni, hogy a lelki jóllétünkre ugyanúgy oda kell figyelni, mint a fizikai erőnlétre.

Ez a felismerés még fontosabbá vált az elmúlt néhány esztendő során. A bezárkózás, a karantén, a bizonytalanság és a járványt kísérő félelem miatt romlott sok millió ember mentális állapota. Tömegek érezték úgy, hogy elszigetelődtek és magukra maradtak.

A lelki egészség is azon területek közé tartozik, ahol nagyon fontos a felvilágosítás és a jó szándék. A depressziót, a szorongásos alvászavarokat, a mentálhigiéniás nehézségeket nem szabad félvállról kezelni. A legfontosabb, hogy figyeljünk oda önmagunkra.

Szánjunk időt a lelki egészségünk karbantartására, miközben figyeljünk oda a környezetünkben élők jóllétére is. Nem szabad elhinni, hogy az alkohol vagy a kábítószer segíthet. Épp ellenkezőleg, ezek a szerek csak rontanak a helyzeten, nem mutatnak kiutat a válságból, hanem tönkreteszik a testet és a lelket.

Október 10-én, a lelki egészség világnapján több felvilágosító programot szerveznek itthon és külföldön is. Az érdeklődők hasznos tanácsokat kaphatnak azzal kapcsolatban, miként ügyelhetnek a mentális erőnlétükre.

Megismerhetik a stressz kezelésének módszereit, a relaxálás fontosságát, és útmutatást kaphatnak azzal kapcsolatban is, hogyan tűzzenek ki megvalósítható célokat, miként segítsenek másoknak, hogyan léphetnek ki a depresszió és az egyéb lelki betegségek árnyékából.

Ez a nap lehetőséget kínál arra is, hogy áttekintsük, milyen állapotban vagyunk, és elindulhassunk a test és a lélek közötti harmónia felé vezető úton.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...