2023-06-13
Finom és egészséges ennivaló – június 17. a zöldségevés világnapja

Napjainkban az emberek igyekeznek egyre egészségesebben táplálkozni. Van, aki csak most fedezi fel azokat az ételeket, amelyek évszázadokon át változatosabbá tették őseink étrendjét. A zöldségek mindig is népszerűek voltak a Kárpát-medencében: rengeteg vitamint és ásványi anyagot találunk bennük, ráadásul kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyaghoz juthatunk a fogyasztásukkal.
Őseink már a mezőgazdaság elterjedése előtt is rengeteg termést, levelet, gumót, hajtást, gyökeret, húsos magvat vagy levelet fogyasztottak. A korai vadászó közösségek étrendjén sem csak nyárson sült mamut szerepelt, hanem mindaz a sok növényi eredetű táplálék, amit közvetlen környezetükben viszonylag csekély erőfeszítéssel be lehetett gyűjteni.
A civilizáció fejlődésével komoly erőfeszítéseket tettünk a legjobb termést hozó zöldségek és gyümölcsök kifejlesztéséért. Ám a XX. század vége felé a gazdag országokban az emberek egyre kevesebb zöldséget ettek, és az egészséges ennivalók helyett inkább a gyorséttermek mindenféle ételeit részesítették előnyben. Mivel ezek az egészségtelen étkek veszélyt jelenthetnek a gyerekekre nézve, komoly erőfeszítést igényelt megmutatni a serdülőknek és a fiatal szülőknek, hogy hosszútávon, az egészségük megőrzése érdekében érdemes több zöldséget enniük.
A konyhaasztal ékességei

Sok helyen az önkormányzatok vagy az állam is támogatja a helyi zöldségtermelést, mivel egyes fajták az adott tájegység igazi unikumának, hazánk esetén hungarikumnak számítanak. Elég megemlíteni a kimagaslóan magas vitamin- és illóolaj-tartalmú makói vöröshagymát, az alföldi paradicsomot, a szegedi vagy a kalocsai piros paprikát.
Hazánk a remek talaja és rendkívül kedvező éghajlati adottságai miatt a zöldségtermesztés fellegvárának számított évszázadokon át. Honfitársaink ugyanúgy kedvelték az itt őshonos fajtákat, mint azokat a zöldségeket, amelyek a keletről vagy Amerikából kerültek át hozzánk. A világhírű magyar konyha ma már elképzelhetetlen lenne paradicsom, paprika, burgonya vagy kukorica nélkül, de népszerűek az olyan, korábban kevésbé ismert fajták is, mint a kínai kel, a brokkoli, a cukkini vagy a csillagtök. Így, ha valaki szereti a zöldségeket, akkor a piacon a bőség zavarával küszködhet.

Az egészséges táplálkozás megünneplésére az év során több alkalmat is találhatunk. Október 15-én van a zöldségek és a gyümölcsök világnapja, és nemrég elterjedt egy másik ünnep is: június 17-én ünnepeljük a zöldségevés világnapját.
Ez a viszonylag új esemény azért születhetett meg, mert Amerikában a szülők és a táplálkozástudományi szakemberek felfigyeltek arra, hogy a gyerekek egyre kevesebbet mozognak, mind többet ülnek valamilyen képernyő előtt, folyamatosan falják a magas édesítőszer tartalmú, mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal vonzóbbá tett nasikat, és nem esznek elég zöldséget. A jelenség veszélyezteti az egyes emberek és egy nemzet egészségi állapotát is.
Vannak olyan országok ahol a hadseregben is egyre nehezebben találtak olyan egészséges újoncokat, akikkel pótolni lehetett volna a leszerelőket és a nyugdíjba vonulókat. Ez a probléma fejtörést szerte a világon. Az USA-ban éppen ezért nyáron egész hónapos kampányokat tartottak, amelyek során a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás előnyeit mutatták be.
Június 17-én mi is megünnepelhetjük a zöldségeket és azokat, akik rendszeresen fogyasztanak – sütve vagy főzve, párolva vagy nyersen, más élelmiszerekkel együtt vagy éppen önmagukban – ilyen hasznos biológiai energiaforrást és tápanyagot.

Könnyen lehet ugyanis, hogy ízleni fog nekünk például az articsóka, a feketegyökér, a pasztinák, a som, a laskatök. Ráadásul, amikor az őstermelőktől vásárolunk, támogatjuk a környékünkön élő gazdákat és elősegítjük, hogy a piacokon folyamatosan jelen lehessenek a világszínvonalú, egészséges, mesterséges anyagoktól mentes hazai termékek.