Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-15

A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

Áttekintve a civilizáció elmúlt néhány ezer évét, egyértelmű, hogy társadalmunk és kultúránk legfontosabb építő- és alapköve a család. Harminc éve ezen a májusi napon ünnepeljük ezt az erős kisközösséget. Ez a nap remek alkalmat nyújt arra is, hogy kinyilvánítsuk a szeretteinknek, hogy mennyire fontosak nekünk.
 
 
Az ENSZ úgy döntött 1994-ben, hogy május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánítja. A világszervezet tagállamai tudták, mennyire fontosak a civilizációnk számára ezek a közösségek. A filozófusok évezredek óta gondolkodnak arról, mi tesz igazán erőssé egy országot, egy birodalmat. Talán a hatalmas kiterjedés, a seregek vagy az ásványkincsek? Mindezek fontosak lehetnek, de távolról sem elegendők. Még a legerősebb birodalmak is elbuknak, ha meggyengül a társadalom testét összefogó erő, és szertefoszlik egy nemzet szövete. Ennek ellenkezőjére szép példa hazánk története az elmúlt ezerév során.
Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar család a mai napig megőrizte nemzetünk hagyományait, nyelvét, kultúráját.
 
Rugalmas és megroppanthatatlan
 
Az egészséges társadalmak erős családokból épülnek fel. Ezekre a nagy összetartás, az egymás iránti szeretet, a bizalom és a szolidaritás a jellemző. Persze a kis családok sem mindig tökéletesek. Előfordulhatnak viták, sértődések, civakodások, ám ezeket szinte mindig sikerül megoldani. Ebben segítséget jelenthet, ha olyan környezetben élünk, amelyik elismeri a család fontosságát, és támogatja a benne élő nemzedékeket.

A Hegyvidék ilyen. Önkormányzatunk kiemelten fontosnak tartja a családokat, ami rengeteg intézkedésében, erőfeszítésében tetten érhető. A Hegyvidéki Önkormányzat jól tudja, hogy milyen fontos, hogy egy új gyermek érkezése a lehető legkönnyebben menjen. Ezt szolgálja a hét éve beindított „Hegyvidéki baba vagyok” program. Minden XII. kerületi „babás” család ajándékcsomagot kap, benne az újszülöttek gondozásához legfontosabb dolgokkal. Az elmúlt évek során kibővült az ajándékcsomag. A doboz kiváló alvókuckó, a tartalma pedig jól jön a mamának és a babának is.
A Hegyvidéken 29 játszótér várja a legkisebbeket, ezek közül 27 a kerület kezelésében van. Sétára indulva lakókörnyezetünkben láthatjuk, hogy ezek folyamatosan megújulnak, így a gyerekek egyre kellemesebb, színvonalasabb és komfortosabb környezetben játszhatnak.

Az elmúlt években számos önkormányzati fenntartású bölcsőde, óvoda újult meg, illetve bővült ki. Mára már elmondhatjuk, hogy az utóbbi évtizedben a Hegyvidéken nem volt olyan év, amikor ne lett volna elegendő hely az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban.
A háziorvosi rendelőfelújítási programban megújultak a gyermekorvosi rendelők is, ahol a doktor nénik barátságos, korszerű környezetben várják a kicsiket a gyógyítás érdekében.
 
Büszkék lehetünk a kerületi családbarát programjainkra. Minden nemzedék számíthat a támogatásra, és érezheti, hogy közösségünk még olyan időszakokban is kiállt mellette, mint amilyen pár évvel ezelőtt a járvány volt. A családok ereje amúgy is a viharosabb időszakokban mutatkozik meg. Nem véletlen, hogy az ősi Kína filozófusai a bambuszhoz hasonlították e kis közösséget. E növény ugyanis gyorsan nő, a törzse erős, de annyira rugalmas, hogy még a tomboló tájfunok sem tudják eltörni. A történelem viharai elmúlnak, a bambusz felegyenesedik, és újra odatartja leveleit a nap éltető sugarai felé, így az élet mehet tovább.
 
 
A világ változik, a család örök
 
A középkori krónikák vagy a politikusok emlékiratai is gyakran megemlítik a családot és ennek a fontosságát. A legkiválóbb uralkodók nagyságát éppen az mutatta meg, mennyire védték, támogatták a nemzetüket alkotó családokat. Nem volt nehéz felismerniük: ahol erősek és egészségesek a családok, ott pontosan ugyanilyen lesz a nemzet.
Ahogy teltek az évszázadok, minden megváltozott, így a családok is újfajta kihívásokkal szembesültek. Míg kétszáz évvel ezelőtt az éhezés, az aszály vagy az ellenséges seregek dúlása fenyegette az embereket, ma egyre komolyabb gondot okoznak a civilizációs ártalmak, a környezetszennyezés, a klímaváltozás, de az is, hogy az emberek elidegenednek egymástól. Mindezek dacára a család jelenti a kisebb-nagyobb közösségek gerincét!
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szakemberei ugyanúgy tisztában vannak ezzel, mint a honfitársaink. A család meghatározza a sorsunk alakulását. Amit otthon kapunk, azt visszük tovább. A kisgyermek szüleitől és nagyszüleitől, a közeli rokonaitól tanulja meg az önzetlen szeretetet, a felelősségvállalást, a megértést, a megbocsátást és azt, mennyire fontos odafigyelni egymásra: azokra, akiket igazán szeretünk. E kis közösség támasz nyújt, sikerre, boldogságra ösztönöz, és mindig mellettünk áll. Megtanít arra, hogy ügyeljünk egymásra.
Május 15-én gondoljunk azokra a csodálatos dolgokra, amiket szeretteink társaságában átélhettünk. Viszonozzuk jóval a jót, kedvességgel a kedvességet. Sétáljunk egyet a tavaszi napfényben, és mondjuk el őszintén családtagjainknak, milyen nagyszerű, hogy itt vannak velünk.
 
 
 
 

Ajánló
Ajánló
Minden kis nyuszi kedvence – február 3. a répatorta világnapja

Minden kis nyuszi kedvence – február 3. a répatorta világnapja

Bár sokáig azt hittük, hogy az egészséges zöldségeket nem lehet édességek elkészítése során...

Január 26. a környezetvédelemre nevelés világnapja

Január 26. a környezetvédelemre nevelés világnapja

Napjainkban egyre kevesebben kételkednek abban, hogy földünk természeti viszonyai megváltoznak...

Okostojás és a barátai – január 9. a „kockák” világnapja!

Okostojás és a barátai – január 9. a „kockák” világnapja!

Napjainkban sokan kockának becézik azokat a fiatalokat, akik műveltebbek, olvasottabbak az...