Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-07-04

Nyaralás kütyük nélkül?!

Nyaralás kütyük nélkül?!

Szinte lehetetlen elhatározásnak tűnik, hogy a vakáció idejére családunk minden tagja letegye okostelefonját, tabletjét, laptopját. Ám nem is biztos, hogy érdemes teljesen lemondani minden kütyüről a nyaralás alatt, mert vannak olyanok, amelyek kifejezetten jobbá varázsolják a pihenést. A lényeg, hogy képesek legyünk okos kompromisszumokat kötni e témában.

Mivel gyerekeink az információs társadalom szülöttei, mi felnőttek pedig sokszor érezzük úgy, fontos, hogy a munkahelyünk számára bármikor elérhetők legyünk, ezért mindenhová visszük magunkkal okostelefonunkat, laptopunkat, tabletünket. Ha pedig eszközeink velünk vannak, szívesen használjuk őket a szabadság ideje alatt is, egyre gyakrabban, egyre hosszabb időszakra. Ezzel bele is csúsztunk a csapdába, kikapcsolódás semmi, hiszen az agyunk állandóan zakatol, mintha szabadságra sem mentünk volna. És sokszor az sem elég, ha elhatározzuk, hogy valóban kikapcsolódunk, nem telefonálunk, nem nézegetjük a közösségi oldalakat. Ha egy hétnél kevesebb időre megyünk pihenni, nem valószínű, hogy meg tudjuk valósítani terveinket. Az elhatározás mellett egy hét kütyünélküliségre van ugyanis szükség ahhoz, hogy már ne óránként nézzünk, gondoljunk a telefonra, hogy gyerekünk játsszon is, ne csak a számítógép billentyűzetét nyomkodja, szóval, hogy megtanuljuk közösen élvezni, értékelni a családi együttlétet.

De mégis, akkor hogy utazzunk?

Bár a legtöbb esetben nagy a kísértés, hisz milyen egyszerű lehet lekötni magunkat és a gyereket ezekkel az okos eszközökkel, mégis megéri próbálkozni ekkor is a kütyümentességgel. Csak épp ne felejtsünk el alaposan felkészülni az útra. Ha kicsi a gyerek, érdemes magunkkal vinnünk – előre bekészítve a kocsiba - néhány kedvenc játékszerét. Érdemes a praktikumra is törekedni, olyanokat válogassunk össze, ami kis helyen elfér, vagy multifunkciós, többfélét is tudunk vele játszani. Mivel a gyerekeink szeretnek időt tölteni velünk, örömmel mondogatnak közösen mondókát, játszanak velünk kitalálóst, barkochbát, úti társasjátékot. Ilyenkor akár gyakoroltathatjuk az egyes matematikai-, vagy nyelvtani fejtörő segítségével a matekot, nyelvtant, de kitalálhatunk közösen mesét is, ami szintén jó móka lehet. Ám ha az köti jobban le a gyereket, számolhatunk buszokat, kutyákat vagy épp benzinkutat, és ha nem okoz gondot nekünk a menet közbeni olvasás, mesét is olvashatunk a hosszú út alatt. Ha pedig már nagyobb a gyerekünk, akkor az utazás remek alkalmat nyújthat arra, hogy beszélgessünk egy jóízűt, vagy átbeszéljük, hová fogunk kirándulni, és milyen látnivalókat szeretne ő is megnézni.

A külvilág teljes kizárása 

Ha valóban úgy döntünk, teljes kütyümentességben akarjuk tölteni a szabadságunkat, ahhoz az első, kezdeti és legnehezebb lépés, hogy már az utazás előtti este az automatikus válaszüzenetet állítsuk be az elektronikus postafiókban, és hagyjunk egy célravezető hangüzenet a telefonon. Így tudatosul mindenkiben (bennünk is), hogy szabadságon vagyunk, és jelenleg nincs értelme annak, hogy zavarjanak! Mivel az első pár napban igen nehéz megállni, hogy ne kapcsoljuk vissza a telefont, és ne nézzük meg a levelezőrendszerünket azzal, hogy hátha mégis érkezett egy fontos e-mail, a legjobb, ha el sem visszük magunkkal a nélkülözhetetlennek vélt informatikai eszközeinket, vagy olyan helyet választunk a nyaralásra, ahol nincs wifi és internetes elérhetőség. Így tényleg rákényszerülünk arra, hogy ne használjuk őket. 

Tipp: A Zempléni-hegységben fekvő Hegyközben található például egy hotel, amely garantáltja a wifi- és mobilmentes övezetet, cserébe a vadregényes természeti környezetben töltött pihenés élményét kínálva az egész családnak.

Ha van a szállásunkon internet

Mivel azonban a kor követelményeinek megfelelve a legtöbb szállás rendelkezik wifi- és internet elérhetőséggel, nehéz dolgunk van az önmegtartóztatással, de azért e téren sincs lehetetlen. Ilyenkor célszerű lehet, hogy csak napi egyszer ellenőrizzük, hívott-e, vagy hagyott-e üzenetet valaki (lehetőleg az esti órákban, mert akkor kisebb a késztetés arra, hogy bárkit visszahívjunk; ráadásul másnapra lehet, hogy meg is oldják az otthonmaradtak a felmerült problémát, és akkor fölösleges lett volna visszazökkenni a valóságba).  A teljes kikapcsolódás érdekében a nyaralás ideje alatt törekedjünk arra, hogy magunkba szívjuk a táj színeit, illatait, képeit. Ezzel nemcsak töltekezünk, de segíti majd felidézni otthonról a szabadság pótolhatatlan napjait.

Tipp: Szintén érdemes a pihenés alatt ügyelni arra, hogy lassan, élvezettel együnk, hogy kipróbáljuk a tájegység jellegzetes ízeit is. Ez mind segíti a zaklatott hétköznapok után a lelassítást.

Otthoni nyaralás

Ha pedig csak pár napra tudunk kiszakadni a munkahelyi taposómalomból, és azt az időt is otthonunkban töltjük, akkor is van megoldás a teljesebb kikapcsolódásra. Persze itt is a legfőbb kitétel, hogy ez idő alatt se vegyük fel a telefont! Menjünk moziba, masszázsra, sétáljunk nagyokat, este egy pohár bor mellett beszélgessünk, csevegjünk a partnerünkkel vagy a barátokkal a teraszon, vagy egy kisvendéglőben. A lényeg, hogy jól éljük meg a szabadság minden pillanatát.

Tipp: Rengeteg lehetőséget kínál a pilisi Parkerdő és a Budakeszi Vadaspark egy-egy erdei sétára, kerékpározásra, ahogy a kerület legismertebb budai hegykoszorúja, a János-hegy, a Svábhegy, a Széchenyi-hegy, és Csillebérc is. Ezeken a helyeken nem csak a látványban gyönyörködhetünk, de maradéktalanul ki is kapcsolódhatunk úgy, hogy gyakorlatilag nem mozdultunk ki a kerületből!

Hol tud vízparton hűsölni a Hegyvidéken? Korábbi cikkünkben elolvashatja: ITT

Ajánló
Ajánló
Házi feladat - családi gond?

Házi feladat - családi gond?

Már megint a házi feladat a családi probléma forrása? Hogyan töltsük el iskola után a délutánokat...

Elvan a gyerek, ha játszik?

Elvan a gyerek, ha játszik?

Szívesen játszik egyedül a gyermek? Hogyan dönthetjük el, hogy mikor hasznos, és mikortól káros...

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Hatalmas változás egy kisgyerek számára, amikor óvodából iskolába kerül. Mivel könnyíthetjük meg...