Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-07-10

Legyen a vízparti nyaralás örömteli!

Legyen a vízparti nyaralás örömteli!

Nyáron a legtöbben vízparti időtöltést is beiktatnak gyermekeikkel a szünidőben. Ám amennyire nagyszerű elfoglaltság a víz mellett tölteni a kánikulai napokat, annyira lehet veszélyes is, ha nem figyelünk eléggé. Aki azonban megfogadja jó tanácsainkat, nyugodtan élvezheti a hűs habok nyújtotta felüdülést.


Védekezzünk a nap ellen

Mára a legfőbb aranyszabály az erős napsugárzás elleni védekezés, amellyel nemcsak a bőrrák kialakulásának veszélyét csökkenthetjük le, de a közvetlen napszúrást, vagy fájdalmas leégést is elkerülhetjük. Emellett érdemes megszívlelni a bőrgyógyászok tanácsát, és legalább árnyékba, de leginkább fedett helyre húzódni a tűző nap elől, délelőtt 11:00 és délután 15:00 óra között. Ettől függetlenül pedig minden vízbemenetel előtt negyedórával kenjük be az egész családot minél magasabb faktorszámú, jó minőségű naptejjel. Szoktassuk gyerekeinket ahhoz, hogy a nap folyamán lehetőség szerint a szabadban mindig legyen rajtuk fejfedő, hogy a perzselő napsugarak ne érjék közvetlenül a fejüket.

Mindig átgondoltan
 
Akár strandon, természetes vízben, akár csak otthon a kerti medencében, de még a parton is a legfőbb kitétel, hogy úszni nem tudó gyereket soha nem hagyunk egyedül, mert pillanatok alatt megvan a baj! Ha nem tud még úszni a gyerkőc, csak a gyermekmedencében engedjük lubickolni, de még ott is állandóan érdemes szemmel tartanunk. Ha viszont természetes víz mellett nyaralunk, mindenképpen ajánlott mentőmellényt adni a kicsire, akkor is, ha ott vagyunk mellette.

Szintén fontos előírás, hogy fürdőzésre nem alkalmas, rossz, viharos időben soha nem engedjük fürdeni a gyermekünket még a strandon sem, nehogy megtörténjen a baj. Minden esetben érdemes odafigyelni a viharjelzésre, és szükség esetén inkább elhagyni a vizet. 

Ugyanígy, tűnhet bár kalandos élménynek, mondjunk nemet az esti, éjszakai fürdőzésre. A sötétben ugyanis könnyű szem elől veszítenünk gyermekünket. Hasonló ok miatt érdemes az olyan játékokat is kordában tartani, mint a vízi birkózás, vagy a gumimatrac vízbe borogatása.
Főleg kánikulában fontos észben tartani azt is, hogy akkor se ugorjon a hideg hullámok közé az ember lánya és fia, ha nagyon szeretne. Akár kicsi, akár nagy, ha hirtelen, felhevült testtel ugrik valaki a hideg vízbe, az bizony a szívrohamot kockáztatja. Érdemesebb a forróságban minden esetben fokozatosan bevizezni testünket, az ugrálásra már csak akkor kerítve sort, ha szervezetünk alkalmazkodott a víz hőmérsékletéhez.

Az is alapszabály, hogy mindig legyen nálunk ásványvíz, vagy friss csapvíz, hogy rendszeresen meg tudjuk itatni a csemetéket, elkerülve a nagy meleg miatti kiszáradást. Ahogy az sem árt, ha evés után pihennek fél órát, mielőtt újra a vízbe vetnék magukat.

Vízparti balesetek

Mivel a gyerekek nem tudnak egy helyben maradni, biztos, hogy a hűs habok élvezete mellett szeretnének a parton is tenni egy sétát, szaladgálni egyet, vagy épp játszani a gyepen, a homokban. Ilyenkor – ha ismeretlen helyen vagyunk –, jó, ha szandált adunk rájuk, hogy elkerüljük, hogy a csípős rovarok, esetleg üvegcserepek sérülést okozzanak. 

A természetes vizek veszélyei

Mindezek mellett érdemes észben tartani azt is, hogy különböző típusú vizeknél más-más veszélyekkel kell számolnunk. Magyarország tavai, folyói esetében a legfőbb veszélyforrás a zavaros, nem átlátható víz. Emiatt soha nem lehet előre tudni, hol rejtőzik a víz alatt egy gödör, egy növény, vagy épp szemétdarab, ami hirtelen veszélybe sodorhat bennünket.

Egy-egy ilyen helyzetben ugyanis, pláne a gyerekek, nem feltétlenül reagálnak jól. Ezért hasznos lehet, ha a vízi hancúrozást megelőzően mindenképpen felmérjük az adott helyen a víz mélységét, és a talapzat felszínét. Igaz ez akkor is, ha hajóról, vagy vízibicikliről ugrálnak a vízbe a gyermekek, hiszen nem lenne kellemes vízbe ugorva valami víz alatt rejtőző tárgyon landolni. Nyilván a vízi élményhez ezek a vízi mókák is hozzátartoznak, de talán jobb, ha az ugrálást inkább az átlátható medencében élvezik a gyerekek. 

Természetesen a folyóknál nemcsak az átláthatóság okozhat veszélyt, hanem az örvény és a sodrás is. A víz felszínén általában látszódik ugyan, hogy merre van a sodrás iránya, de az erősség felmérhetetlen. A legjobb megoldás az lehet, ha a család apraja-nagyja eltekint a folyó átúszásának élményétől. Tiltsuk a nem kijelölt helyen való fürdőzést! 

Óperenciás tengeren innen és túl

Bár hatalmas élményt jelent, tavainknál mégis jóval veszélyesebb a gyerekeinkre nézve a tenger, már csak jóval nagyobb kiterjedése, no meg a természetes árapály jelenség miatt is. A fürdőzőkre a tenger szintjének változása közül az apály a veszélyesebb, mert ekkor a víz befelé, a tenger felé húzódik, nehezítve esetleg a kiúszást. Erre mindenképpen érdemes figyelmeztetni a gyerekeket. 

Fontos az is, hogy nagy hullámzás idején a gyerekeket soha ne engedjük a vízbe, mert komoly veszélyt jelenthet rájuk a vízfelszín alatti, a hullám irányával ellentétes áramlás, ami gyakran igen erős szívóhatással bír, könnyen a víz alá kényszerítve az óvatlan fürdőzőt. Ha pedig olyan helyre megyünk a családdal nyaralni, ahol vízesés is van, mindenképp tartsuk észben, hogy csak gyönyörködjünk gyermekeinkkel annak látványában, de tiltsuk a fürdőzést.  Aki nem bír ellenállni a kísértésnek, kisebb zúzódásoktól kezdve, a nyílt törésen át, akár halálos balesetet is szenvedhet a meggondolatlansága miatt.

Ajánló
Ajánló
Házi feladat - családi gond?

Házi feladat - családi gond?

Már megint a házi feladat a családi probléma forrása? Hogyan töltsük el iskola után a délutánokat...

Elvan a gyerek, ha játszik?

Elvan a gyerek, ha játszik?

Szívesen játszik egyedül a gyermek? Hogyan dönthetjük el, hogy mikor hasznos, és mikortól káros...

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Hatalmas változás egy kisgyerek számára, amikor óvodából iskolába kerül. Mivel könnyíthetjük meg...