Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-07-12

Pénztárcabarát tippek a családi nyaraláshoz

Pénztárcabarát tippek a családi nyaraláshoz

Utazni, szállást bérelni egy egész család számára már önmagában is elég költséges, viszont pár okos trükkel remekül visszafoghatjuk a vakáció alatt keletkező plusz kiadásokat.


Kettő az egyben közlekedés

Gondolkodjunk nagyban – ha úgyis részt vennénk egy buszos városnézésen, válasszuk a hop on hop off jellegű járatokat! Ezek jellegzetessége ugyanis, hogy a turisták számára népszerű helyek, nevezetességek mentén haladnak, és bárhol leszállhatunk róluk vagy felszállhatunk rájuk, így minden fontos látnivalót keresgélés nélkül megtalálunk, amivel időt spórolunk, ráadásul a helyi közlekedést is kiválthatjuk vele, tehát nem költünk duplán. A hely adottságai alapján érdemes akár 2-3 napos városnéző buszjegyet venni, és erre az időszakra időzíteni a kirándulós napokat. Alaposan nézzünk körül, mert több városban, például Párizsban ilyen jellegű hajójárat is közlekedik.


Online vásárlással az olcsóbb belépőkért

Rengeteg pénzt spórolhatunk, ha a nagyobb múzeumokba, nevezetességekhez előre, az interneten keresztül váltjuk meg jegyünket. A dolog magyarázata egyszerű: mivel ezeken a helyeken általában végeláthatatlan sorok állnak, a belépést gyorsítjuk, és a dolgozókat tehermentesítjük, ha már otthon megvesszük a belépőt, így az önálló vásárlást általában kedvezőbb ajánlatokkal honorálják. Egy család esetében ez nem kis összeg, csak arra figyeljünk, hogy kinyomtatva vigyük magunkkal a dokumentumot vagy a vouchert!

Óvatosan a city cardokkal!

Szinte minden városban beszerezhető már egy általános kedvezménykártya (mint nálunk a Budapest Kártya), ami nemcsak a közlekedési bérletet foglalja magába, hanem számos helyre kínál olcsóbb jegyvásárlási, vagy épp ingyenes belépési lehetőséget. Ez fantasztikusan hangzik, de az igazság az, hogy nem mindenkinek éri meg megvenni, ezért célszerű jól megfontolni, mit is szeretnénk csinálni a vakáció alatt, illetve utánajárni, egészen pontosan mire jogosít a kártya. Legtöbbször például maximum 48-72 órányi tömegközlekedést tartalmaz, ami nem elég, ha messze lakunk a látnivalóktól, esetleg tényleg szeretnénk alaposan bejárni a várost. Sokszor az ingyenes belépést is csak olyan múzeumokba biztosítja a kártya, ahová egyébként is díjmentesen mehetnénk be, a fizetős belépőkből viszont csekély 10-20% kedvezményt ad, a legnagyobb látnivalóknál pedig szinte sosem lehet használni, így mindig gondosan nézzük meg előre, mit is adnak a pénzünkért cserébe!

Szuvenírt csak okosan!

Mindannyian tudjuk, milyen nehéz ellenállni a nyüzsgő piacok kínálatának, de ha nem szeretnénk túlköltekezni, háromszor is gondoljuk át, milyen szuvenírre esik a választásunk! A görög amforák hiába gyönyörűek, ha modern lakásunkba egyébként egyáltalán nem passzolnak, előbb-utóbb a pincében végzik majd, ahogy a különböző hangszerek, sípok, feliratos pólók is. Kifizetődőbb inkább a hangulatot magunkkal hozni, a helyi fűszerekkel elkészített vacsora vagy kedvenc ottani borunk biztosan felidézi majd a legszebb emlékeket. Családtagoknak, barátoknak pedig mindig személyre szabottan vásároljunk, és soha ne ugyanazt a sablonajándékot adjuk nekik, csak azért, mert valami a hely jellegzetessége - ezzel nagy eséllyel csak a soha fel nem használt italok, ételek, tárgyak gyűjteményét növeljük, viszont rengeteg pénzt költünk el rájuk.

Ajánló
Ajánló
Házi feladat - családi gond?

Házi feladat - családi gond?

Már megint a házi feladat a családi probléma forrása? Hogyan töltsük el iskola után a délutánokat...

Elvan a gyerek, ha játszik?

Elvan a gyerek, ha játszik?

Szívesen játszik egyedül a gyermek? Hogyan dönthetjük el, hogy mikor hasznos, és mikortól káros...

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Hatalmas változás egy kisgyerek számára, amikor óvodából iskolába kerül. Mivel könnyíthetjük meg...