Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-17

Hogyan zajlik a gyerekek szemészeti szűrése?

Hogyan zajlik a gyerekek szemészeti szűrése?

A gyermekek rendszeres szemészeti szűrése biztosíthatja, hogy a szemük egészséges maradjon, és ne alakuljanak ki olyan látásproblémáik, amelyek miatt veszélybe kerül a fizikai biztonságuk, vagy amelyek akadályozhatják őket az iskolai feladataik elvégzésében. 


Az újszülöttek többnyire homályos látással jönnek a világra. A látórendszer idővel fejlődik, és tizenéves korra teljesen kialakul. A gyermekek látásának vizsgálatát célszerű gyermekszemész szakorvosnál rendszeresen elvégezni, aki a szükséges orvosi eszközök birtokában átfogóan meg tudja vizsgálni a szűrővizsgálat során feltárt szemészeti problémát.
 
A szűrővizsgálatok ütemezése 

Újszülött kortól 12 hónapos korig: A vizsgálatot a gyermekorvos tudja elvégezni a háziorvosi ellátás keretében, ami tartalmazza a szem és a szemhéjak vizsgálatát, valamint a pupillareakció és a szemmozgás ellenőrzését. A gyermekorvos szemész szakorvoshoz utalhatja a csecsemőt, ha a baba koraszülöttként született, szembetegségre utaló jeleket mutat vagy a családban előfordult gyermekkori szembetegség. 
 
12–36 hónapos korig: Ezt a szűrővizsgálatot már gyermekszemész szakorvos végzi, elsődleges célja a fókuszálási problémák kiszűrése, aminek következtében a gyermek nem lát jól az egyik vagy mindkét szemével. A szűrés a tompalátás kockázati tényezőit is feltárja, mivel ebben a betegségben az érintett szem látásélessége úgy csökken, hogy annak nincs kimutatható szervi oka, vagy a szervi okok nem állnak arányban a látásélesség csökkenésével. 
 
36 hónap–6 év: A szűrésen a kancsalságot, a tompalátást, a fénytörési hibákat vagy más fókuszálási problémákat vizsgálják. A tompalátás vizsgálata azért is kiemelten javasolt, mert gyermekkorban aránylag könnyen, egy takarásos szemüveggel orvosolható, ellenben felnőttkorban már erre nincs, vagy csak nagyon korlátozott eredményességgel van lehetőség.

A kancsalság, más néven szemtengelyferdülés egy többnyire gyerekkorban kezdődő szembetegség, amire jellemző, hogy a két szem nem tud ugyanoda nézni, ezért nem jön létre kétszemes látás. Főleg gyerekek betegsége.

Kívülről is látszik, a kancsalság nem tekinthető pusztán szépséghibának, hiszen a térlátás hiányáról van szó. Emellett a két szem két különböző képet lát, és emiatt kettős látás alakul ki. A gyerekek agya ezen úgy segít, hogy a gyengébb szemből érkező jeleket kiszűri. 
 
6 éves kor felett: 6 éves kortól kezdődően a gyermekszemészeti szűrővizsgálat kétévente javasolt, mert a látásélesség aránylag gyorsan romolhat a gyermekeknél, amennyiben kialakulnak náluk fókuszálási vagy fénytörési hibák (rövid-, illetve távollátás).
 
Átfogó gyermekszemészeti vizsgálat

A gyermekeknek csupán 2-4 százaléka küzd olyan szemproblémával, amely kezelést igényel. Átfogó szemészeti kivizsgálásra akkor van szükség, ha a szemészeti szűrővizsgálat valamilyen további diagnosztizálást igénylő rendellenességet tárt fel. Ezen túlmenően bátran kérjünk részletes szemészeti kivizsgálást gyermekünk számára, ha a kicsi nem szemészorvosnál vett részt szemészeti szűrővizsgálaton, és a vizsgálat nem sikerült, vagy valamilyen okból nem volt elvégezhető. Gyermekszemészetre a gyermekorvos vagy az iskolai védőnő beutalhatja a gyermeket. Akkor is érdemes közvetlenül szakorvoshoz fordulni, ha a gyermeknek valamilyen látási panasza van, vagy mi tapasztalunk nála valamilyen rendellenes látási viselkedést.
 
Hogyan tudja a szemészorvos megállapítani a problémát? 
 
Az Istenhegyi Klinika gyermekszemész szakrendelésére telefonon vagy online is bejelentkezhetünk. A vizsgálaton a szakorvos fény segítségével ellenőrzi a gyermek pupillájának reakcióját, és felméri, hogy mennyire tudja követni a megvilágított játékokat és apró tárgyakat. Egészen kis gyermekeknél az orvos speciális, diagnosztikai célra alkalmas csíkos kártyákat vagy tárcsákat használ a preferenciális látásvizsgálat során, hogy meghatározza a látásteljesítményt. A vizsgálat alapja, hogy a csíkos ábrák jobban felkeltik a gyermek érdeklődését, így tekintetét arra a képre irányítja, amelyet csíkosnak lát. Az idősebbek párosító játékokat játszhatnak formákkal vagy képekkel. A szemorvos alapos szemvizsgálatot is végez, hogy a szem minden, a látás szempontjából fontos struktúráját megvizsgálja.
 
Így zajlik a vizsgálat 

A szemészorvos látásvizsgálatot végez, valamint ellenőrzi a szemek beállítását és a pupilla fényre adott reakcióját. A vizsgálat során pupillatágításra szükség lehet, ami szemcsepp segítségével történik. A pupillatágítás ugyanis lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a szem hátsó részét, beleértve a látóideg és a retina egészségét. A tünetektől és a családi kórtörténettől függően további vizsgálatokra is szükség lehet. A vizsgálatra feltétlenül vigyük magunkkal a gyermek korábbi leleteit és a korábbi szemüvegét, ha van. Ha konkrét kérdéseink vannak, érdemes lehet listát készítenünk ezekről.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...