Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-02

Éles látás nyáron, a vakító fényben

Éles látás nyáron, a vakító fényben

Sokunk kedvenc évszaka a nyár, ha viszont érzékeny a szemünk, szenvedhetünk az erős, vakító fénytől ilyenkor. Vajon mi a megoldás, ha szeretnénk hunyorgás nélkül élvezni ezt a csodás, szép időt, és szemünk egészségét is fontosnak tartjuk?


Ismerős a jelenség: alig győzünk betelni a színek pompázatos látványával, amikor hirtelen a nedves járda, a víz- vagy fémfelület által visszatükrözött fénytől szinte káprázni kezd a szemünk, és ez hunyorgásra kényszerít minket. Akár balesetveszélyes is lehet ez a pillanatnyi látászavar, például vezetés közben. Persze legtöbbször sikerül úrrá lennünk rajta, de az ára magas: a változó fényviszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás szemfáradtságot okoz. 

Ezt a két problémát, a káprázatot és a szem kimerülését oldja meg egy csapásra a polarizált lencse, amelynek korszerűbb változatai további előnnyel szolgálnak: 100 százalékos UV-védelmet biztosítanak. Sőt, ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a polarizált lencse a viselője számára ragyogóbb színlátást, élesebb kontrasztokat biztosít, akkor már nem is kérdés, hogy miként tehetnénk még szebbé a magunk számára ezt a csodálatos évszakot.
 
Ez a titok nyitja

A természetes fény polarizálatlan, ami azt jelenti, hogy sokféle különböző térbeli tulajdonságú, frekvenciájú, fázisú fényt sugároz, vagy egyszerűbben mondva: szabadon, minden irányban rezeg. Ebbe a jelenségbe az zavar be, ha a fény egyenletes felületre esik, amely egy irányba tereli a sugarakat, amikor visszaveri őket. Ez a visszatükrözött fény már polarizált: csillogó és vakító. A speciális polarizált lencse, amit a jelenséggel járó kellemetlenség és veszély leküzdésére ajánlanak a Galéria optika szakemberei, polarizációs szűrővel van ellátva – valójában ennek a különleges tulajdonságának és előnyének a leírását rövidíti le a polarizált lencse kifejezés. 

A polarizációs szűrővel ellátott szemüveglencse tehát nem engedi át a szemhez a függőleges, visszatükrözött fényt, amelyet az egyenletes, sima-lapos felületek (víztükör, nedves út stb.) vernek vissza. A polarizációs szűrő gyakorlatilag egy kémiai vegyület, amely mikroszkopikus kristályok és szulfátalapú anyagokból áll. Vékony, filmszerű hártyaként kell elképzelni, amit plusz védelmi rétegként külön beültetnek a szemüveg lencséjébe. Ha ez a szűrőhártya benne van a lencsében, akkor a vízszintes irányú, polarizált fénynyaláb nem jut a szemhez, amely a kellemetlen és veszélyes optikai jelenségekért felelős.
 
A polarizált lencse és az UV-védelem 

Rendszerint azért hordunk napszemüveget, mert az átengedett fény mennyiségét szabályozó pupillánk alkalmazkodóképessége véges. A pupilla természetes módon beszűkül, amikor túl nagy a fény, de erre a védekezésre csak bizonyos mértékig képes, és extrém napsütésben külön védelem híján a szem elvakulhat.

Az ultraibolya-, avagy UV-sugárzás ezzel szemben láthatatlan, épp ezért alattomos. Ha nem védjük ellene a szemet, akkor a kötőhártya és a szaruhártya gyulladását kockáztatjuk, ami fájdalmas és veszélyes, sőt, a szem maradandó károsodásához is vezethet.

Az UV-védelem nem a lencse színének a kérdése. Szó sincs arról, hogy a napszemüveg lencséje azért óvja a szemet, mert sötét színű – olyannyira nem, hogy akár egy teljesen átlátszó lencse is biztosíthat megfelelő ultraibolya-sugárzás elleni védelmet.

Valójában, akárcsak a polarizációs szűrő esetén, itt is egy átlátszó bevonatot alkalmaznak a szemüveg lencséjére, hogy megakadályozzák a káros sugárzás behatolását, és elejét vegyék a szemproblémáknak. Ez a bevonat – a polarizált lencse extra kezeléséhez hasonló technológiával – fémoxid pigmentekkel és szerves színezékkel készül, amely elnyeli, illetve visszaveri a nemkívánatos fényt, a káros UV-sugárzást.

Nem kérdés, hogy UV-védelemmel is ellátott, polarizált lencse szükséges számunkra abban az esetben, ha a szemeink fáradtak és vörösek, könnyeznek, feszültséget érzünk a szemünkben, illetve ha a közérzetünket befolyásolja, a biztonságunkat teszi kockára a szemkáprázás, például vezetés közben.

Ajánló
Ajánló
Stresszkezelés 0-99 éves korig

Stresszkezelés 0-99 éves korig

A stressz mindennapjaink része gyakorlatilag születésünktől kezdve, és életünk során folyton...

Hogyan előzzük meg a leggyakoribb sportsérüléseket?

Hogyan előzzük meg a leggyakoribb sportsérüléseket?

Itt a tavasz, sőt, közeleg a nyár, mi pedig kiszabadulunk a természetbe, és élvezzük a kültéri...

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egy-egy étkezési kilengés, alkalmi túlevés következtében égni...