Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-06-27

Kismamák figyelmébe! A szétnyílt hasizom regenerációja

Kismamák figyelmébe! A szétnyílt hasizom regenerációja

A várandósság alatt, illetve a szülést követően a hasizom nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, ennek következtében egy rés keletkezik a hasfal közepén. Emiatt a rés miatt a hasfal izmai csak megfelelő edzéstechnikával fejleszthetők, amelyet a LoveYourBelly tanfolyamokon megtanulhatunk.
 
A szétnyílt hasizom kialakulásának leggyakoribb oka a nőknél a várandósság. A terhesség alatt ugyanis a hasizomnak rugalmasan engednie kell a baba növekedése miatt. Néhány nőnél ez a megnyúlás túlzott mértékű lehet, ami a két egyenes hasizom eltávolodásához vezethet. De a szétnyílt hasizom kialakulhat kisgyermek- vagy időskorban, műtéti beavatkozások vagy belgyógyászati panaszok (puffadás, IBS), vagy mozgásszegény életmód, ezzel együtt hanyag testtartás és ülőmunka miatt is. De a túlzott súlygyarapodás vagy a helytelen edzés szintén hozzájárulhat a szétnyílt hasizom kialakulásához. 
 
A szétnyílt hasizom tünetei
A hasfal közepén található hosszanti, függőleges vonal a hasfal egyik legsérülékenyebb része. Amikor ez a vonal, a linea alba elvékonyodik és megnyúlik, megtörténhet a két egyenes hasizom két oldalra tolódása. Így – akár látható – rés keletkezhet a hasfal közepén. Ez nemcsak fizikai tünetekkel járhat, hanem jelentős hatással lehet az önképre, az önbizalomra és a mentális állapotra. Különösen igaz ez szülés után, amikor egyébként is rengeteg változás érkezik a nők életébe. 
A szétnyílt hasizom leggyakoribb tünete a láthatóan kiemelkedő vagy kifelé domborodó hasfal, a „lufihas” vagy „kismamahas”. Ez különösen akkor észrevehető, ha megpróbálunk felülni vagy más, hasizmot igénylő tevékenységeket végezni. A szétnyílt hasizom emellett gyakran hátfájással és alhasi fájdalmakkal is járhat. Habár otthon is ki lehet tapintani a szétnyílt hasizmot, a pontos megállapítás érdekében szakemberhez, például Szlameniczky Annához, Kriston Intim Torna-szakértőhöz, a LoveYourBelly tanfolyamok oktatójához érdemes fordulni.
 
A kezelés lehetőségei
Egy kisbaba mellett a következetes, rendszeres testmozgás is elképesztő kihívás lehet, különösen egy friss anyukának. De az öngondoskodás soha nem lehet utolsó a listán. Ha lelkiismeretesen kezeljük a szétnyílt hasizmot, az sokat lendíthet az életminőségen, a közérzeten, a pozitív testképen, a mentális, lelki és fizikai állapoton is.
Nemcsak az anyukák, hanem más érintettek is gyakran küzdenek a testük megváltozott megjelenése miatti önbizalomhiánnyal és frusztrációval. Fontos azonban megérteni, hogy a lelki felépülés is elengedhetetlen része a teljes gyógyulási folyamatnak. Ebben segíthetnek a különböző stresszkezeléses és relaxációs technikák, például a meditáció vagy a jóga, amik csökkenthetik a szorongást és növelhetik a belső békét. 
A testi regeneráció pedig a pontos felméréssel, majd a helyes felkészüléssel és kardiomozgásokkal kezdődik. Helytelen gyakorlatokkal akár ronthatunk a meglévő állapoton, sőt sérvet is szerezhetünk az elmozdult hasizmok mellé!
Legtöbbször integrált szemléletű edzésterv kialakítása szükséges a kívánt testkép és izomzat eléréséhez, amiben szakember tud segíteni. Ezért a LoveYourBelly módszert érdemes kipróbálni, amely professzionálisan foglalkozik a szétnyílt hasizommal és az azt kísérő problémák kezelésével. A módszerről részletesen olvashatunk a szanna.hu oldalon. 
 
A LoveYourBelly tanfolyam elején az oktató felméri a hasfali sérülés állapotát, megtanítja, hogyan kell megfelelően tartani a törzset, milyen a helyes légzéstechnika. Ahogy erősödik a has és a hát izomzata, megszűnnek a hátfájdalmak, tartást kap a törzs, megszűnik a hanyag tartás. Karcsúbb lesz a derék és a has is visszanyeri eredeti körtérfogatát.
 

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik leggyakrabban használt...

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Ahogy az életben folyamatosan új életszakaszokba lépünk, előfordulhat, hogy bizonytalanságot...

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű...