Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-18

Soha sem késő elkezdeni: a felnőtt fogszabályozás

Soha sem késő elkezdeni: a felnőtt fogszabályozás

Hol van már az az idő, amikor a fogszabályozás szégyellnivaló dolognak számított? Ma már szerencsére a gyerekek is szeretik fogszabályzóikat, sőt, a felnőttek sem tekintik örök életükre véglegesnek esetlegesen kusza fogsorukat. 

Év vége felé egyre több fénykép készül például családi, vagy baráti körben is, és a szabálytalan fogak miatt nem mer mosolyogni? Jó hír a változásra vágyóknak, hogy már léteznek maximális kényelmet és diszkréciót biztosító esztétikus és láthatatlan fogszabályozók is, amelyek viselése könnyen beilleszthető egy felnőtt, dolgozó ember hétköznapjaiba. A kezelésnek felső korhatára nincs – a páciens igényei, céljai és aktuális fogászati státusza együttesen határozzák meg az alkalmasságot a kezelésre.
 
Felnőtt fogszabályozásáról 18 éves kor után beszélhetünk, amikor már az összes maradandó fog előtört, és az állcsontok növekedése is befejeződött. A kezelés aktív fázisa után elengedhetetlen a retenciós fázis: ekkor az a cél, hogy a fogszabályozással elért eredmény hosszú távon megmaradjon, amihez retenciós készülék folyamatos, vagy időszakos viselése javasolt.

Nézzük meg milyen lehetőségek vannak

Rögzített készülékkel

A rögzített készülékek alkalmasak leginkább arra, hogy a felnőtt fogazat kisebb, vagy akár egészen komoly szabálytalanságait orvosolják.

A rögzített fogszabályozók három fontos alkotóelemből épülnek fel:
  1. Brackettek: a fogak felszínére erős kötőanyaggal rögzített apró “zárak”, amelyeknek mélyedéseiben fut végig az ívdrót. A brackettek az ív által kifejtett erőt a megfelelő irányba alakítják.
  2. Ívek: a brackettekben végigfutó hajlított drót, amelyet a kezelés során többször is cserélnek: kezdetben vékonyabb, rugalmasabb, a kezelés vége felé közelítve pedig egyre erősebb íveket használnak.
  3. Ligatúrák: a brackettek és a drótok egymáshoz kötését biztosítják. Leggyakrabban gumiligatúrákat alkalmaznak, amelyek apró, változatos színekben elérhető gumigyűrűk. Léteznek fém ligatúrák is.
Lágyabb erők

Az önligírozó rendszerek sajátossága, hogy a fenti felsorolás 3. pontját kiiktatják a rendszerből. Ezeknél a készülékeknél nincs szükség ligatúrákra, mert a brackettek beépített zárszerkezettel rendelkeznek. Az önligírozó rendszerek előnye, hogy lágyabb erőkkel dolgoznak hagyományos társaiknál, a fogszabályozás így kíméletesebbé, és gyorsabbá válik. Az Egressy Dental rendelőjében az In-Ovation önligírozó rendszerrel dolgoznak. 

Esztétikus lehetőség

Ha nem akar feltűnést kelteni fogszabályozójával, akkor sem kell aggódnia: a brackettek ugyanis elérhetők esztétikus kivitelben is. Ezek fogszínű kerámiából, vagy teljesen átlátszó zafírkristályból készülnek, ráadásul a fém ívek léteznek fehér színben, így az esztétikus rendszerek nagyon diszkrét, ízléses megjelenést biztosítanak viselőjüknek. A kerámia- és zafír fogszabályozók brakettjei nem színeződnek el, így nem kell kerülnie a kezelés során az erős árnyalatú ételeket, italokat sem.  

Kivehető fogszabályozók

Kisebb, főként esztétikai szabálytalanságok kezelésére tökéletes, komfortos és esztétikus megoldást kínálnak az úgynevezett alignerek. Nevezhetjük őket akár átlátszó fogszabályozóknak is, hiszen anyaguk tökéletesen átlátszó műanyag. A fogvédőhöz hasonlatos síneket eltávolíthatjuk fogmosáshoz és étkezéshez is.

A láthatatlan innováció - sínes fogszabályozás

A fogak szabályozásának leginnovatívabb eszközei a láthatatlan, kivehető sínes rendszerek, más szóval alignerek. A fogak mozgatását ekkor olyan sínek sorozatával érik el, amelyek megszólalásig hasonlítanak az otthoni fogfehérítéshez használt sínekre. Ráadásul a kezelés tervezési fázisában egy háromdimenziós animált ábra készül a fogainkról, így végigkövethetjük mozgásukat a kiindulási állapottól a kezelés befejezéséig.

Ha önnek fontos a jó megjelenés és a kényelem, érdemes az Egressy Dental rendelőjében elérhető Happy Smile rendszert használnia. Ez teljesen átlátszó fogszabályozó sínek sorozatát jelenti, amelyek a fogakról készült lenyomatok alapján készülnek el. A kezelés alatt mindig új sínpárt készítenek egészen addig, amíg a kívánt eredményt el nem érik. Bár egy mozdulattal könnyedén eltávolíthatók, viselésük napi minimum 22 órában javasolt, tehát csak az étkezésekhez és fogmosáshoz vegyük ki a síneket, ha a kívánt eredményt az előre tervezett időn belül el szeretnénk érni.

Ajánló
Ajánló
Stresszkezelés 0-99 éves korig

Stresszkezelés 0-99 éves korig

A stressz mindennapjaink része gyakorlatilag születésünktől kezdve, és életünk során folyton...

Hogyan előzzük meg a leggyakoribb sportsérüléseket?

Hogyan előzzük meg a leggyakoribb sportsérüléseket?

Itt a tavasz, sőt, közeleg a nyár, mi pedig kiszabadulunk a természetbe, és élvezzük a kültéri...

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egy-egy étkezési kilengés, alkalmi túlevés következtében égni...