Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-22

Most figyeljen befelé!

Most figyeljen befelé!

Az éves szűrővizsgálatokat érdemes még a hidegebb hónapokban megejteni - egyrészt így tiszta lappal kezdhetjük a tavaszi megújulást, másrészt van néhány teszt, amelyeknek kifejezetten ilyenkor a legcélszerűbb alávetni magunkat. Összegyűjtöttük párat, amelyekre lehet, hogy ön sem gondolt!

Elég a vitamin?

Ha télen rendszeresen étrend-kiegészítőkkel, vitaminokkal támogatja immunrendszerét, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért érdemes februárban vitaminszint-mérést csináltatni. A laborvizsgálattal kimutatható tételeket általában nem tartalmazza egy rutin vérvétel, ezeket külön kell kérni. Főleg D-vitamin szintünk lehet érdekes!
Mivel a magyar lakosság nagy többsége D-vitamin hiányban szenved (pedig ez a vitamin védekezőrendszerünk egyik fő mozgatórugója), ennek optimális értéke kulcsfontosságú. Ha valamilyen formában pótoltuk, most ellenőrizhetjük, mennyit ért az adott tabletta, és jövőre leválthatjuk, ha rosszul teljesített.

A nagy lakoma után

A tél legtöbbünk életében nem a salátaevés ideje – az évvégi ünnepek és farsangi fánkok viszont sajnos alaposan megterhelhetik szervezetünket, kiváltképp emésztőrendszerünket és anyagcserénket, főleg, ha már előtte is küzdöttünk egy kis túlsúllyal. Vércukorszintünket akkor is érdemes megméretni, ha kicsattanó formában vagyunk, ugyanis nem csak a magas, de a túl alacsony, vagy éppen erősen ingadozó értékek is problémát jelezhetnek. Ha pedig hastájéki elhízás, rossz vércukor- és vérnyomásértékek jelentkeznek, egy metabolikus szindróma szűrés is esedékes – ez a tünetegyüttes több, egymással összefüggésben lévő anyagcserezavart jelent, amely kezeletlenül súlyosabb betegségek kialakulásához vezethet, így mindenképp érdemes időben tetten érni.

Minden jel számít!

Az anyajegy- és melanomaszűrés fontosságáról rengeteget lehet hallani az utóbbi években, nem véletlenül. Időben felfedezve jó eséllyel kerülhető el a komolyabb baj. Az ideális időszak a vizsgálatra mindenképpen a tél, hiszen ilyenkor még nem jelennek meg rajtunk a nap hatására előbukkanó szeplők, így lényegesen gyorsabb a művelet. Ha pedig valamilyen gyanús dologra bukkanna az orvos, eltávolításuk is ilyenkor esedékes – még egy napsütéses szezont ne kockáztassunk, ráadásul a keletkező pici sebeket nem érheti napfény és víz. A szemészt is látogassuk meg, ugyanis kevesen tudják, de a szemet is érintheti ez a daganatos betegség.
Ne kopjon el!

A hideg és változékony időjárás miatt ízületeink kezdődő problémáit is nyakon csíphetjük télen – az apró gyulladások és kopásos eredetű panaszok általában jobban fájnak, így azt is észrevesszük, amit eddig esetleg nem. Például, ha túl sokat gépelünk, könnyen túlerőltethetjük az ujjainkat, de térdünk, csípőnk, gerincünk apró alkatrészei is jeleznek ilyenkor. Ha kattog, szúr, akadozik vagy fáj valamelyik ízületünk, érdemes most meglátogatni egy reumatológus szakorvost. Gyógytornával és mozgásterápiával sokat tehetünk a gondtalan nyári programokért.

Fű, fa, kutya, macska

Allergiatesztre sokan csak a tavaszi pollenszezon beindulásakor jutnak el, pedig sokkal jobb kilátásokkal kezdheti a jó időt az, aki még télen elvégezteti a vizsgálatot. A pollenek elleni védekezés – akár gyógyszeres, akár természetes módszerekről legyen szó – akkor a leghatékonyabb, ha időben kezdi az ember. A rovarcsípések okozta allergia kiderítése pedig szó szerint életet menthet – ha ért már bennünket a normálisnál nagyobb reakcióval járó csípés, akkor indokolt egy vérvizsgálat elvégzése, amellyel kideríthető, hogy egy következő atrocitás után számíthatunk-e súlyosabb tünetekre. Amennyiben veszélyeztetettek vagyunk, nagyon fontos tudomást szereznünk róla még a tavaszi bogaras időszak előtt.

Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártya elfogadóhelyek:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohelyek | Szolgáltatás | Egészség

Ajánló
Ajánló
Így válasszunk családorvost!

Így válasszunk családorvost!

Az orvos-beteg kapcsolat a bizalomra épül, és meghatározza a gyógyító munka sikerességét, a...

Kezeljük természetes módszerekkel a szúnyogcsípéseket!

Kezeljük természetes módszerekkel a szúnyogcsípéseket!

A jó idő több kellemes dolgot hoz magával, például sokkal több időt töltünk a szabadban, ezzel...

Mit tehetünk kánikulában a testünk túlhevülése ellen?

Mit tehetünk kánikulában a testünk túlhevülése ellen?

Manapság előfordul, hogy nyáron akár napokon, heteken át negyven fok körüli hőmérsékletet mérünk,...