Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-21

Mobiltelefon tűzön-vízen át

Mobiltelefon tűzön-vízen át

A telefonunk ma már a mindennapjaink elengedhetetlen része. Fiatalok és idősek kezében egyformán ott láthatjuk a nagy kijelzős okoskészülékeket. Az ilyen sokoldalú és nagy tudású telefonok gyakran igen drágák, ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy megóvjuk őket, hiszen úgy még sokáig élvezhetjük a mobilkommunikáció és szórakozás – filmnézés, olvasás, zenehallgatás – előnyeit.

Két nemzedékkel ezelőtt még a legtöbb tudományos-fantasztikus író is azt hitte, hogy a távoli jövő – vagyis a napjaink – embere egy szekrény méretű számítógép előtt ülve akar majd választ keresni az univerzum nagy kérdéseire. Kicsit később a képregényekben és a filmekben már feltűntek az első hordozható, például karórának álcázott „távbeszélők”. Gyerekkorunkban pedig nagy népszerűségnek örvendett a Zsebtévé adása, aminek hatására kicsik és nagyok arról ábrándoztak, hogy milyen jó volna egy ilyen parányi tévé. Akkoriban csak kevesen gondolták volna, hogy e három terület – a számítástechnika, a telefonálás és a tévézés – fejlődése egy ponton összeér, és így megszületik a ma annyira népszerű okostelefon, vagyis a mobilkommunikáció és a szórakozás legfontosabb eszköze.

Az új technológia berobbant az életünkbe, és a mindennapjaink ma már elképzelhetetlenek volnának okostelefonok, tabletek, laptopok, e-book-olvasók nélkül. Ezek a drága és sajnos eléggé érzékeny szerkezetek egyformán hasznosak lehetnek a munkavégzés, a tanulás, valamint a szabadidő hasznos eltöltése során is.
 
Régen minden más volt

A mobiltelefonok kezdetben kicsik voltak, kevés energiát igényeltek és mai szemmel nézve elképesztően strapabírónak bizonyultak. Ma már a gyűjtők versengenek a kilencvenes évek végének egy-egy „klasszikus” készülékéért.

Némelyik típus igazi városi legendává vált: meg sem kottyant neki, ha elejtették, ha ráömlött a forró kávé vagy éppen kint hagyták az esőben.

Bizonyára az ön ismeretségi körében is akad olyan, aki a nosztalgiától párás tekintettel meséli el, mennyire megrémült, amikor horgászás közben a sekély vízbe esett a telefonja, majd milyen csodálatos érzés volt, hogy a vízből gyorsan kimentett készülék fél óra napozás után újra gond nélkül működött.

Némelyik gyártó kifejezetten rájátszott arra, hogy az ő mobiljai mennyire elnyűhetetlenek. Indiában például tizenöt éve azzal hirdettek egy készüléket, hogy tulajdonosa – egy teherautó-sofőr – kerékcsere közben a lökhárítóra akasztja, ott felejti, majd csak akkor veszi észre, amikor sok ezer kilométert megtéve eljut a kontinensnyi méretű ország másik végébe. A mobilnak nem ártottak meg a földutak, a bivalycsapások, de az eső vagy a sár sem.

Az érem másik oldala viszont az, hogy ma már a legtöbben nem lennének elégedettek az ilyen régimódi készülékekkel. Sok közülük olyan kicsi volt, hogy egy átlagos kéznagyságú használó alig tudta megnyomni a kiálló kis műanyag gombokat.

A régi telefonokat egészen parányi kijelzővel szerelték fel, amelyeken sokszor csak egyetlen sornyi karakter fért el, képek megnézéséről, „emoji”-k küldéséről akkoriban még álmodni sem lehetett. Hosszú éveken át az volt a fejlődés iránya, hogy a szaküzletek egyre kisebb, csak hanghívásra és rövid – tényleg nagyon kurta – szöveges üzenetek küldésére alkalmas készülékekkel várják a vevőket.

Aztán a technika fejlődése mindent megváltoztatott. Színre léptek az első érintőképernyős készülékek, amelyek meghódították a mobilozók szívét. Onnantól pedig már nem volt visszaút. Csakhogy a nagy képernyők diadalútja új típusú kihívásokat vetett fel, amelyeket a felhasználók kényelme érdekében meg kellett oldani.
 
Törnek és megkarcolódnak

Hazánkban majdnem ugyanannyi okostelefon „él”, mint ahány honfitársunk. Van, akinek nem is egy mobilja van, és sokan a munkájuk miatt még tabletet vagy laptopot is használnak. Ma már a legtöbben tudatosan, jól felkészülve vesznek maguknak készüléket. Tisztában vannak azzal, hogy milyen kellemetlenségek fenyegethetik a néha bizony borsos árú eszközöket.

Gondot okozhat a beázás, ami miatt elveszíthetjük a jótállásunkat vagy az erős külső mechanikai hatás, például ütődés, ha véletlenül elejtjük a mobilt.

A legbosszantóbb, ám szerencsére viszonylag könnyen orvosolható bajok közé tartozik a képernyő összekoszolódása, megkarcolódása. Az ilyesmi azért kellemetlen, mert hiába működik egyébként hibátlanul a készülékünk, ha a kijelzője karcos, homályos vagy – ne adja az ég – repedt, akkor bizony nem nagyon láthatjuk a kapott üzenetet, kedvenc honlapunkat, alkalmazásunkat és rossz esetben még azt sem tudjuk leolvasni, hogy éppen ki hív minket. A képernyő éppen ezért gondoskodásra szorul, ám az ezzel járó beruházásunk már rövid távon is megtérül.
 
Fontos a szakszerűség

Ha a készülékünkhöz nem adtak eleve a vásárláskor valamilyen jó minőségű védőfóliát, akkor azt érdemes a lehető leghamarabb beszerezni. A fólia megoltalmazza okostelefonunkat, tabletünket, laptopunkat vagy az e-book-olvasónkat a karcolásoktól, a kosztól, a portól, a rácsöppenő víztől, a zsírosodástól.

Felhelyezését ajánlatos gyakorlott szakemberre bízni. Ő ugyanis tudja, miként lehet pontosan, por- és buborékmentesen felrakni. Léteznek fényes és matt kijelzővédő fóliák, de hasonló módon oltalmazhatjuk a készülék elő- és hátlapját is.

A jobb szakszervizekben és boltokban számos különféle műanyag és üvegből készült fólia között válogathatunk. A fényes fólia előnye, hogy alatta szebbnek tűnnek a képek, míg a matt előnyös tulajdonságai akkor érvényesülnek, ha szöveget olvasunk. Ilyen védőréteg esetén még az erős napsütés sem okozhat gondot. Mostanában mind többen választják az üvegfóliát. Ez erősebb és ellenállóbb a műanyagnál, ráadásul nem maradnak meg rajta annyira az ujjlenyomatok. A védőréteg nem befolyásolja a kijelző érzékenységét és tökéletesen átereszti a fényt. Legnagyobb előnye azonban mégiscsak az, hogy csökken a kijelző összetörésének, megrepedésének az esélye.

A fólia szakszerű felrakása során nagyon fontos a minőség-ellenőrzés. Egyetlen porszem sem maradhat a fólia alatt. A szakemberek egy különleges eszközzel fel tudják emelni a fóliát, hogy eltávolítsák alóla az apró, de kellemetlen szennyeződést. A fólia megfelelő, profi felhelyezése nem tart tovább negyedóránál. A megnövekedett védelem miatt viszont még sokáig biztonságosan és nyugodtan használhatjuk kedvenc készülékünket a városban, de a szabadidőnkben, például csónakázás vagy túrázás közben is.

Nézze meg az APPsolute szervíz és szaküzlet időszakos kedvezményeit is!

Ajánló
Ajánló
Mi történik az űrszeméttel?

Mi történik az űrszeméttel?

Az elmúlt 70 év során rengeteg űrhajó és rakéta járt a világűrben. Hónapról-hónapra nőtt a...

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Az ember már nagyon régóta álmodik arról, hogy lerázza magáról az idő bilincseit....

Az utasszállító repülők forradalma

Az utasszállító repülők forradalma

A közeli jövőben érdekes, előremutató, ám kezdetben csupán viszonylag kevés embert érintő...