Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-07-17

Mezítláb a nyugalomért

Mezítláb a nyugalomért

A mezítlábas gyaloglás meglepően sok jótékony hatással bír. Az earthingnek azaz „földelésnek” nevezett technika gyulladáscsökkentő, izomerősítő hatású, és emellett az oxidatív stresszt is csökkenti a sejtekben. Le hát a cipővel! Tegye meg az első lépést az egészségéért – mezítláb!


Kapcsolatban a talajjal

Bizonyos kutatások szerint, ha a bőrünkkel a talajt érintjük, az egészségjavító hatású, ugyanis a bolygónknak saját természetes elektrontöltése van. Ezek a talajból érkező szabad elektronok a bőrön keresztül a testbe jutva természetes antioxidánsként funkcionálnak, ezáltal gyulladáscsökkentő hatásúak, illetve kiegyensúlyozzák a kortizolszintet, így csökken a stressz, és javul az alvásunk minősége is. 

A földből szabaduló elektronok ízületi fájdalmak ellen is hatékonyak lehetnek, emiatt szoktak bambuszrostokat tartalmazó matracot ajánlani azoknak, akik ilyen problémákkal küszködnek. 
Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy a „földelés”, azaz a mezítlábas séta megváltoztatja az agy elektromos aktivitását: az agy szenzoros érzékelése fokozódik, éberebbek és energikusabbak leszünk. A mezítlábas séta fokozza a vérkeringést is, így a szív- és érrendszerre is jótékonyan hat. 


Ingyenes talpmasszázs

 
Az apró kavicsok, fűcsomók és a talaj egyenetlenségei lágyan masszírozzák a talpat. A talpon lévő energetikai, akupresszúrás pontok egy-egy szervvel állnak bioelektromos összeköttetésben. Ezek a meridiánok. A mezítlábas séta tehát olyan, mint egy általános talpmasszázs, amely fokozza a belső szervek működését, vérkeringését és így azok immunitását is. 

Ha viszont profira bízná a talpmasszázst, ezeken a Hegyvidék kárty elfogadóhelyeken még kedvezményt is kaphat a masszázs árából:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohelyek/ MASSZÁZS
 
Tippek nem csak kezdőknek

Masszírozza át a talpát!

Mielőtt rendszeres mezítlábas gyaloglásba kezd, masszírozza át a talpát. Ettől felélednek az idegek a talpban. Érintse meg lábfejét és lábujjait is. Mozgassa át keze segítségével a lábát, figyelje meg, milyen rugalmas is a lábfej.

Ne próbáljon túl sokat egyszerre!
 
Napi 10 percnyi mezítlábas séta hatékonyabb, mint egy óra cipő nélküli gyaloglás egyszer egy héten. Az agynak szüksége van időre, míg átáll a kényelmes cipőviselésből az érzékeket, izmokat és egyensúlyérzéket jobban igénybe vevő mezítlábas sétára. Eleinte ne próbálja tudatosan átállítani a talpát a mezítlábazásra, mindez magától megtörténik majd, ha rendszeresen gyakorol.

Találja meg az egyensúlyát!
 
Figyelje meg, hol összpontosul a testsúlya, ha cipő nélkül áll a talajon. Hol van a testsúlya, amikor egyenetlen (például kavicsos) talajon áll? Tudatosítsa, hogyan változik a gerince és teste egyensúlya minden egyes lépéssel: a kislábujjtól a hüvelykujjig, a lábujjaktól a sarkokig.

Ne féljen, ha a sarkán landol először!
 
Bár a mezítlábas futásnál nem ajánlott a sarkokon landolni, a gyaloglás más. A helyes technika elsajátítása érdekében eleinte lépdeljen rövidebbeket, így az ízületeit is kíméli. Először tegye le a lábát, és csak azután helyezze rá a testsúlyát. Figyeljen arra is, hogy a hasizmok és a fenék izmai is megfeszüljenek. Aki lassan jár, tovább ér! Ne siesse el a tempót.


Legyen mezítlábas turista!

Európában közel 100 cipőmentes park létezik már, különbözően kikövezett utakkal: fű, sár, homok, fa, víz és kavics – mind más élményt nyújt, és gyalogolni is másként kell rajtuk. Itthon, a tabajdi Mezítlábas Parkban például 21 féle járófelületen próbálgathatjuk a talp érzékeléseit (mezitlabaspark.hu).

Turistaként a nyári vakáció alatt sem csak a tengerparton lehet mezítláb sétálni. Ha városlátogatóban vagyunk, akkor is nyugodtan lehúzhatjuk a cipőnket pár percre, hogy érezzük, milyen a folyóparton, macskakövön vagy egy szép parkban sétálni. Hosszabb útvonalaknak viszont jobb, ha újra cipőben vágunk neki.

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti összejövetelen,...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a szabadidő....

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált és...