Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-10

A réteges öltözködés fortélyai

A réteges öltözködés fortélyai

Anyáról lányra száll a népi bölcsesség, amely szerint nyálkás, hideg időben fontos a réteges öltözködés. Aki ugyanis nem elég körültekintően öltözik fel, a meghűlést kockáztatja!

A legfontosabb szabály, hogy elkerüljük az alul-, és a túlöltözöttséget. Túlmelegedés esetén ugyanis beleizzadunk a ruhánkba, emiatt a testünk hűteni kezdi magát, ami végül megfázáshoz vezet. Ám akkor sem járunk jól, ha kevésbé öltözünk fel, hiszen így eleve fázhatunk, amit szervezetünk szintén megpróbál kompenzálni. Célszerű tehát rétegesen öltözködni, ami nem egy vastag, hanem több réteg vékonyabb ruha viselését jelenti. Ezzel biztosítani tudjuk állandóan a kellemes hőérzetet, függetlenül a napi hőmérséklet ingadozásától.

Csak praktikusan és változatosan  

Amennyiben ezt tartja szem előtt – márpedig a munkába járás kötelez is erre-, talán az a leglényegesebb, hogy deréktól felfelé olyan ruhadarabokat viseljen, melyek egyenként is megállják a helyüket, ha meleg helyre érve valamit le kell vennie a holmikból. Szintén érdemes odafigyelni arra, hogy milyen anyagú ruhákat hord. A legjobb választás e téren a laza szövésű pamut, kötött és horgolt kelme lehet, hiszen a műszálas anyagokénál jobban megtartja a levegőt a szálai között.  

Szárazon a legjobb
Hasonlóan fontos az alsó ruházat gondos megválasztása is télvíz idején. A csapadékos időjárás miatt az is számít, hogy a bőrünkkel közvetlenül érintkező ruhadarab jó nedvszívó képességű legyen, így biztosítva, hogy bőrünk száraz maradjon. Ezért választáskor részesítse előnyben a meleg, száraz, vízálló lábbelik mellett a pamutból készült zoknikat, amelyekből akár kettőt is húzhat a csizmájába, garantálva ezzel lába melegségét. Azonban a pótzoknit se felejtse el a táskájában elrejteni! S bár a nők többsége a csinos alsóneműt részesíti előnyben, ezzel nem feltétlenül jár jól. Érdemes legalább az igazán hűvös napokon lecserélni a csábos csipkéset a régi, jól bevált pamutra, ami melegen tartja a vesét, és megelőzi a megfázást.

Minden középen dől el

Mivel a középső réteg segít megőrizni a meleget, ezért érdemes körültekintően megválogatnia ezeket a ruhadarabokat is. Vásároljon könnyű, de hőtartó polár anyagú holmikat, amelyekből akár kettőt is magára vehet az igazán hideg napokon. Persze a meghűléstől leginkább egy jól megválasztott télikabát tudja megóvni. Lehetőleg olyan darabot vegyen, amely távol tartja a nyirkos hideget, ám a felesleges hőt kiengedi.

Az ördög a részletekben rejlik

A téli öltözködéskor talán fölöslegesnek tűnnek egyes kiegészítők, ám korántsincs így. A hideg elleni védelem fontos eleme a sapka, a sál és a kesztyű is!  Míg a sapka a hidegtől vagy az ónos esőtől, hótól óvja fejbőrünket, addig a sál egyenesen multifunkcionális! Segítségével nemcsak a nyakát védheti meg, de kézre, vállra tekerve annak is védelmet biztosít, ahogy segíthet megóvni orrát és száját is. Sőt a vírusok, baktériumok ellen is hatékony védelmet nyújthat, ha pedig trendi darabot választ, akkor kiválóan öltöztet is. Nem kevésbé fontos a szerepe a kesztyűnek. A hidegben ugyanis a végtagok hűlnek ki leghamarabb, ezért a kesztyű a téli öltözködés alapdarabja. Aki nagyon fázós, annak javallott dupla kesztyűt viselni a zord napokon.

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti összejövetelen,...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a szabadidő....

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált és...