Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-12

Lécre fel!

Lécre fel!

Már hó sem kell hozzá feltétlenül, hogy elsajátítsuk a síelés alapjait – a kerületben is számos lehetőség van erre, a megszerezett stabil kezdő tudással pedig akár már a jövő év elején nekivághatunk a hegyeknek! 

Azok számára, akinek még sosem volt a lábán síléc, nem is kérdés, hogy érdemes tudatosan felkészülni az első szezonra, de azoknak, akik rendszeresen hódolnak a havas sportok örömeinek, szintén kötelező program kellene, hogy legyen. 

Mindennek az alapja

A sérüléseket mindenki szeretné elkerülni, ennek érdekében mégis kevesen hajlandók tenni, pedig néhány hét alapozás után sokkal nagyobb eséllyel előzhetjük meg a speciális mozgásból eredő fájdalmakat. A térd és a csípő ízületeit, valamint a láb izmait fokozottan veszi igénybe a síelés, snowboardozás, nem beszélve arról, hogy egy három-négynapos kiruccanás alatt általában a szokásos napi mozgásmennyiségünk sokszorosát végezzük, ami már önmagában is megterhelő. A decembert ezért a karácsonyi készülődés mellett érdemes a síelésre való felkészülésre is szánni – iktassunk be hetente egy-két kültéri mozgásprogramot, gyors sétát, kocogást, így nemcsak ízületeinket melegíthetjük be, de a hideghez is hozzászoktathatjuk szervezetünket. 

Gyakoroljunk rá!

Végezzünk naponta kitöréseket is, ez az egyik legjobb alapozó gyakorlat, persze, csak ha helyesen csináljuk: figyeljünk rá, hogy elől lévő térdünk soha ne menjen a bokánk elé, a mozgást lefelé, és ne előrefelé végezzük! 

Edzőteremben a combizmok és a farizmok erősítésére a combfeszítő gépet érdemes megcélozni, és 3 sorozatot végezni 20 ismétlésszámmal mind lábhajlításnál, mind lábfeszítésnél. A hasizmok erősítésére a ferde haspadon végzett felülések megfelelőek. 3 sorozat 20 ismétléssel a sima hasprésből, valamint a felülés forgással a ferde hasizmokat erősíti egy 4-szer 20 sorozattal mindkét oldalra. Majd a hátizmok és karok karbantartására az evezőgép a megfelelő segítség, ismét 3 sorozatot érdemes végrehajtani, az ismétlésszám pedig 20 legyen. 
 
Technikát a síoktatótól

A legjobb persze az, ha a felkészülés során szakemberek segítségét vesszük igénybe! A Normafánál például már ősztől rendszeresen tartanak sí- és sífutó alapozó edzéseket, amikor még tét, azaz léc nélkül sajátíthatjuk el a megfelelő mozgást, vagy éppen javíthatjuk ki a rosszul berögzülteket amellett, hogy közben remek társaság vesz körül bennünket. A gyerekeket is vigyük magunkkal, ne mi tanítgassuk őket a pályán – a kicsiket teljesen más módszerekkel oktatják, és ha már pici korukban ellesik a biztonságos mozgást, biztosan sikerélményük lesz a hegyekben. 
Információ: http://sifutas.hu/

Műanyagon is érdemes!

A „szárazedzések” mellett pedig mindenképpen érdemes néhányszor műanyag pályára is ellátogatni! Ilyen korszerű, műfüvesnek látszó, de annál keményebb burkolatú dombocskákat, és a hozzá tartozó síiskolát szerencsére már sok helyen találunk Budapesten is. Elsőre nem gondolnánk, de a zöld műanyag felület tökéletesen imitálja a havas állapotokat, ráadásul lankásabb, meredekebb területeinek köszönhetően minden eshetőségre felkészülhetünk. Teljesen kezdők körülbelül tíz műanyagpályás óra után már élvezhető módon síelhetnek élesben is az egyszerűbb kék pályákon, ráadásul begyakorolhatják az ijesztőnek tűnő csákányos felvonó használatát, ahogyan arra is megtanítják őket az oktatók, hogy bármilyen körülmények között meg tudjanak állni a hóban. 

Információ: http://www.fogarasisiiskola.hu/muanyagpalyas-oktatas

Felszerelést mindenhol helyben lehet kölcsönözni, így csak egy kis bátorságra van szükségünk a kezdéshez. Kicsit gyakorlottabbaknak is célszerű ellátogatni oktatóhoz, mert rengeteget tudnak csiszolni a berögzült, esetleg hibás technikán, amivel szintén sokat teszünk a baleset- és sérülésmentes kalandokért.

Ha mégis a saját felszerelésünket vinnénk magunkkal, akkor érdemes megnézni az alábbi Hegyvidék kártya partnerünk ajánlatát:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/thulebox-thule-centrum-tetocsomagtartok/

Ajánló
Ajánló
A legjobb szilveszter közel s távol

A legjobb szilveszter közel s távol

Legtöbbünk számára a szilveszter a bulizásról szól, vagy otthon egy kisebb baráti összejövetelen,...

Egy nap legyen csak az öné!

Egy nap legyen csak az öné!

Fontos, hogy megtanuljunk magunknak is megajándékozni, és sokszor a legnagyobb luxus a szabadidő....

Szaunázz, mint a finnek

Szaunázz, mint a finnek

Ahogy beköszönt a hideg idő, testünk melegségre vágyik. A finn szaunakultúra jól bevált és...