Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-06-28

A táncok világa – örök kedvenceink

A táncok világa – örök kedvenceink

Fiatalok és idősebbek egyaránt szeretnek táncolni. Kerületünkben számos lehetőség nyílik mindazok számára, akik ilyen kulturált, de mégis sportos módon, jó társaságban akarják eltölteni a szabadidejüket.


A tánc majdnem egyidős az emberi kultúrával. Valószínűleg már az ősi idők emberei is átadták magukat a muzsika ritmusának. A barlangrajzokon láthatunk olyan képeket, amelyek táncoló embereket ábrázolnak. A táncolás mind a mai napig népszerű szórakozási forma.
 
Nézzük meg kicsit közelebbről a legnépszerűbb táncokat:
 
Az elegáns bécsi keringő

Mind a mai napig változatlanul tart a bécsi keringő diadalútja. Egyetlen elegáns bált, vagy éppen iskolai szalagavató ünnepséget sem lehetne elképzelni e gyönyörű tánc nélkül. A legrégebbi hagyományos társastáncok közé tartozik. A kialakulása az 1500-as évekre vezethető vissza. Hála a Strauss család nagyszerű zeneszerzőinek, gyorsan népszerű lett Közép-Európában. Míg ma elsősorban elegáns báltermekben táncolják, a 19. században az egyszerű emberek kedvelt tánca volt. Meglepő, de valamikor buja és erkölcstelen mozgásformának tartották. Poroszországban ugyanúgy betiltották, mint az osztrák fővárosban.

Érdekes, hogy kezdetben még nem hívták „bécsi” keringőnek. A 20. század elején egyszerűen csak Walzernek hívták, ám 1920 táján megjelent az angolkeringő, és ekkor Közép-Európában szükségesnek látták megkülönböztetni egymástól a két különböző táncformát. Szélesebb körben a harmincas években terjedt el. Népszerűvé válásában komoly érdem jutott az osztrák-magyar hadsereg egykori tisztjének, Karl von Mirkowitsch tánctanárnak. Paul Kreps nürnbergi tánctanár pedig abban játszott nagyon fontos szerepet, hogy a bécsi keringő ma ennyire népszerű. Neki köszönhetjük, hogy 1951-ben hivatalosan is bekerült a versenytáncok közé.

A bécsi keringő lenyűgöző melódiájának nehéz ellenállni. Mivel pedig színvonalas eseményekhez, szemkápráztató ünnepségekhez, gyertyafényben úszó fogadásokhoz kapcsolódik, lépéseit örömmel tanulják meg mindazok, akik szeretnének egy kis fényt vinni az életükbe.
 
Az érzéki tangó
 
E tánc diadalútja Dél-Amerikában kezdődött. Ma már az egész világon elterjedt, mint társastánc és zenei stílus. Valószínűleg Argentínában és a szomszédos Uruguayban táncoltak először a tangó ritmusára. A 19. század vége felé hegedűn, gitáron és fuvolán játszották a zenészek. Lehetséges, hogy a kubai eredetű habanera ugyanúgy hozzájárult a kialakulásához, mint az argentin milonga és a fekete rabszolgák zenéje, a candombe. A 20. század elején terjedt el a jellegzetes tangóharmonika, vagyis a bandoneon. A táncot sok helyen tiltották, és kezdetben lenézték, mivel először a züllött külvárosi negyedekben vált népszerűvé. A legrégibb tangók szövegei mai szemmel nézve igen csak merészek. Gyakran találni bennük vaskos, teljesen egyértelmű erotikus kiszólásokat és utalásokat is. Napjainkban persze már rég nem csak a külvárosok züllött lakói kedvelik. Az argentin tangó a legdivatosabb versenytáncok közé tartozik. A versenyeken második standard-táncként szerepel. Az teszi különlegessé, hogy nagy teret enged az improvizációnak, így mindenki a saját érzelmeinek megfelelően járhatja. Az egyik legérzékibb, erotikusan túlfűtött táncnak tartják.
 
Csípős és étvágygerjesztő: a salsa
 
Nagyon kevés olyan táncot ismerünk, amelyiknek a neve a főzéssel áll kapcsolatban. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő salsa ezek közé tartozik. E szóval eredetileg egy fűszeres szószt jelöltek. Később ugyanezt az elnevezést használták a salsa zenére, ma pedig már mindenki elsősorban a táncot érti alatta.

A különleges, pezsgő ritmusú tánc Kubában alakult ki. Hamarosan népszerű társasági tánc lett belőle. A múlt század ötvenes, hatvanas éveiben az USA számos nagyvárosában jöttek létre latin táncklubok. Ezekben már profi táncosok és koreográfusok tanították meg a legdivatosabb mozgásformákra az érdeklődőket. A salsa zenére eleinte mambót táncoltak, majd hamarosan kialakultak a különféle irányzatok és stílusok. Különös, de a kubai salsa egyik fellegvára napjainkban nem a szigetországban, hanem Floridában található. A tánc Puerto Ricóban, de Kolumbiában, New Yorkban és Los Angelesben is rengeteg követőre talált.

Hazánkban az itt élő kubaiak terjesztették el. 1999-ben került megrendezésre az első Salsa Viva Táncverseny, és ettől kezdve nálunk is töretlen népszerűségnek örvend ez a lendületes, ritmusos, de ugyanakkor játékos táncforma.
 
Táncolni jó dolog, és szerencsére a Hegyvidéken nem kell messzire menni annak, aki szeretné magát átadni e csodálatos mozgásformának. Egy korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy közvetlen lakókörnyezetünkben a különféle kulturális intézmények, például MOM Kulturális Központ, a Barabás Villa, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vagy a Jókai Klub milyen táncolási lehetőségekkel várják az érdeklődőket. Mindezek mellett a XII. kerületi Sportegyesületnek is megvan a maga táncszakosztálya.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...