Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-05-02

Tavasz van, gyönyörű! - májusi programajánló

Tavasz van, gyönyörű! - májusi programajánló

Végre beköszöntött az igazi, hamisítatlan tavasz, sőt vannak napok, amikor már szinte nyárias a meleg. E havi összeállításunkban is csokorba gyűjtöttük olvasóink számára a különféle helyi intézményekben tartott előadásokat, programokat, koncerteket. 

MOM Kulturális Központ

A rendkívül színvonalas előző havi programsorozat után újabb nívós a rendezvények részesei lehetünk a népszerű kerületi intézményben. Május 1-jén nyit és az egész hónapban látogatható Lutz Dóra fotókiállítása. A tehetséges, fiatal fotóművész remekül szerepelt a Budapesti Fotó Fesztiválon, és részt vett az idei Photometria International Photofestival - on is. A művész 1981-ben született Pécsett. Elvégezte a külkereskedelmi főiskolát, majd útra kelt, hogy bejárja és megismerje a nagyvilágot. Nem csupán a fényképezés szenvedélyének hódol, de tanár is, és az írás sem áll távol tőle. A Mindenki Játszótere kiállítás Andalúzia szunnyadó csodáit és az izlandiak zord, de a hagyományokhoz száz szálon kötődő életét mutatta be.

Másnap Óvári Árpád tart előadást, aki most arra invitálja a hallgatóságot, hogy képzeletben kísérje el az ókori Görögországba. A múltba mélyedve egy pillanatra akár a távoli jövő titkai is feltárulhatnak előttünk, mivel az előadás színhelye a legendás jóshely, Delphoi.

9-én Széchenyi Ágnes irodalomtörténész és Bellák Gábor művészettörténész mutat be nagyszerű művészeket. A Polgárok és kispolgárok, a művészet, mint civil pálya című párbeszédes előadáson zsenikkel, tudósokkal és rokonszenves bohémekkel találkozhatunk. Az izgalmas történeteket rengeteg kép teszi még látványosabbá.

10-én a Játékszín ismét bemutatja Jean Poiret óriási sikerrel játszott színdarabját, a Kellemes húsvéti ünnepeket! című komédiát. A szereplők között régi kedvenceinket, többek között Szabó Győzőt, Bata Évát, Grisnik Petrát és Kerekes Józsefet láthatjuk.
 
Zene mindenkinek

2-án a francia Electro Deluxe együttes lép fel a MOM kultban. A No Jazz formáció muzsikájában különféle stílusok keverednek rendkívül érdekes módon. Zenéjükre a fergeteges energia és a sokszínűség jellemző.
Másnap a Sárik Péter Trió koncertjén meghallgathatjuk a BTA Szimfonikusok vonós zenekarának játékát. Budapesten most először hangzik fel ez a különleges zene. Nem mindennapi élmény lesz meghallgatni a vonószenekarral kibővített jazzesített Beethoven-műveket. A Sárik Péter Trió napjainkban a magyar jazz élvonalának egyik legnépszerűbb együttese.

8-án a Get Closer koncertsorozat keretében a kubai Roberto Fonseca trio mutatkozik be a közönségnek. A havannai zenész családból származó muzsikus 15 éves korában robbant be a nagyvilág zenei életébe a Nemzetközi Jazz Plaza Fesztiválon. A triójával most először lép fel hazánkban.
 
18-án a 40 éves Kalyi Jag Együttes tart jubileumi gálakoncertet. 1978-ban Varga Gusztáv
hívta életre ezt a zenei különlegességet, melyet ma már a világzene klasszikusai között tartanak számon. Másnap Rácz Gergő lép színpadra. A Rajzold meg! koncerten olyan ismert számokat hallgathatunk meg, mint a Csak állj mellém! és Bolondod voltam.

24-én Get Closer részekén egy elképesztően tehetséges guatemalai származású multi-instrumentalista szerzőt és énekest, Gaby Morenót üdvözölhetünk a Hegyvidéken. Másnap a népzenerajongók örülhetnek, mert ekkor következik a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű című előadása. 29-én pedig Emilio Aversano, olasz zongoravirtuóz lép fel. Az Egy fantázia album lapjai című koncert sztárvendége Korcsolán Orsolya hegedűművész.
 
Várkert Bazár

A népszerű Duna - parti központban májusban is megtekinthetünk három látványos kiállítást. Érdemes időt szakítani a Csernus Tibor emlékműteremre, az Új világ született kiállításra, Környey Alice csodálatos gyűjteményét pedig a Testőrpalotában nézhetjük meg. A Mesében, muzsikában rejtezve – múltunk a mában megtekintéséhez előzetes regisztrációra van szükség a mesejatszo@gmail.com címen, vagy a +36305718340-es telefonszámon. A kiállításhoz játékos ismeretterjesztő programok is kapcsolódnak.

A hónap végéig ugyancsak a Testőrpalotában látogatható a Párizsi szalon - Budapest kiállítás, melyet részletesebben az előző havi programajánló cikkünkben mutattunk be.

2-án kincseskamrák és titkos múzeumok ajtaja tárul fel egy kilencvenperces olasz ismeretterjesztő filmben. Az izgalmas összeállítás olyan angol, francia, olasz és osztrák magángyűjteményeket mutat be, melyeket eddig nem tekinthetett meg kívülálló. Az összegyűjtött kincseket művészettörténészek, múzeumi szakemberek és egyetemi professzorok mutatják be.

4-én a Rendezvényteremben lép fel a Koreai Nemzeti Kortárs Táncegyüttes. A Kavalkád című előadásuk a gyorsaságot, az erőt, a rugalmasságot és a pontosságot ötvözi különleges harmóniával.

6-án a Rendezvényteremben Hámori Gabriella színésznő tolmácsolásában elevenednek meg Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóbejegyzései. Az igazi irodalmi csemegének számító darabot Sebes Tamás rendezi.  A Fischer Iván saját produkcióját, a Lakásszínházat először három évvel ezelőtt, télen állították színpadra. Az eltelt idő során számos fesztiválon és játszóhelyen több, mint 50 teltházas előadáson tapsolhatták meg a nézők.

19-én a tragikus sorsú, magyar színésznőre, Fedák Sárira emlékezünk. A lenyűgöző személyiségű művésznőt - a nagy elődjéhez hasonlóan beregszászi születésű - Szűcs Nelli idézi meg nagy empátiával és érzékenységgel a színpadra.

Május 31-én Bart István író, szerkesztő, műfordító várja a történelmi rejtélyek rajongóit a Testőrpalotába. A téma nagyon izgalmas. Mi történt volna a történelmi Magyarországgal, ha Ferenc József helyére a tragikus sorsú Rudolf trónörökös ült volna a trónra, a huszadik század hajnalán?

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...