Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-06-01

Koncertek, filmek és kiállítások - júniusi kulturális programok

Koncertek, filmek és kiállítások - júniusi kulturális programok

Kerületünk kulturális intézményei a nyár első hónapjában is izgalmas kínálattal várják a művészetek, a műveltség és a színvonalas szórakozás híveit. Akkor sem kell aggódni, ha esetleg rossz az idő, mert a Hegyvidéken júniusban is válogathatunk a színház- és koncerttermek jobbnál jobb programjai között. 

Kulturális körsétánkat kezdjük a Csörsz utcában. A MOM Kulturális Központ műsorkínálatában mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Kedélyes egyenruhás urakkal találkozhatunk a Klassz.lépcsőn, amelynek megvan a maga páratlan légköre. Itt ugyanis, a Gesztenyés kert hangulatos közelségében, kényelmes párnákon ücsörögve hallgathatjuk a változatos muzsikát. Válogathatunk a klasszikus fúvós muzsika legszebb darabjai, de a jazz és ismert könnyűzenei slágerek között. A szabadtéri koncert színpadán a Készenléti Rendőrség Fúvószenekara szórakoztatja a közönséget június 3-án.
 
Ha valaki nem csupán hallgatni akarja a zenét, de táncra is perdülne, azt szeretettel várják a Nosztalgia társastáncon. Először nyugdíjas, amatőr táncosok mutatnak be latin és standard táncokat, majd swing és rock’n’roll következik, végül a programra az össztánc teszi fel a koronát.

Ugyancsak 3-án invitálja műfajokon átívelő zenei utazásra a muzsika barátait a Hot Jazz Band. A Tiszta Amerika előadása felidézi a múltszázad húszas éveit, a jazz forradalmát az USA-ban. Ónodi Eszter és Pokorny Lia színésznő mellett, Behumi Dóri jazz énekesnő segít feleleveníteni a népszerű Valami Amerika című film legizgalmasabb dalait.
 
Meditáció és koncertek

4-én a könnyűzene egyik legnagyobb sztárjának állítanak emléket a színházteremben. A Csillag született előadás és koncert bemutatja Elvis Aaron Presley életét és páratlan munkásságát. Fellép többek között Gájer Bálint, Ivan, Nógrádi Gergely, valamint a Mongooz and the Magnet zenekar is. A nagyszerű énekes életének titkaiba Bíró Eszter avat be minket.

5-én azokat várják nagy szeretettel, akiknek nem elég a puszta létezés, de a lehető legtöbbet akarják kihozni az életükből. Kailash A. Beyer a meditációról tart előadást. Megtudhatjuk tőle, hogy miért fontos az életünkben a boldogság, a béke, az öröm és a szeretet. A hasznos meditációs gyakorlatok segítenek megérteni ezeket az értékeket, ami által nemcsak mi léphetünk fel egy magasabb szintre, de jobb hellyé is tehetjük vele az egész világot. 
 
Két nappal később folytatódik a nagyszerű Get Closer koncertek sorozata. A múlt század hatvanas éveiben született, és még ma is muzsikál a híres amerikai The Art Ensemble of Chicago. Minden idők egyik legnagyobb hatású, a jazzt, az európai kortársirányzatokat és Afrika ősi zenéjét ötvöző zenekarának művészei meglepően sajátos, kreatív zenei univerzumot hoztak létre. 
A MOM Kulturális Központban június 7-én a Zurgó Dió gyermektáncházzal kezdődnek az óvodásoknak és iskolásoknak tartott nyári programok, 8-án pedig a Zeneakadémia doktorandusz hallgatói adnak koncertet.

Június 8. és 10. között kerül sor a hagyományosan népszerű Hegyvidéki Napok hétvégi fesztiválra a Gesztenyés kertben és a MOMkultban. A család minden tagját változatos programok és koncertek várják, ezenfelül pedig fókuszba kerül az egészség és a sport is. A fesztivál programjairól egy önálló cikkben számolunk be.

13-án beülhetünk a Night Coffee Trió latin hangulatú klubkoncertjére. Két nappal később Németh Gábor, a világszerte ismert dobos Projectje következik. 15-én a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara egy „táncos kalanddal” kedveskedik a közönségnek. Az „Apám ablakából az ég” című előadás megmutatja, miért fontos elődeink nyomában járni.

20-án beléphetünk a Holdfény Mulató ablakán, és részesei lehetünk egy igazi különlegességnek, vagyis egy fergeteges Group’n’Swing dalokkal teli musical koncertnek.
21-én amerikai vendégünk, a Three Rivers Young People Orchestra lép fel. Velük együtt érkezik a Greater Twin Citys ifjúsági szimfonikus zenekar. Többek között Strauss, Bernstein és Dvorak műveket adnak elő.

Igazi csemege a klasszikus zene kedvelőinek a 24-ei Nemzetközi Karmester Mesterkurzus záró gálakoncertje, amelynek június 25-én 19 órakor a budapesti MOM Kulturális Központ ad helyet. A koncerten a Masterclass kiemelkedő résztvevői vezénylik a Szolnoki Szimfonikusokat, az est folyamán pedig a zenetörténet legkiválóbb komponistáinak remekművei csendülnek fel a kurzus hallgatóinak vezényletével.
27-én a Get Closer koncertsorozat keretében Son Del Nene népszerűsíti a kubai zenét.
 
 

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont

A Zugligeti úti izgalmas helyszínen nem csupán zene és mesés, erdei nyugalom fogadja a muzsika rajongóit, de egy egészen páratlan összeállítás is. Ne lepődjünk meg, ha egyszer csak a Depeche Mode vagy éppen Lady Gaga legismertebb számai zendülnek fel a Hoppart Klub Singing in the Train című a capella koncertjén.

10-én Rómeó és Júlia csodálatos szerelmének történetét elevenítik fel a Kaposvári Egyetem ötödéves színművész hallgatói. Rendező ifj. Vidnyánszky Attila. Az ifjú tehetségek közös gondolkodásra hívnak minket, hogy megértsük a gyűlölet és a szerelem lényegét. 
 
Hegyvidéki Kulturális Szalon

A népszerű intézmény júniusi kínálatában ismét rábukkantunk néhány igazi csemegére. Mozart csodálatos dallamai ezen a nyáron is segítenek elfeledkezni a hőségről. 4-én Mihalekné Kádár Magdolna várja a klasszikus zene szerelmeseit, hogy bemutassa nekik a nagyszerű német zeneszerző munkásságát. A Derűs percek Dolnával nem csupán zenetörténeti előadás, de lehetőséget nyújt a daltanulásra is. Az összejövetelt Iván Ildikó operaénekes közreműködése teszi felejthetetlenné.

Ugyanezen a napon nyílik meg Albert Judit festőművész kiállítása. Érdemes megnézni e tehetséges művész magával ragadó, elgondolkodtató alkotásait. Az Úton virágokkal kiállítás segít abban, hogy kimozduljunk a hétköznapjaink világából. A rendezvényt Sebestyén Mária költő nyitja meg. 

Június 7-én folytatódik a színházi világ titkait fellebbentő népszerű előadássorozat Raksányi Gellért, a Nemzet Színésze előadásában. Thália rajongói remekül fognak szórakozni. Közreműködik Szebényi Ágnes színháztörténész, múzeumpedagógus. Nyáron nagyon sokan indulnak hosszú utazásra. Kedvelt úti cél az egzotikus Spanyolország, a bikaviadalok hazája. Nagy Katalin, a Hegyvidéki Kíváncsiskodók Klubjának vezetője arra a kérdésre keres választ, hogy ez a látványosság valójában minek tekinthető: véres szörnyűségnek, állatkínzásnak, vagy pedig egy sajátos művészeti kifejezésmódnak?

Görögország is a kedvelt úti célok közé tartozik, ide nemcsak a napozni vágyók zarándokolnak el, hanem azok is, akik kedvelik a klasszikus kultúrát. 18-án a nagyszerű hellén szobrász, Pheidiasz munkásságát és legcsodálatosabb alkotását, az olimpiai Zeusz-szobrot mutatja be Konta Fanni, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium volt tanára.
 
Várkert Bazár

A nyáron csábító elsétálni a Duna-partra, hogy a kellemesen hűvös szelet élvezve megnézzük valamelyik állandó kiállítást, például az Új világ születettet, a Csernus Tibor emlékműtermet, vagy éppen a Mesében, muzsikában rejtezve páratlan gyűjteményét. Itt is remek programok közül válogathatunk.

2-án benézhetünk a Kogart Kortárs Gyűjteményébe, vagy a fiatalabb alkotói nemzedékre összpontosító v4 Art Connects kiállításra. 8-án kerül sor a Budapest a capella fesztiválra, és a jógázókat is várják a Várkertben. Az idegenvezetés során Magyarország szerelmeséről, Erzsébet királynéról tudhatunk meg többet. 17-én megelevenednek Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóbejegyzései. 
 
29-én az Öntőház udvarban egy egészen különleges koncertre kerül sor. Ekkor lép fel a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rock együttes, az Omega. Elhangzanak gyönyörű klasszikus dalaik, és megemlékeznek a régi Ifiparkról. 
 
 
Minden hegylakónak önfeledt és jókedvű júniusi szórakozást és kikapcsolódást kívánunk!

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...