Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-13

Karácsony kicsit könnyítve

Karácsony kicsit könnyítve

Ilyenkor az ünnepi időszakban megszoktuk, hogy együtt eszik a család, tele nosztalgikus emlékeket idéző finomságokkal az asztal, azonban abba is gondoljunk bele, hogy mindezt mennyi időbe és energiába telik elkészíteni. Szétnéztünk egy kicsit a Hegyvidéken, hogy hogyan könnyíthetjük meg a karácsonyi menü elkészítését.

A házi koszt a legfinomabb, de például a halászlé elkészítésénél számolnunk kell a receptben szereplő halak mennyisége miatt egyszerre nagy mennyiség megfőzésével, és ehhez nem biztos, hogy elegendő helyünk és konyhai eszközünk van. Nézzük, hogy honnan szerezhetünk be néhány klasszikus tételt az ünnepi menüsorból.
 
Halászlé

Ahogyan írtuk, ezt az ételt tradicionálisan nagyobb mennyiségű és többfajta halból főzik, ettől is kapja meg klasszikus ízét. A Larus étterem karácsonyi menükínálatában is megtalálható a bajai halászlé́ akasztói szikipontyfilével, belsőséggel, gyufatésztával, mellette kétféle előételből, öt különböző karácsonyi hangulatot idéző főételből és háromféle desszertből is válogathatunk.

A menüsor ételeit december 22., csütörtök 12 óráig lehet megrendelni az étterem elérhetőségein, konyhakész, melegítést igénylő állapotban, csomagolva vehetők át a Larus étteremben december 23-án, pénteken 16 és 21 óra, valamint december 24-én, szombat 9 és 14 óra között.

Töltött káposzta

A Hegyvidéki Ízlelő étteremben mindenkire gondoltak, amikor a karácsonyi menüt rakták össze, hiszen a halászlé mellett töltött káposzta is kapható. A menüről és a rendelés részleteiről IDE kattintva olvashat.

A családbarát étteremről már korábban elmondtuk, hogy hazánk első olyan vendéglátóhelye, ahol a vezetőkön kívül minden munkavállaló megváltozott munkaképességű. Ide betérve a finom ételek elfogyasztása közben meggyőződhetünk arról, hogy megfelelő körülmények biztosítása esetén szinte mindenre képes lehet egy fogyatékkal élő ember is.

Bejgli

Ezen karácsonyi finomság elfogyasztásakor nem biztos, hogy eszünkbe jut, de a bejgli elnevezés kizárólag 40 százalék tölteléktartalom feletti termékeknél használható, ezenkívül létezik még a különleges bejgli kategória, amelyet azokra az édességekre lehet alkalmazni, amelyeknek a tölteléktartalma eléri vagy meghaladja az 50 százalékot.

Ezenkívül a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásai szerint az alábbiaknak is meg kell felelnie:

Alakja a bejglire jellemzően hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború, egész hosszában egyenletes vastagságú.

Felülete vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10 százalékán).

A bélzete kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, a csigavonalban elhelyezett töltelék jól felismerhető.

Íze és illata a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú, idegen íztől és illattól mentes.
 
Szerintünk érdemes megkóstolni a Magyar Cukrász Ipartestület 2022-es Év Bejglije versenyén a hagyományos mákos bejgli kategóriában bronzérmet szerzett Major cukrászda karácsonyi finomságát, amelyet december 16. péntekig lehet előre megrendelni. A bejgli mellett természetesen más sós és édes aprósüteményeket is lehet rendelni, ha nem szeretnénk a karácsonyi ünnepek alatt nélkülözni ezeket a finomságokat, ugyanakkor nem akarjuk az ünnepek előtti napokat kizárólag a konyhában tölteni.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...